• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ustawienie router'a

Cloud VPS
0 głosów
109 wizyt
pytanie zadane 30 kwietnia w Sieci komputerowe, internet przez tubylec01 Obywatel (1,610 p.)

Cześć, mam router Teltonika RUT301, chciałbym osiągnąć taki efekt, że jak podłącze urządzenie do portów LAN bez statycznego adresu IP to server DHCP mu je nada - i to mi działa, chciałbym też móc rozmawiać z urządzeniem, które ma statyczny adres IP i to działa - mogę otworzyć web server urządzenia. Problem jednak jest z  tym, że nie mogę skanować urządzeń podłączonych do portów LAN.

Dokładnie:

• mam kartę sieciową komputera podłączoną do portu LAN i urządzenie badane też podłączone do portu LAN
  • mogę je pingować i otworzyć web server
  • nie mogę znaleźć tego urządzenie programem jak np. Ethernet Device Configuration (hilscher)
  • mogę znaleźć tego urządzenie programem jak np. Ethernet Device Configuration (hilscher) jeśli pominę router, więc pewnie on blokuje jakiś ruch w sieci albo protokół DCP albo nie wiem co.

Zakładam, że jest to wina jakiejś blokady protokołów albo coś po stronie firewall'a. Czy jest mi w stanie ktoś pomóc i powiedzieć co powinienem robić albo jakich informacji szukać?

1
komentarz 30 kwietnia przez overcq Pasjonat (22,600 p.)

Nie znam szczegółów protokołu DCP, ale w Wikipedii jest napisane, że jest to “link‐layer based protocol”, więc działałby tylko w jednej sieci Ethernet; ‘router’ dzieli sieci.

1
komentarz 1 maja przez Oscar Nałogowiec (29,360 p.)
Ale tutaj trzeba wspomnieć o fakcie, że coś znanego jako 'router' w sensie handlowym nie jest takim 'routerem' w sensie sieciowym. Taki sprzęt pomiędzy portami LAN jest tylko switchem. W 'termonilogii sieciowej' to zwykle dwuportowy router z NATem, DHCP i innymi usługami z połączonym po jednej stronie (oznaczonej jako LAN) wieloportowym switchem. Z pytania wynika, że autor wszystko podłącza do portów LAN czyli ruch idzie tylko przez switch.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 6 dni temu przez tubylec01 Obywatel (1,610 p.)

Taka coś odkryłem:

• Dodałem nowy VLAN 0 i ustawiłem mu wszystkie port LAN na untagged a port WAN off (VLAN 1 i 2 są domyslne)
  • VLAN 1 ma wszystko wyłączone (off) 
  • VLAN 2 ma wszystko wyłączone (off) oprócz portu WAN - untagged

Teraz mogę skanować sieć i widzi mi urządzenie ale straciłem połączenie z WebUI i server DHCP przestał działać...

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 140 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 3,116 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 484 wizyt
pytanie zadane 25 października 2020 w Sieci komputerowe, internet przez L30nn Początkujący (340 p.)

93,455 zapytań

142,450 odpowiedzi

322,719 komentarzy

62,837 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...