• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pomysły na rozwój projektu cybersec - prośba o sugestie

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
+7 głosów
95 wizyt
pytanie zadane 11 kwietnia w Bezpieczeństwo, hacking przez cybermonit Nowicjusz (190 p.)

Cześć Wam,

Piszę, bo trochę utknąłem z pomysłami na rozwój mojego pobocznego projektu i pomyślałem, że zapytam tutaj, gdzie jest sporo doświadczonych osób.

Dłubię sobie od jakiegoś czasu przy stronce, która ma za zadanie zbierać w jednym miejscu różne informacje związane z cyberbezpieczeństwem – wiecie, takie rzeczy jak nowe CVE, powiadomienia o wyciekach, czy co tam nowego u grup ransomware słychać. Zasadniczo agregator, żeby nie skakać po dziesiątkach różnych źródeł.

Podstawowe rzeczy już jakoś tam działają, ale teraz zastanawiam się, co naprawdę byłoby przydatne dodać, żeby to nie był tylko kolejny zbiór linków, a narzędzie, które faktycznie może komuś ułatwić pracę lub śledzenie tego, co się dzieje.

I tu moje pytanie do Was: Gdybyście mieli taką platformę, to jakich funkcji czy informacji szukalibyście w niej najbardziej?

Może jakieś konkretne typy danych, których Wam brakuje w jednym miejscu? Lub jakaś forma analizy tych danych, która byłaby pomocna (np. trendy, powiązania między incydentami)? A może macie pomysł na zupełnie inną funkcjonalność, która ułatwiłaby Wam życie w kontekście śledzenia zagrożeń? Obecnie wygląda to tak ale według mnie czegoś tutaj jeszcze brakuje.

Każdy pomysł i sugestia będą dla mnie bardzo cenne, bo wiadomo – co dwie głowy (a tym bardziej tyle głów, co na tym forum ) to nie jedna. Chciałbym pchnąć ten projekt w kierunku, który ma sens dla potencjalnych użytkowników.

komentarz 12 kwietnia przez overcq Pasjonat (22,600 p.)

Ciekawa inicjatywa.

Natomiast na stronie zauważyłem trzy wydaje się błędy:

• Jakiś problem ze znakami spoza ASCII? 
  • Klikam w “Krytyczne podatności” i otwiera się lista wszystkich podatności. Tak samo dla pozostałych. Trzeba dopiero zmieniać ustawienia filtra.
  • Na listach “Najnowsze” (na dole strony) brak możliwości rozwinięcia szczegółów/opisu.

Nie pracuję w bezpieczeństwie, tylko się interesuję, więc nie mam pomysłów. Tylko zastanawiam się nad tym: strona jest pasywna, zawiera zbiór danych, w których można coś zgubić, a mogłaby być aktywna, powiadamiać w przypadku zarejestrowanego zdarzenia.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 383 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 662 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 746 wizyt

93,440 zapytań

142,432 odpowiedzi

322,679 komentarzy

62,802 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...