• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nauka Sieci Komputerowych, jaki następny krok - kurs CCNA

Cloud VPS
+1 głos
120 wizyt
pytanie zadane 25 kwietnia w Sieci komputerowe, internet przez Krala Nowicjusz (130 p.)

Cześć!
Jestem studentem 2. roku Elektroniki i Telekomunikacji na AGH i nie ukrywam – sieci komputerowe to moja zajawka. Chciałbym w przyszłości rozwijać się zawodowo właśnie w tym kierunku.

Swoją przygodę z sieciami zacząłem od kursu Pasji Informatyki, później założyłem konto na platformie Cisco i zdobyłem darmowy certyfikat z Network Basics. Teraz chcę porządnie przygotować się do egzaminu CCNA.

Czy możecie polecić jakieś solidne źródła nauki pod CCNA? Mogą być kursy (również płatne) lub wartościowe książki. Zaznaczę też, że chciałbym biegle nauczyć sie poruszać w Packet Tracerze:) 

Będę wdzięczny za każdą sugestię – dzięki z góry!

komentarz 27 kwietnia przez whiteman808 Gaduła (4,820 p.)
Kozierok i Stevens to must have

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 26 kwietnia przez quiet_delete Bywalec (2,160 p.)

Siema, uczę się teraz do CCNA i będąc w połowie nauki mogę napisać coś z mojej perspektywy.

Dużo zależy od twojego budżetu. Płatne materiały trochę ułatwiają naukę i łatwiej ich używać, ale dla polskiego studenta mogą być dosyć drogie. Na szczęście najlepszy kurs do CCNA jest na YouTube i jest w pełni darmowy.

Darmowe kursy online:

• Jeremy's IT Lab (kompletny i najlepszy). Wszystko jest łatwe, bo Jeremy dobrze tłumaczy i do tego świetnie robi animacje i diagramy. 
  • Dużo ludzi poleca też Bombal IT, ale nie sprawdzałem go.
  • Network Chuck - bardzo dobry kanał, tłumaczy ciekawiej niż Jeremy, ale kurs CCNA nie jest kompletny. Polecam jednak zobaczyć jego krótki kurs CCNA, a przynajmniej kurs 'you suck at subnetting'.

Jeśli chodzi o Packet Tracer, to do każdego video z teorii w kursie Jeremiego są laborki i karty Anki (pierwsze laborki z dnia 1 mówią jak je zainstalować). Wydaje mi się, że wraz z dodatkową paczką labek od Jeremiego, w zupełności wystarczą.

Jeśli chodzi o płatne źródła - kupiłem polecaną oficjalną książkę do certa od Wendell Odum. Świetnie tłumaczy od podstaw. Daje też bardzo duże zniżki na inne rzeczy z Pearson, jak ich własne labki, czy egzaminy próbne. Jest w dwóch tomach, lepiej kupić od razu oba. Kupiłem labki i są spoko, ale niewiele trudniejsze w użyciu są te od Jeremiego. Jest też super platforma online do robienia sobie testów próbnych (jest kilka tysięcy pytań w zestawie z dwoma tomami, nawet bez kupienia dodatkowych testów).

Z rzeczy o których dużo słyszałem, ale nie używałem, to Boson IT ma swoje materiały do nauki - testy, labki. Może mają jakąś wersję demo, którą możesz przetestować przed kupieniem? 

Podsumowując: najlepsze materiały są darmowe. Ale kupienie Official CCNA cert guide vol 1&2 daje dużo bonusów. Jeżeli jesteś biednym studentem to możesz też te książki ukraść na torrentach, jednak to dalej kradzież.

Życzę powodzenia w nauce!

P.S.: od pierwszego dnia nauki używaj kart Anki, a bez wysiłku zapamiętasz wszelkie drobne szczegóły jak adres MAC na który wysyłane są BPDU - 0100:0ccc:cccd

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 729 wizyt
pytanie zadane 21 lutego 2022 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Moziu Początkujący (390 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 447 wizyt
pytanie zadane 1 stycznia 2022 w Sieci komputerowe, internet przez doskanoness Obywatel (1,240 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 267 wizyt
pytanie zadane 11 marca 2021 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Ganci Użytkownik (670 p.)

93,455 zapytań

142,450 odpowiedzi

322,719 komentarzy

62,837 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...