• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Windows 10 Pro Generacja 2 ?

–2 głosów
562 wizyt
pytanie zadane 19 maja 2025 w Systemy operacyjne, programy przez Nekudu Użytkownik (500 p.)
Cześć Wszystkim.

Mógłby mi ktoś napisać w skrócie co to jest Windows 10 Generation 2 ? szukam szukam i nie mogę znaleźć wyskakuje mi tylko cos o maszynach virtualnych.

Jeżeli mógłby mi ktoś napisać czym się różni Generacja 1 od Generacji 2 czy to bez róznicy.

I czy jest jakiś sposób sprawdzić jaka mam obecnie zainstalowana generacja bo wcześniej myślałem że Windows to Windows że nie ma jakiś tam generacji itp.

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 19 maja 2025 przez Velta Maniak (52,910 p.)

image

Tyle z różnic.

komentarz 19 maja 2025 przez Nekudu Użytkownik (500 p.)
Aha a da radę jakas komenda sprawdzić jaka mam generację Win czy muszę przejść do tworzenia wirtualnej maszyny i tam sprawdzić jak mam?
komentarz 20 maja 2025 przez adrian17 Mentor (355,160 p.)
Ale zupełnie nic na tym screenshocie jak i w linku wizarddosa nie mówi o "generacji Windowsa", więc nie wiemy skąd to wziąłeś.

Przeczytaj jeszcze raz powoli to, co jest napisane na tym screenie.
+1 głos
odpowiedź 20 maja 2025 przez wizarddos Nałogowiec (28,110 p.)

Wyskakuje ci to, bo najprawdopodobniej komuś chodziło właśnie o Generacje Maszyny Wirtualnej Hyper-V

https://learn.microsoft.com/en-us/windows-server/virtualization/hyper-v/plan/should-i-create-a-generation-1-or-2-virtual-machine-in-hyper-v

A "Windows generation 2" to pewnie był skrót myślowy - skąd to w ogóle usłyszałeś? Windows sam w sobie takiego podziału nie ma

1
komentarz 23 maja 2025 przez Nekudu Użytkownik (500 p.)
Aha rozumiem ok myślałem że to są jakieś generacje tak nie siedzę w tych systemach.. :D Ale dziękuje za wytłumaczenie mi tego w skrócie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 783 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 315 wizyt
pytanie zadane 19 września 2020 w Systemy operacyjne, programy przez Patrycjusz Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 1,479 wizyt
pytanie zadane 29 września 2022 w Systemy operacyjne, programy przez Kaduq Użytkownik (780 p.)

93,757 zapytań

142,716 odpowiedzi

323,363 komentarzy

63,353 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...