• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Z postawionego Kaliego Linuxa na VirtualBox nie mogę wysyłać pinga ani skanować mojej sieci

0 głosów
357 wizyt
pytanie zadane 17 maja w Systemy operacyjne, programy przez VibePL Nowicjusz (230 p.)
Witam mam na VirtualBox postawionego kaliego linuxa i chciałbym za jego pomocą mieć możliwość skanowania mojej sieci ale niestety brak takiej komunikacji. Mam ustawioną mostkowaną kartę sieciową i dostaje kali adres z mojej sieci, jednak gdy próbuje wysłać nawet zwykłego pinga na router czy nawet na jakąś stronę no to ping nie dochodzi i tak w nieskończoność ten sam komunikat. Tutaj moje pytanie co zrobić? Czy mam coś zmienić w ustawieniach routera czy mojego komputera? czy może gdzieś coś w virtualu trzeba zmienić? Update i upgrade w kalim zrobiony.

Z góry dziękuje za odpowiedź

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 17 maja przez ghost3700 Nowicjusz (140 p.)
ifconfig w terminalu sprawdz czy aby napewno jest wszystko okej to po pierwsze, możesz mieć problem z severem dhcp i nie przydziela adresu ipv4, może firewall też blokować ping,
komentarz 17 maja przez VibePL Nowicjusz (230 p.)
adres przydziela dobrze z mojej sieci jak otrzymują telefony czy normalne komputery. Jak firewall może blokować pinga skoro z mojego windowsa mogę pinga wysłać bez problemu?
komentarz 17 maja przez VibePL Nowicjusz (230 p.)

@ghost3700, firewall wyłączyłem dalej to samo

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 301 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 2,036 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 517 wizyt
pytanie zadane 27 października 2019 w Bezpieczeństwo, hacking przez wiktor1474 Nowicjusz (140 p.)

93,607 zapytań

142,529 odpowiedzi

322,999 komentarzy

63,098 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...