• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

PHP - nauka z starszej książki na nowym PHP

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
0 głosów
141 wizyt
pytanie zadane 6 kwietnia w PHP przez Pawel93 Nowicjusz (180 p.)
Witam, posiadam książkę do PHP z której się uczę, lecz jest ona napisana w 5.4 a jak już wiemy PHP jest w wersji 8.4.Moje pytanie jest następujące - czy ma ktoś pomysł jak to jakoś "zazębić" w sensie żeby nauczyć się z tej książki ale na tym nowy PHP. Ja sobie myślę żeby jedynie znaleźć jakiś darmowy tutorial do PHP ale w wersji 8.4 i jakby poprawiać ten kod. Może ktoś coś doradzić ?
Pozdrawiam

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 6 kwietnia przez wizarddos Nałogowiec (27,710 p.)
Twój pomysł ma sporo sensu - na twoim miejscu porzuciłbym tę książkę i poszukał czegoś nowszego w internecie

PHP dość mocno zmienił sie między wersjami 5.4 a 8.4
komentarz 6 kwietnia przez Pawel93 Nowicjusz (180 p.)
tak podejrzewałem, w sumie mogę próbować pisać programy z tego 5.4 ale już z tutorialem 8.4 w sumie będzie trochę ciężej na początek ale wydaje mi się że nauczę się też szybciej dostrzegać błędy w kodzie.
Dziękuję za pomoc
+3 głosów
odpowiedź 7 kwietnia przez Arkadiusz Waluk Ekspert (290,250 p.)
Tak jak przedmówca, sądzę, że książkę o PHP 5.4 należałoby jednak schować gdzieś głęboko na półce bez czytania. Teoretycznie możesz się z niej pouczyć, a potem próbować nadrobić różnice jakimś innym kursem czy tutorialami, jednak mam obawy, że nieświadomie możesz nabrać złych nawyków lub niepotrzebnie utrwalić sobie rzeczy, które teraz już nie mają sensu albo są przestarzałe. To nie jest jedna mała wersja do nadrobienia, 5.4 to jest PHP sprzed ponad 10 lat. Od tego czasu w samym języku jak i branży ogólnie zmieniła się masa rzeczy.

Także według mnie nie warto, stracisz tylko czas, ale jeśli bardzo chcesz to z dużą poprawką nie tylko do tego, że coś się zmieniło w składni, ale ogólnie do podejścia do programowania i tworzenia oprogramowania.
1
komentarz 7 kwietnia przez Pawel93 Nowicjusz (180 p.)
dobrze, również dziękuję za pomoc, jedynie co mogę z książki wykorzystać to te zadania które są i jak się nauczę już php 8.4 to po prostu z tej książki zrobić te zadania. Dziękuję bardzo, szukam jutro jakiegoś kursu :)

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 533 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 217 wizyt
pytanie zadane 19 kwietnia 2019 w C i C++ przez Mati123846 Nowicjusz (170 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 503 wizyt
pytanie zadane 29 października 2023 w C i C++ przez jorg123 Nowicjusz (160 p.)

93,440 zapytań

142,432 odpowiedzi

322,679 komentarzy

62,802 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...