Wydaje mi się, że to jest jednak przede wszystkim pytanie do Ciebie, abyś sam określił swoje potrzeby. Na tak ogólnie postawione pytanie ciężko doradzić :) Odpowiadając zupełnie w ciemno powiedziałbym, że do podróżowania raczej SSD, bo w HDD są ruchome talerze, więc teoretycznie ze względu na budowę może być łatwiej go uszkodzić.
Jak wspomniałem, myślę, że sam musisz ocenić czego oczekujesz. Czy na pewno to ma być dysk fizyczny czy może wystarczy jakaś chmura przez internet? Jaki masz komputer, jak rozumiem jakiś laptop, może dałoby się wymienić w nim dysk wewnętrzny jeśli chcesz? Ile miejsca na dane potrzebujesz? Jakiej szybkości zapisywania/odczytywania danych oczekujesz? Jaki masz budżet?
Jeżeli zapisujesz często sporo danych, ale później je zrzucasz gdzieś na następne dyski, to wziąłbym prawdopodobnie 2 TB SSD. Miejsca mniej, ale będzie szybciej. Jeśli jednak 2 TB to za mało i nie chcesz dopłacić do większego SSD, no to zostaje chyba większy zwykły HDD.
Ja osobiście do takiego luźnego podróżowania lubię zabierać jak najmniej bagażu, więc chciałbym uniknąć dodatkowego zewnętrznego dysku. Oczywiście wiem, że niektórzy mają tak dużo danych (bo np. nagrywają filmy albo coś tego typu), że muszą ten dysk mieć albo celowo chcą mieć właśnie zewnętrzny, bo gdyby coś się stało z laptopem mają dane/kopię poza nim. Jeśli masz taki przypadek to można się zastanowić czy nie wystarczy jakaś chmura online albo łączenie się do dysku u siebie w domu. Wtedy też są jakieś koszty, a brak dostępu bez internetu lub internet o niskiej prędkości będzie problemem. Ewentualnie wymiana dysku w laptopie na większy/dołożenie drugiego jeśli są takie możliwości.
Możliwości dużo, zależnie od potrzeb.