• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jaki kurs Pythona OD ZERA?

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
+2 głosów
261 wizyt
pytanie zadane 8 kwietnia w Python przez achort2007 Nowicjusz (210 p.)
Cześć!

Chciałbym rozpocząć naukę programowania w Pythonie kompletnie od zera. Myślę, że samodzielna nauka przez internetowe tutoriale może być mniej efektywna niż kursy, dlatego zwracam się do Was z prośbą o polecenie jakiegoś szkolenia dla osoby zupełnie początkującej. Zależy mi na tym, żeby dobrze zacząć, bo chyba początki w programowaniu są najtrudniejsze.

Chcę podejść do tego poważnie. Właśnie zamknąłem firmę związaną z prowadzeniem portali internetowych i szukam "nowej drogi". Wcześniej studiowałem logistykę. Jakoś wewnętrznie czuję, że programowanie może mi "siąść". Jestem skrupulatny, zwracam uwagę na szczegóły i lubię pracować przy dużych projektach.

Jakiś czas temu myślałem o stworzeniu autonomicznego portalu internetowego i dowiedziałem się, że można to zrealizować przy użyciu Pythona. To również skłoniło mnie do zainteresowania się tym językiem. Często też słyszę, że Python wykorzystywany jest w automatyzacji i sztucznej inteligencji, a to też mnie "przyciąga".

Piszę to wszystko, byście nie pomyślieli, że tak od czapy pomyślałem sobie że zostanę programistą. Sporo o tym czytałem i teraz po prostu chcę zrobić pierwszy krok. Będę wdzięczny za każdą wskazówkę dotyczącą wartościowego kursu od podstaw.

Z góry dzięki i miłego dnia! :)

5 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 9 kwietnia przez pr0way Nałogowiec (41,020 p.)

Polecę Ci te źródła z których sam korzystałem i uważam je za warte uwagi:

PL:

Piotr Baja - Python 3, nieco stary ale bezpłatny dostępny na YT i całkiem niezły na start

Pojedyncze materiały znajdziesz też na kanale od Kacper Sieradziński czy kanał Jak nauczyć się programowania. Szybko jednak zauważysz, że jest to przygotowane przede wszystkim pod sprzedaż kursu.

Na początek sprawdź czy to w ogóle twoja bajka zanim władujesz się w koszta.

EN:

Federico Azzurro (kursy płatne do znalezienia na Udemy - czasami można tanio trafić, ostatnio sobie przerabiam dla powtórki)

Corey Schafer (darmowe na YT, ciekawe projekty, od niedawna wznowił działalność)

- Materiały od Jetbrains i ich kursy / laby (Hyperskill - to jest chyba w formie subskrypcji z dostępem do ich środowiska ale kiedyś się tym bawiłem i było całkiem przyjemne)

Do przeczytania za free jest też dostępna książka Automate the Boring Stuff with Python

Niezłej jakości są też materiały od The Real Python.

+1 głos
odpowiedź 5 dni temu przez asi7890 Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
odpowiedź 8 kwietnia przez Pawel93 Nowicjusz (180 p.)
Witam, ten kurs widziałem w internecie był polecany

https://www.flynerd.pl/tag/python-kurs
0 głosów
odpowiedź 10 kwietnia przez PreZmyK Pasjonat (21,530 p.)

Z darmowych przerabiałem te i są spoko, ale nie pracuję w pythonie.
https://www.youtube.com/@AdamDjellouli/playlists

0 głosów
odpowiedź 12 kwietnia przez whiteman808 Gaduła (4,760 p.)
Real Python jak nie boisz się angielskiego i Mark Lutz Python Wprowadzenie

Dla tej drugiej plusy za dokładne tłumaczenie wszystkiego

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,527 wizyt
+1 głos
4 odpowiedzi 2,365 wizyt
+1 głos
5 odpowiedzi 1,401 wizyt

93,440 zapytań

142,432 odpowiedzi

322,679 komentarzy

62,802 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...