• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Studia informatyczne, a brak umiejętności

Cloud VPS
0 głosów
184 wizyt
pytanie zadane 24 kwietnia w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Kierownikjeziora Nowicjusz (120 p.)
Dzień dobry wszystkim, za dwa lata idę na studia, ale kompletnie nie mam pojęcia w jakim kierunku się rozwijać. Nie ukrywam, że ostatnio zacząłem zastanawiać się nad informatyką/inżynierią i analizą danych na AGH/PW. Czy mam szanse w dwa lata zaznajomić się z programowaniem, jak wgl zacząć przygode z informatyką? Dodam tylko, że wiele lat temu programowałem coś w C++, nie szło mi najgorzej, podobało mi się. Jestem bardzo dobry z matematyki i fizyki więc nie martwię się o progi punktowe, poza tym mam indeks na cały AGH. A dlaczego informatyka - mianowicie jedyne co tak naprawdę lubię to matematykę i muszę ją jakoś wykorzystać, poza tym programowanie wydaje się ciekawe i podobne do matematyki, rozwiązywania różnych problemów itd.
komentarz 24 kwietnia przez tkz Nałogowiec (42,060 p.)
Dlaczego nie matematyka?
komentarz 24 kwietnia przez Kierownikjeziora Nowicjusz (120 p.)
Dlatego, że nie sądzę aby czysta matematyka dała mi pieniądze i mnie jakoś ukierunkowała, wolę matematyki używać w jakiejś innej dziedzinie.
1
komentarz 24 kwietnia przez tkz Nałogowiec (42,060 p.)
Stricte informatyka też nie da Ci piniędzy. Obecnie szeroko pojęte IT jest przepełnione ludzmi szukającymi pracy. Idz w to, co Cię interesuje - będzie najmniej irytujące.

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 24 kwietnia przez marcin99b Szeryf (84,410 p.)
Troche filozoficzny temat

Powiem tak, jedna z ważniejszych rzeczy w życiu to znalezienie co chce się robić, a później robienie tego, wtedy jest fajnie... aż ci się znudzi i wtedy szukasz kolejnej rzeczy... ale lepiej trafić na coś co się nie znudzi.

Nigdy nie wiesz kiedy trafisz na coś co jednocześnie cie zaciekawi i będzie użyteczne społecznie, ale możesz zwiększyć swoje szanse próbując różnych rzeczy, bo tak działa statystyka, więcej prób = większa szansa na trafienie. Jeden może szukać całe życie i niczego nie znaleźć, drugi może mieć szczęście i trafić bez żadnego szukania, ale szukając zwiększasz szanse na znalezienie (a bardzo dużo ludzi w ogóle nie szuka, tylko czekają na szczęśliwy moment, który u większości nigdy nie nastąpi, albo dopiero na starość).

Także... szukaj, sprawdzaj co lubisz, ucz się różnych rzeczy.

W IT możesz pobawić się z programowaniem różnych typów aplikacji, np gry, aplikacje webowe, embedded, jakieś narzędzia serwerowe, możesz też pobawić się w zarządzanie czymś z użyciem gotowych narzędzi, przykładowo obsługa serwerów, może znajomość jakichś narzędzi chmurowych, może integrowanie ze sobą narzędzi wokół AI, a może tworzenie własnego AI z użyciem gotowych modeli, lub "klasycznie" z użyciem np pytorch. Może zainteresuje cie data science albo data engineering. Jest mnóstwo ścieżek.

Ale nie zamykaj się na samo IT, bo jest jeszcze mnóstwo ścieżek zawodowych, może zainteresuje cie projektowanie maszyn, może architektura, może coś z aerodynamiką, może stwierdzisz że zostaniesz marketingowcem, albo botanikiem.

Teoretycznie szkoła powinna pełnić taką funkcję, powinieneś przejść przez X tematów i ocenić co ci się podoba a co nie, ale w praktyce to nie działa za dobrze. Jakiś temat może bardzo do ciebie pasować, ale nigdy go nie spróbujesz na poważnie, bo nauczyciel był zmęczony życiem i wszystkich zniechęcał.

