• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Edytor Python

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
+1 głos
125 wizyt
pytanie zadane 10 kwietnia w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Osse Dyskutant (9,930 p.)
Jaki edytor kodu Python polecacie kompletnie zielonemu"" w tym temacie tj programowanie w Pythonie. Fajnie gdyby był w języku polskim. Edytor na Linux Mint

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 11 kwietnia przez Mihoteo Gaduła (3,040 p.)
PyCharm Community Edition jeśli dobrze pamiętam jest darmowy i dedykowany Pythonowi. Lub Visual Studio Code, nie mylić z Visual Studio. Ale on prawdopodobnie wymaga troche więcej konfiguracji przez instalację dodatków, więc nie wiem czy na początek to dobry wybór jeśli jesteś zielony.
+1 głos
odpowiedź 11 kwietnia przez pr0way Nałogowiec (41,020 p.)
Prawdopodobnie masz na myśli IDE (Integrated Development Environment) a nie zwykły edytor.

Zwykły edytor nie ma np. podpowiadania składni (kodu Pythona), kolorowania skladni, dodatków czy debuggera.

Jeżeli jednak chcesz tylko edytor to Sublime Text powinien spełnić twoje oczekiwania (do tego jest on jednym z szybszych w tej kategorii). Na dłuższą metę wymaga licencji.

Myślę, że aktualnie można wyróżnić dwie najczęściej wykorzystywane konfigurację w branży:

- Visual Studio Code (VS code) + dodatki Pythona

- Pycharm (na początek może być wersja com

munity)
+1 głos
odpowiedź 12 kwietnia przez whiteman808 Gaduła (4,760 p.)
Mam dobre doświadczenie z Visual Studio Code i PyCharmem. Nie wiem czy nie jest dostępna darmowa wersja PyCharma Community

Na pewno jest wersja bezpłatna dla studentów

IDLE też jest spoko

Na przyszłość jako ciekawostkę polecam naukę neovima, możesz skorzystać ze starter packów, ale nie do zaczynania nauki programowania

Podobne pytania

0 głosów
5 odpowiedzi 2,207 wizyt
pytanie zadane 3 sierpnia 2020 w Python przez Igorek Mądrala (6,290 p.)
–3 głosów
1 odpowiedź 834 wizyt
pytanie zadane 11 września 2020 w C i C++ przez x_000 Obywatel (1,460 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 850 wizyt

93,440 zapytań

142,432 odpowiedzi

322,679 komentarzy

62,802 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...