• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Technikum programistyczne czy kursy na youtube

Cloud VPS
0 głosów
155 wizyt
pytanie zadane 24 kwietnia w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Kretosław Nowicjusz (120 p.)
Witam, jestem w ósmej klasie i za 3 tygodnie będę musiał podjąć wybór szkoły średniej. W mieście mam już obraną taką jedną szkołę, w której jest i technikum informatyczne i programistyczne.
I takie moje pytanie jest, czy w technikum programistycznym jest coś naprawde zaawansowanego ( w sensie programowania i tych podobnych tematów), czy tyle o ile, aby jakiekolwiek podstawy zrobić. I czy wiedza do zdobycia w t. programistycznym jest na poziomie porównywalnym bylejakim kursom z internetu które można obejrzeć w kilkadziesiąt godzin.
Tak więc czy jest sens tam iść jak chciałbym się czegoś nauczyć (obejrzałem z kilka pierwszych odcinków zelenta z c+=), czy tego samego i czy nawet więcej można się nauczyć samemu. Bo jak tak, to bym wybrał technikum informatyczne, choć bardziej mnie kręci programowanie.

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 25 kwietnia przez SzkolnyAdmin Szeryf (90,110 p.)
Postąp zgodnie z dobrymi praktykami (tu kłania się programowanie :) i:

- przejrzyj forum, bo temat, który założyłeś to w pewnym sensie klasyka, przewija się co roku.

- popytaj uczniów/absolwentów rzeczonych szkół o jakość nauczania i co z tego wynieśli.

Programista ma wspólną kwalifikacją w informatykiem INF.03 (w skrócie webówka - HTML, CSS, SQL, JS, PHP) oraz własną INF.04 (C++, C#, aplikacje mobilne, frameworki JS, Node.js, dużo obiektówki).

Może klasa o rozszerzonej matematyce i informatyce w liceum?
komentarz 25 kwietnia przez wizarddos Nałogowiec (27,710 p.)
Ogólnie na rozszerzonej matmie i informatyce będzie więcej algorytów i (no kto by sie spodziewał) matematyki, a na techniku programiście wydaje mi się że bardziej idą właśnie w programowanie

Ale w sumie każdego języka/technologii da się nauczyć samemu, a zrozumienie matematyki daje sporo przy informatyce
komentarz 26 kwietnia przez Kretosław Nowicjusz (120 p.)
edycja 26 kwietnia przez Kretosław

@SzkolnyAdmin, Witam, zapomniałem dodać że mój brat jest absolwentem tej szkoły o której myślę na kierunku technik informatyk, ale to już jakiś czas temu chodził, i też to było za czasów kiedy w tej szkole nie było w ogóle profilu technik programista (ten profil jest od chyba tamtego roku nauczany jak dobrze sprawdzałem). Też mój brat kiedy pierwszą kwalifikację miał INF.02 (tą z konfiguracją komputerów, systemów, sieci, EUTK itp.) to wybuchła pandemia koronawirusa, i powiedział że przez to szkoła nie mogła nauczać zbytnio tego. Też chodził za czasów kiedy w tym samym roku co on szedł do szkoły to ostatni rocznik gimbusów też szedł razem z nimi i w szkole brakowało przez to miejsca. przez czas kiedy się chodził do szkoły.

Spytałem się też go o INF.03 (wtedy już pandemii nie było), to powiedział że się bardziej mu podobało niż INF.02, że tam robili jakieś fajne apki internetowe z bazami danych, php mysql i stawiali na własonręcznie skonfigurowanych serwerach aplikacje internetowe.
Z egzaminów zawodowych, to on zdobył 100% z praktycznych i blisko 95% z teorii (z obu kwalifikacji).

A co do liceum, to raczej bym wolał wybrać technikum jakieś niż liceum, i też w okolicy nie ma żadnego liceum z rozszerzona informatyką i też nie wiem jak to ze studiami, bo nie wydaje mi się że bym na to poszedł, ale chciałbym mieć możliwość tego jak bym zmienił zdanie za 5 lat.

Przedmiotem rozszerzonym na obu profilach t. inf i t. pro jest matematyka.
Bardzo dziękuje @SzkolnyAdmin za odpowiedź, postaram się dowiedzieć więcej informacji o tej szkole na dniach otwartych które będą 21 maja. Tylko szkoda że programista to jest nowy kierunek w tej szkole, w którym najstarsi są chyba teraz dopiero w 2 klasie.

A i @wizarddos jak pisałem wcześniej, to trochę obejrzałem odcinków Zelenta z C++ aby nie być zielonym z programowaniem, i te podstawy to trochę się nauczyłem. Nie wiem, na tych dniach otwartych spróbuję obczaić to jaki tam poziom jest, bo jak nie zbyt, to chyba lepiej by było gdybym faktycznie poszedł do technikum inf., a programowania tego co jest na INF.04 lub coś podobnego to postarać się samemu nauczyć.

1
komentarz 26 kwietnia przez SzkolnyAdmin Szeryf (90,110 p.)
Na dniach otwartych masz marketing szkoły, nic więcej. Porozmawiaj z obecnymi uczniami, jak widzą nauczanie. Pierwsza klasa to właściwie INF.03, przedmioty z INF.04 zaczną się dopiero później. Ale zobacz też siatkę godzin, może mają na stronie, a jak nie - dowiedz się na dniach otwartych.

Podobne pytania

–1 głos
2 odpowiedzi 1,647 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 552 wizyt

93,455 zapytań

142,450 odpowiedzi

322,719 komentarzy

62,837 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...