• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nokia - C++ Developer Summer Trainee

Cloud VPS
0 głosów
103 wizyt
pytanie zadane 30 kwietnia w C i C++ przez fr3dz1k Nowicjusz (120 p.)
Witam,

Mam zapytanie odnośnie testów w rekrutacji na stanowiska stażowe jako C++ Developer w Nokii.
Czy podchodził ktoś do takiego testu?
Jak on mniej więcej wygląda?
Jakie zagadnienia najlepiej sobie przed takim testem przypomnieć?

Pozdrawiam

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 30 kwietnia przez Wiciorny Ekspert (281,430 p.)
Podchodziłem do testów chyba po studiach, albo w ich trakcie- to było 8-9 lat temu, czas zasuwa.
Generalnie jest to egzamin ale nie pamiętam ile się ma czasu godzine/półtorej ? - test jest  wielokrotnego wyboru, czasami otwarte z pisaniem, głównie pytania z zakresu znajomości C / C++/ różnic pomiędzy nimi (trochę zabawne pisanie kodu w C++ na kartce, a dodatkowo pytania o znajomości bibliotek C++ czy kompilacje), do tego co pamiętam, dochodzą pytania z zakresu ogólnie Unix/Linuxa i komend, znajomość algorytmów i takich dosyć wcale nie podstawowych zagadnień dotyczących sieci/programowania/ baz danych i systemów operacyjnych

Nie wiem jak to wygląda teraz, podejrzewam, że na przestrzeni lat, poziom jest jeszcze większy. Na pewno pojawiło się wiele zmian w bilbiotekach tych języków dodatkowo jakieś nowe niuanse, to ma przełożenie na poziom pytań

Miałem mieszane uczucie co do tego, dla mnie to takie "szukamy ludzi", którzy nadają się do pracy jako Junior-programista, ale pod hasłem "Trainee" możemy zatrudnić kogoś do przyuczenia, stażu na wyzysku. Natomiast jest to jak najbardziej dobra inicjatywa, dla kogoś bez doświadczenia, na start, aby go nabrać
komentarz 30 kwietnia przez tkz Nałogowiec (42,060 p.)
Dziedzina biznesowa jest na tylko skomplikowana i poziom wejścia jest na tyle duży, że zatrudnianie osób bez chociaż podstawowej wiedziyz C++ nie ma sensu. Ale ostatni akapit w pełni rozumiem, bo bym to tak odbierał.
komentarz 30 kwietnia przez fr3dz1k Nowicjusz (120 p.)

@Wiciorny, Dzięki za informację. Podejrzewam, że wiele aspektów mogło ulec zmianie, jednak bardziej interesowało mnie, czy są to bardziej pytania otwarte czy zamknięte? Ile czasu na pytanie itp.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 702 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 1,273 wizyt
pytanie zadane 5 maja 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Macek Kolo Mądrala (5,480 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 3,338 wizyt
pytanie zadane 9 maja 2021 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez szynszyl97 Początkujący (410 p.)

93,455 zapytań

142,450 odpowiedzi

322,719 komentarzy

62,837 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...