Witam,
mam router Asus AC-5300. Przez około 10 lat nie miałem takiego problemu, który wygląda następująco:
1. Mam sieć 5 GHz - standard wifi 5 , kanał 112, rozciągłość kanału 80, łącze od Vectry 600 M.
2. Od paru lat mam do routera podłączonego bezprzewodowo Mac Book Air i iPhone SE. Obydwa urządzenia na Speedtest.net na jednym i tym samym serwerze od lat uzyskują nawet ponad 600 M, non stop. NIgdy nie spotkałem się z tym, by prędkość z kabla została przycięta. Modem od Vectry, do niego podłączony Asus-5300. Bardzo dobry router, we wszystkich pokojach zawsze jest około 600 M lub ponad.
3. Wczoraj kupiłem iPhona 16. Podczas pierwszych testów na Speedtest.net na tym samym serwerze również 600 M. Ale już wieczorem zauważyłem prędkości podczas testów stałe ok 350 M. Co dziwne, między przy routerze i jedno urządzenie po drugim robie spedtest.net i MacBook Air i iPhone SE dają ponad 600 M a a iPhone 16 350 M.
4. Wieczorem przywróciłem router do ustawień fabrycznych i wgrałem świeża wersję oprogramowania + te same ustawienia sieci i nadal iPhone 16 przycina na poziomie 350 M.
5. Następnego dnia zadzwoniłem do wsparcia Apple. Zdiagnozowali mi testem zdalnym telefon i jest sprawny w 100%. Pan polecił mi wymazanie ustawień sieciowych co w pracy zrobiłem i po przyjściu do domu robię test i iPhone 16 daje na ponad 600 M, za pół godziny pomiar znowu ponad 600 M. Byłem juz zadowolonym, bo myślałem, że wymazaniu ustawień sieciowych pomogło. Za parę godzin robie test i znowu na iPhone 16 przycięcie do 350 M a na MacBooku Air i starszym przecież iPhonie SE ponad 600 M.
Myślę sobie tak: Jeżeli iPhone 16 byłby uszkodzony, to nigdy nie pokazałby prędkości ponad 600 M - więc odpada wada nowiutkiego iPhone 16. Pan z Apple powiedział, że wifi 7 w tym iPhonie obsługuje w wstecz wszystkie standardy wifi. Nie potrafię zrozumieć gdzie leży problem.
Scanerem wifi przeanalizowałem sieci 5G w moim otoczeniu:
1. Z kanału 112 przeniosłem się na kanał 100. Nic to nie dało.
2. Próbowałem zmienić szerokość kanału z 80 na 40 czy 20 ale to tylko na wszystkich urządzeniach obniżyło prędkość neta.
3. Spróbowałem z opcją, by kanał automatycznie był przez router wybierany - router wybierał sobie 100 - to nic nie dało.
Co mi poradzicie? Co mogę i powinienem jeszcze zrobić? Druga już próba wymazania ustawień sieci w iPhone 16 tez nie dała nic. Nie potrafię zrozumieć, dlaczego zdarzyło się, że ponad 600 M iPhone 16 pare razy pociągnął a zazwyczaj, raczej cały czas widzę ograniczenie na nim - maksymalnie 320-330 do 350 M.
Czy winny jest tu router? Jeżeli tak, to dlaczego MacBook Air i iPhone SE nie jest przycinany? Przecież nowszy sprzęt tym bardziej powinien obsługiwać taką prędkość i sądzę, ze obsługuje....
Rozmawiałem ze wsparciem Asusa. Pan mi powiedział, że mój router ma zabezpieczenie WPA 2. Natomiast nowe iPhony i Samsungi wymagają zabezpieczenia WPA3, by osiągały maksymalne osiągi. Miał taką sytuację z Samsungiem. Myślicie, że to może być powód? Zrobię jeszcze tel do wsparcia Applea, czy rzeczywiście nowy iPhone wymaga zabezpieczenia WPA3, by pełne osiągi reprezentować.