• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dwa Monitory 27 i 21.5 cala Problem.

0 głosów
272 wizyt
pytanie zadane 2 czerwca w Sprzęt komputerowy przez Freddy Początkujący (250 p.)
Siemanko nie wiem jak rozwiązać mój problem a jest on taki.

Mam dwa monitory 27 cali i 21.5 cala jeden podłączony jest kablem DisplayPort a drugi na HDMI wszystko niby działa ale jest jedno ale ten mniejszy który jest podłączony na HDMI wyświetla obraz taki niewyraźny nie wiem jak to nazwać.... próbowałem zmieniać odświeżanie i to samo co ciekawe gdy zmieniam odświeźanie powiedzmy z 75Hz na 60Hz automatycznie zmienia mi się rozdzielczość w tym monitorze gdzie wcześniej jak był podłączony jeden ten 21.5 cala tak nie było wszystko normalnie smigało tylko gdy podłączyłem drugi trochę większy.

Wie ktoś o co kaman ? bo ja szukam szukam i nie mogę znaleźć rozwiązania..
komentarz 5 czerwca przez rafal.budzis Szeryf (85,900 p.)
Prawdopodobnie rozdzielczość. Prawdopodobnie musisz ustawić rożne rozdzielczości. Jeśli chcesz wyświetlać ten sam obraz na 2 monitorach może być to niemożliwe. Ilość cali nie ma znaczenia więc trudno zgadywać do jakiej rozdzielczości są dostosowane monitory nie znając ich dokładnej nazwy.
komentarz 5 czerwca przez Freddy Początkujący (250 p.)

Wcześniej miałem podpięty główny monitor tzn Dell Alienware AW2723DF 27 za pomocą HDMI a ten drugi Samsung Syncmaster P2270HD był podpięty kablem VGA i było wszystko ok na dwóch miałem tą sama rozdzielczość 1920x1080 i było wszystko ok.

Zmieniło się to gdy podłączyłem główny monitor kablem DisplayPort a ten drugi HDMI obrazy się wyświetlają ale na tym Samsungu obraz jest nie wyraźny tak jak pisałem próbowałem zmieniać rozdzielczości i odświeżanie ale nic nie pomaga.

komentarz 6 czerwca przez rafal.budzis Szeryf (85,900 p.)
Monitory mają różne rozdzielczości natywne dlatego też musisz ustawić RÓZNE rozdzielczości. Dla DELL ustaw 2560 x 1440px dla Samsung 1920x1080. I powinno być git. Nie możesz mieć ustawionych takich samych rozdzielczości bo te monitory nie są do tego dostosowane.

Możesz spróbować jeszcze zaktualizować sterowniki graficzne. Może będzie działać lepiej
komentarz 6 czerwca przez Freddy Początkujący (250 p.)
ok śmiga na takkich rozdzielczosciach czyli innych nie d rady bo inaczej beda takie artefakty jak wcześniej ta ?

Bo wcześniej miałem inaczej podłączone i normalnie miałem w dwóch takie same i bylo ok.
komentarz 7 czerwca przez rafal.budzis Szeryf (85,900 p.)
Tylko stare monitory kineskopowe dobrze sobie radziły z różnymi rozdzielczościami. Obecne ekrany są dostosowane do jednej rozdzielczości.

Nawet jeśli ustawisz inną rozdzielczość to obraz jest zmieniany do rozdzielczości monitora przez kartę graficzną lub sam monitor. Proces rozciągania obrazu może tworzyć artefakty/brak ostrości.

Można też ustawić mniejszą rozdzielczość i wyłączyć skalowanie obrazu. Wówczas będziesz miał po prostu czarne brzegi. Ale szkoda korzystać tylko z części monitora.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 520 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 818 wizyt
pytanie zadane 25 września 2021 w Sprzęt komputerowy przez GrzesiekMC Użytkownik (500 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 4,067 wizyt

93,605 zapytań

142,529 odpowiedzi

322,999 komentarzy

63,096 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...