Siema, uczę się teraz do CCNA i będąc w połowie nauki mogę napisać coś z mojej perspektywy.
Dużo zależy od twojego budżetu. Płatne materiały trochę ułatwiają naukę i łatwiej ich używać, ale dla polskiego studenta mogą być dosyć drogie. Na szczęście najlepszy kurs do CCNA jest na YouTube i jest w pełni darmowy.
Darmowe kursy online:
- Jeremy's IT Lab (kompletny i najlepszy). Wszystko jest łatwe, bo Jeremy dobrze tłumaczy i do tego świetnie robi animacje i diagramy.
- Dużo ludzi poleca też Bombal IT, ale nie sprawdzałem go.
- Network Chuck - bardzo dobry kanał, tłumaczy ciekawiej niż Jeremy, ale kurs CCNA nie jest kompletny. Polecam jednak zobaczyć jego krótki kurs CCNA, a przynajmniej kurs 'you suck at subnetting'.
Jeśli chodzi o Packet Tracer, to do każdego video z teorii w kursie Jeremiego są laborki i karty Anki (pierwsze laborki z dnia 1 mówią jak je zainstalować). Wydaje mi się, że wraz z dodatkową paczką labek od Jeremiego, w zupełności wystarczą.
Jeśli chodzi o płatne źródła - kupiłem polecaną oficjalną książkę do certa od Wendell Odum. Świetnie tłumaczy od podstaw. Daje też bardzo duże zniżki na inne rzeczy z Pearson, jak ich własne labki, czy egzaminy próbne. Jest w dwóch tomach, lepiej kupić od razu oba. Kupiłem labki i są spoko, ale niewiele trudniejsze w użyciu są te od Jeremiego. Jest też super platforma online do robienia sobie testów próbnych (jest kilka tysięcy pytań w zestawie z dwoma tomami, nawet bez kupienia dodatkowych testów).
Z rzeczy o których dużo słyszałem, ale nie używałem, to Boson IT ma swoje materiały do nauki - testy, labki. Może mają jakąś wersję demo, którą możesz przetestować przed kupieniem?
Podsumowując: najlepsze materiały są darmowe. Ale kupienie Official CCNA cert guide vol 1&2 daje dużo bonusów. Jeżeli jesteś biednym studentem to możesz też te książki ukraść na torrentach, jednak to dalej kradzież.
Życzę powodzenia w nauce!
P.S.: od pierwszego dnia nauki używaj kart Anki, a bez wysiłku zapamiętasz wszelkie drobne szczegóły jak adres MAC na który wysyłane są BPDU - 0100:0ccc:cccd