• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ocenka Portfolio i feedback

+3 głosów
325 wizyt
pytanie zadane 19 maja 2025 w Nasze projekty przez fff Gaduła (4,000 p.)

Cześć!
Od kilku lat pasjonuję się programowaniem i web developmentem.

Niedawno ukończyłem technikum i przygotowałem swoje portfolio – myślę, że to już odpowiedni moment, by zacząć szukać pierwszej stałej pracy w branży.

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie opinie na temat mojego portfolio – każda wskazówka jest na wagę złota!smiley
⬇️⬇️⬇️⬇️
filszu.vercel.app
oraz github repo: 
https://github.com/Filszu/portfolio

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 19 maja 2025 przez Wiciorny Ekspert (283,300 p.)

Nie wiem, czy teraz to już są te czasy...
Dużo kolorów, dużo się dzieje, wysyp ikonek/technologii/buziek etc. a naprawdę brak w tym konkretu i to co najważniejsze, trudno znaleźć, lub męczy się już człowiek, żeby do przez to przejść i wybrać to, co "potencjalnie" powinno interesować, kiedy zostaje zbombardowany kolorystyką i przepychem.

To już nie te czasy, że kogoś interesuje, że potrafisz zrobić kolorek, kształt, dodać jakieś logo, wkleić buźki, to można zrobić - bez kodowania z narzędziami low code / no code

Wchodzę w stronę startową " o mnie", nie widzę ile masz doświadczenia, nie widzę specjalizacji ( stacku technologicznego), nie widzę, co oferujesz, w czym jesteś dobry, gdzie zmierza twoja kariera, albo generalnie kierunek rozwoju programistycznego. 

Za to otrzymuje " co lubisz",  "jak taktujesz programowanie, że widzisz w tym pasje"- czyli, czym się pasjonujesz,
Jest wskazane, okej, że jesteś tutaj, żeby "supportować w ...", ale naprawdę z punktu widzenia KLIENTA, to mnie interesuje mięso, nie Twoja osoba, ja nie muszę Cię lubić, nie muszę wiedzieć, jakie masz hobby, co lubisz etc. 

Nie traktuj tego jako atak, a wskazówki, mamy już inne czasy, to nie lata 2015 - kiedy takie rzeczy były na pożytku dziennym, teraz trudno się przebić, trudno pozyskać klienta, pracę etc. bo liczy się "mięso", dużo rzeczy można już zrobić bez kodowania, szybko i prosto lub z minimalnym jego wykorzystaniem, a kodowanie jest potrzebne do realnych problemów, w których właśnie pojawia się programista. 

- Projekty są, w miarę składne i opisane to jest dobry plus, ale zanim do tego doszedłem w sumie, nie wiedziałem, co robię na tej stronie, stack dopiero na dole, powinno być coś w skrócie ' o mnie' .

Nie dodawaj instagramu do portfolio, jeśli nie jest to biznesowy instagram 

komentarz 21 maja 2025 przez fff Gaduła (4,000 p.)

Dzięki wielkie za uwagi!
Faktycznie, portfolio ma celowo bardziej osobisty klimat - chciałem, żeby oddawało mój styl i podejście, a nie było tylko suchą listą technologii. Ale masz absolutnie rację, że przez to gdzieś uciekły ważne informacje jak doświadczenie, stack czy konkrety, które dla klienta/rekrutera są kluczowe.

Szczerze mówiąc, nie zwróciłem na to wcześniej takiej uwagi.smiley

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 504 wizyt
+1 głos
0 odpowiedzi 517 wizyt
pytanie zadane 4 marca 2022 w Nasze projekty przez norbertc Początkujący (410 p.)
+4 głosów
1 odpowiedź 759 wizyt

93,729 zapytań

142,668 odpowiedzi

323,283 komentarzy

63,288 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...