• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Technik programista w 2025 roku

Cloud VPS
+2 głosów
171 wizyt
pytanie zadane 6 maja w Offtop przez MisticVoid Użytkownik (560 p.)
Dzień dobry. Mam takie pytanie do osób które już mają doświadczenie z pracą programisty, czy ja jako świeżo upieczony technik programista oraz absolwent technikum mam jakiekolwiek szanse na zdobycie pracy/stażu bez posiadania tytułu inżyniera lub uczęszczania na studia? Temat mnie interesuje ponieważ bardzo lubię programowanie i chciałbym jednak dalej się rozwijać w tym kierunku z samej pasji i już zdobywać jakieś tam doświadczenie, ale nie wiem czy w ogóle jest jakikolwiek sens zaczynania poszukiwania pracy jeśli mam tylko tytuł technika.
1
komentarz 6 maja przez Wiciorny Ekspert (281,450 p.)
Będziesz.
Kurtyna.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 6 maja przez Mihoteo Gaduła (3,400 p.)
wybrane 7 maja przez MisticVoid

Najlepsza
Chodziłem do technikum informatycznego, potem robiłem inżyniera z informatyki który w zasadzie był jedną długa powtórką materiału o programowaniu z technikum. Ale może na bardziej renomowanych uczelniach wygląda to lepiej. Z taką wiedzą jaką uczą w szkołach będzie bardzo ciężko. Osobiście szukałem pracy mając dwa projekty na githubie w frameworku z którym chciałem pracować. Na rozmowach o pracę albo rozmawiałem o tych projektach albo rozwiązywałem zadania.

Na ten moment siedzę w webówce więc moja wiedza ogranicza się do tego zakresu ale podejrzewam, że w innych sekcjach może być podobnie. Na frontend jest cały czas dużo chętnych, na backend trochę mniej ale wciąż jest to oblegane stanowisko.

Myślę, że gdzie byś nie wysyłał cv to jakieś projekty będą miłym dodatkiem aby pokazać jak programujesz, szczególnie wrzucone na repozytorium. Dodatkowo pokazuje, że umiesz pracować z gitem. Szczególnie jeśli prowadził byś projekt z podziałem na branche, robił releasy zamiast wrzucać projekt w jednym commicie.
komentarz 6 maja przez MisticVoid Użytkownik (560 p.)
Mam kilka takich projektów zrobionych w szkole, ale nie wyglądają one jakoś specjalnie dobrze, jeśli chodzi o ich wygląd (nie wiem na ile jest zwracana uwaga na ten szczegół, ale zakładam że może być to ważne). Z takim wyposażeniem mógłbym już zaczynać jakieś poszukiwania jeśli chodzi o pracę jako stażysta technik, mając nadzieje na znalezienie pracy przed rozpoczęciem studiów? Czy lepiej i tak dostać się na studia, i dopiero wtedy zaczynać coś szukać?
komentarz 7 maja przez Mihoteo Gaduła (3,400 p.)
edycja 7 maja przez Mihoteo
Zawód programisty dalej mierzy się ze sporą konkurencją pomiędzy kandydatami. Dużo osób po informatyce albo właśnie z innych kierunków próbuje wejść w programowanie. Myślę, że im szybciej tym lepiej. Choć ze statusem studenta może być łatwiej bo jesteś wtedy wstanie dogadać się z pracodawcą na lepsze warunki. Pracodawca ma mniejsze koszta za studenta niż za zwykłego pracownika.

Mówisz, że masz projekty. A w jakich technologiach. Jaka dziedzina programowania cię interesuje? Web, Mobile, Embed, DataScience, Game Dev, może jeszcze coś innego?

Co do wyglądu projektów dobrze aby kod w obrębie jednego projektu był spójny czyli np nie nazywać zmiennych raz camel casem, innym razem snake casem a jeszcze innym razem kebab casem. Dobrze aby rzeczy były nazywane w miare jasno czyli unikać jakiś zmiennych xyz, a, b, c itp. Jeśli korzystasz z jakiegoś frameworka to faktycznie spróbować wykorzystać to co on oferuje. Aby to nie wyglądało, że technologia wrzucona tak sobie a w ogóle z niej nie korzystasz.

Co do samej jakości projektu bym się nie przejmował bo sam po paru miesiącach pracy miałem ochotę przepisać to co miałem przygotowane w repozytorium. Widziałem już co było bardzo nie tak. Więc może być ciężko napisać ci idealny projekt bez review.
komentarz 7 maja przez MisticVoid Użytkownik (560 p.)
Jak na razie sprawdzam jeszcze moje preferencje dotyczące technologii, i aktualnie bardzo przypadł mi do gustu web dev z biblioteką React w roli głównej (stworzyłem w nim większość moich projektów aplikacji internetowych) ale też łączyłem go z Phaser.js (game engine) w którym stworzyłem prostego Flappy Birda. W między czasie też staram się nauczyć, coś nie coś języka Lua ponieważ rozpocząłem przygodę z Neovimem i chciałbym ją kontynuować, i może nawet stworzyć coś swojego.

Tak więc jeszcze nie mam w pełni wykształconego zdania, w czym bym chciał się specjalizować i moja nauka to aktualnie jedna wielka mieszanka wszystkiego, ale wydaje mi się że zacznę od projektowania aplikacji/stron internetowych bo jak na razie najlepiej mi to wychodzi lecz muszę trochę bardziej przycisnąć moje umiejętności backendowe, aby coś tam sobą zaprezentować.

Bardzo dziękuję za opowiedz, rozjaśnił mi Pan (sugerując się nickiem, jeśli nie oczywiście przepraszam za błędne stwierdzenie) temat, który już od pewnego czasu krążył w mojej głowie.

Podobne pytania

–2 głosów
2 odpowiedzi 1,298 wizyt
pytanie zadane 2 lutego 2021 w Offtop przez Alann_ Nowicjusz (120 p.)
–3 głosów
2 odpowiedzi 1,021 wizyt
pytanie zadane 19 września 2018 w Ogłoszenia, zlecenia przez jacol134 Nowicjusz (170 p.)

93,455 zapytań

142,450 odpowiedzi

322,719 komentarzy

62,837 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...