Co do programowania, dwa lata to wystarczający czas żeby się bardzo dużo nauczyć i osiągnąć w miare przyzwoity poziom. taki żeby móc na tym zarabiać.

Co do studiów, nie traktuj ich jak cel życiowy, bo skończysz je i obudzisz się bez pomysłu na życie (jak dużo ludzi). Zacznij od pomysłu na życie, a dopiero później zastanawiaj się które studia mogłyby ci w nim pomóc (może się nawet okazać że będą zbędne).
komentarz 24 kwietnia przez Kierownikjeziora Nowicjusz (120 p.)
Okej, dzięki za taką odpowiedź, zgadzam się w kwestii dysfunkcji szkolnictwa. Chciałbym jednak dopytać, jak zacząć przygodę z programowaniem, bo wymienił Pan wiele rzeczy z których absolutnie nic nie rozumiem, a jak dobrze wiemy najtrudniej jest zacząć. Beż jakiejś rady jestem w ciemnym lesie, nie wiem czego się złapać? Odpalić kurs Pythona na YT, a co dalej?
komentarz 25 kwietnia przez marcin99b Szeryf (84,410 p.)

Odpalić kurs Pythona na YT, a co dalej?

Na sam początek dobrze jest tak zacząć, żeby przynajmniej ogarnąć podstawowe elementy języków.

Później wymyślasz jaki projekt chciałbyś zrobić, najlepiej coś prostego albo uproszczoną kopie czegoś co znasz i używasz... i sprawdzasz jak sie to robi... i to robisz. Wtedy nadal musisz oglądać poradniki, ale nie oglądasz ich dla samego uczenia sie, tylko od razu wykorzystujesz tą wiedzę. Przykładowo chcesz zrobić notatnik, ktoś w poradniku opowiada jak robić zapisywanie tekstu do pliku, to nie odwzorowujesz 1:1 tego co on pokazuje, tylko próbujesz zastosować tą wiedze do swojego przypadku.

Przy czym warto próbować robić różne typy projektów, a tu jakieś gry, a tu jakieś aplikacje webowe, a tu możesz sie pobawić jakimś arduino, a tu możesz zrobić jakąś aplikacje do zarządzania np plikami na komputerze. Dużo ludzi zamyka się na język i typ aplikacji, które spotkali w pierwszym poradniku, na który trafili przypadkowo, a później po 3 latach odkrywają że jednak bardziej podoba im się coś innego... ale nie zmieniają nic, bo szkoda im czasu który poświęcili na nauke obecnych rzeczy. W okolicy pandemii była (albo nadal jest) moda na frontend, dużo ludzi od tego zaczynało i na tym kończyło... no to taki słaby pomysł, bo wybierali swoją ścieżke rozwoju, bez sprawdzenia innych opcji.

W programowaniu znajomość narzędzi jest dość prosta, główne wyzwanie to odnajdywanie się w sytuacji, w której nie wiesz co się dzieje, albo nie wiesz jak rozwiązać jakiś problem. Nastaw się na to, że uczucie zagubienia będzie tym najczęstszym. Rzadko pracuje się nad problemami, które z góry wiadomo jak rozwiązać (a jak ktoś tak ma, to znaczy że się nie rozwija, tylko stoi w miejscu).

Ale programowanie to nie wszystko, skoro lubisz matme to może inne kierunki inżynieryjne też ci się spodobają, przykładowo coś z projektowaniem maszyn, albo coś z elektroniką. Może się okazać że najbardziej ci się spodoba... no nie wiem, projektowanie aerodynamiki samochodów sportowych, albo budowanie robotów.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 421 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 745 wizyt
pytanie zadane 1 listopada 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Ferens Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 342 wizyt

93,455 zapytań

142,450 odpowiedzi

322,719 komentarzy

62,837 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...