• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

WD Red Plus do backupu danych - CMR czy SMR, klikanie podczas pracy?

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
0 głosów
87 wizyt
pytanie zadane 7 kwietnia w Sprzęt komputerowy przez whiteman808 Gaduła (4,760 p.)
Witam, potrzebny mi porządny do przechowywania i backupowania dużej ilości danych (filmy, muzyka, zdjęcia, różne dokumenty, kopie obrazów maszyn wirtualnych, obrazy iso). Nie musi być nie wiadomo jak szybki, ważniejsza jest dla mnie niezawodność od wydajności

Kilka pytań do was:
1. Czy dyski z serii WD Red Plus będą dobre? Chcę wiedzieć co wybrać teraz i ogólnie na przyszłość, bo planuję kupić sobie kilka takich dysków w ciągu najbliższych paru miesięcy i myślałem o tej serii
2. Czy dyski z serii WD Red Plus są CMR czy SMR? Słyszałem że lepiej brać CMR podobno
3. Czy normalne jest słyszalne klikanie podczas pracy dysku?

Pozdrawiam i czekam na pomocne odp
komentarz 8 kwietnia przez tkz Nałogowiec (42,060 p.)

Redy to typowo NASowo-serwerowe dyski. Nie wiem czy przeżyją długo odłączane/podłączane. Raczej to typ dysku do pracy 24/7. 

Czy normalne jest słyszalne klikanie podczas pracy dysku?

Na pewno. Kwestia obudowy.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 8 kwietnia przez pr0way Nałogowiec (41,020 p.)
Mam w NAS zamontowane 4x WD RED Pro 4TB w RAID10 + plus UPS i nie wyglądają aby miały się zepsuć. Aktualnie 24314h pracy. Co do kultury pracy to jeżeli nie robisz jakiś ciężkich operacji to są ciche, gdy odpalisz jakaś bazę danych (coś co ciągle miele te dyski) to są lekko słyszalne. Podobno WD Red Plus są trochę cichsze co może być prawda bo z tego co widziałem są zwykle 5400rpm - taka laptopowa prędkość.

1. Seria Plus wydaje się ok.

2. Raczej CMR.

3. Klikanie raczej nie powinno mieć miejsca - przynajmniej według mnie gdy dysk zaczyna klikać to zwiastuje jego koniec.
komentarz 8 kwietnia przez tkz Nałogowiec (42,060 p.)
3. Klikanie to raczej "normalny" dzwięk. Głowica skacze po talerzach. Taka charakterystyka dysków talerzowych.

I tutaj mamy trochę inne zastosowanie. U Ciebie dyski działają 24/7. U OPa raczej będą podłączane/odłączane. Nie służy to dyskom, które nie są do tego przeznaczone.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 92 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 522 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 1,094 wizyt
pytanie zadane 17 marca 2023 w Sprzęt komputerowy przez Tadzio001 Obywatel (1,640 p.)

93,440 zapytań

142,432 odpowiedzi

322,679 komentarzy

62,802 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...