• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Internet dla osoby niewymagającej

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
0 głosów
180 wizyt
pytanie zadane 29 marca w Urządzenia mobilne przez whiteman808 Gaduła (4,760 p.)
Ile gigabajtów internetu w abonamencie najlepiej wziąć dla osoby, która używa internetu głównie do youtube, playera, polsat box go, facebooka i tiktoka oraz używa interneu w trakcie podróży?

1 odpowiedź

+3 głosów
odpowiedź 29 marca przez Wiciorny Ekspert (281,310 p.)
edycja 29 marca przez Wiciorny

YouTube, Player, Polsat Box go  itd:  to akurat jest wymagająca ilość, gdyż oglądanie filmów, transmisje online- zużywają zasadniczo najwięcej danych ( znacznie więcej niż TikTok, skrolowanie facebooka itd), 
Dla przykładu 80 GB Internetu może nie być wystarczające, jeśli oglądasz często i w wysokiej jakości ( jakość bardzo wpływa na ilość danych np. filmy w 4k - to będzie nawet kilka giga na godzinę  np taki YouTube to może być 7-10 GB na godzinę w formacie 4k), jeśli Polsat Go, playera  zamierzasz oglądać  w Full HD to tym bardziej.

Dla przykładu YouTube w formacie 1080p, oraz Player / Polsat Box Go: to oscylując będzie– około 1–2 GB na godzinę 

Więc jeśli miesięcznie oglądasz godzinę YouTube i  dla przykładu tylko 30 minut  jakiegoś VOD , to już około 45 Giga miesięcznie 

Dlatego ja tutaj bym poniżej 100-150 nie schodził/ Pytanie ile godzin dziennie coś oglądasz. 

komentarz 29 marca przez whiteman808 Gaduła (4,760 p.)
Internet ma być dla osoby która cały dzień ogląda fb, yt, playera, polsat boxa itd
komentarz 29 marca przez Wiciorny Ekspert (281,310 p.)
edycja 29 marca przez Wiciorny

No to tutaj w takim razię z 500 GB bym wybrał, albo bez limitu, drogie w kosztach, ale nie widzę innej opcji, akurat streamingi, oglądanie VOD, filmów itp. to jedno z największego zużycia.
To niestety są duże koszty, bo 500 GB np w Netii pełnej prędkości to 130 + zł miesięcznie, 1000 GB to już solidne 200 zł ponad, więc tutaj mobilny wychodzi do takich rzeczy bardzo nieopłacalnie.
Ale zasadniczo policzmy 5 godzin dziennie oglądania to będzie samo około 10 GB ponad czasami dziennie co daje ponad 300 GB miesięcznie tylko w kilka godzin, bez grania, bez przeglądania jednocześnie internetu, a co dopiero robiąc kilka rzeczy na raz i oglądająć coś w wysokiej jakości.

Jeszcze, żebym nie był gołosłowny ale oglądanie VOD w formacie 4k może nawet zjadać 16gb na godzine, co nawet skończyć się może  (1500 GB miesiecznie przy 5h oglądaniu przy 10 GB - na godzine) 

Cytując opis ze strony PLUSA:  

YouTube – w przypadku tego serwisu wideo rozpiętość zużycia internetu jest bardzo duża i uzależniona jest od jakości, na którą składają się rozdzielczość oraz liczba klatek na sekundę. W najniższej rozdzielczości, czyli 240p wykorzystanie internetu wynosi około 200-250 MB na godzinę. W rozdzielczości 480p – około 500-550 MB; 720p – od 1,2 do 1,8 GB; 1080p od 2 do 3 GB; 1440p od 4 do 6 GB; 4K od 10 do 16 GB. Jeśli ogląda się materiały wideo na komórce, można samodzielnie ustawić rozdzielczość. Domyślnie jest ona ustawiona automatycznie, czyli dostosowuje się do prędkości łącza.

komentarz 29 marca przez Wiciorny Ekspert (281,310 p.)
Szczerze, dla kogoś kto cały dzień ma oglądać to nie kupuje się internetu mobilnego, szczególnie, że ten też nie jest stabilny i szybki zazwyczaj, a cenowo to naprawdę ostre przepłacanie.
1
komentarz 30 marca przez rafal.budzis Szeryf (85,700 p.)
Nie wiem jakie masz doświadczenia z Internetem mobilnym ale ja używam już od 4-5 lat mobilnego (nie miałem możliwości kupienia po kablu) w centrum Wrocławia. I działa świetnie.

Moim zdaniem nie ma odczuwalnej różnicy miedzy 5G a światłowodami. Bez problemu mogę oglądać YT w 4K a nawet robiłem live stream w full HD. Gry online (WoT, Valorant) też bez problemu. Obecnie mam 5G bez limitu od orange. Jednak najważniejsze to zainwestować w dobry router aby on nie był wąskim gardłem całości.
1
komentarz 31 marca przez Wiciorny Ekspert (281,310 p.)
jest bardzo odczuwalna różnica, jeśli potrzebujesz dużej przepustowości, ja lokalnie pracuje z chmurą, gdzie aplikacje, które tworze- mają umiejscowione "lokalne centra danych" na moje modele AI do agentów AI z systemem RAG w chmurach i to na różnych lokalizacjach, przez  co, ja np potrzebuje te "1gb/s' na umowie, realnie mam 700 mb/s i wiem, że ja jestem innym użytkownikiem niż przeciętny, normalny, ale też mam złe doświadczenie z 5g i mobilami, choćby i przez częstą zmianę miejsca - między krajowo itd.

Nie wiem, jak się sytuacja ma teraz, ale sam widzisz - trzeba mieć router i dobrą lokalizacje, która nie ma wielu abonentów mobilki obok

Jak masz światłowód to masz pewność lepszej stabilności, braku wpływu innych abonentów, czy nie jesteś zależny od ilości połączonych urządzeń, tym bardziej od sygnałów radiowych
komentarz 2 kwietnia przez marcin99b Szeryf (84,390 p.)
Jeszcze jest kwestia ceny, ja za "900mb" (teraz zmierzyłem i mam download 870, upload 930) płace 80zł miesięcznie, nawet jeśli używam maksymalnie połowy tego, to cena jest śmiesznie mała. Jeśli ktoś nie mieszka w trudno dostępnym miejscu, to to już nie są czasy gdzie posiadanie w miare szybkiego internetu było czymś premium.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 694 wizyt
pytanie zadane 3 czerwca 2021 w Urządzenia mobilne przez Krzysiek_34 Mądrala (6,390 p.)
+2 głosów
3 odpowiedzi 678 wizyt
pytanie zadane 18 marca 2024 w Urządzenia mobilne przez J0ker Pasjonat (15,420 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 236 wizyt
pytanie zadane 4 stycznia w Urządzenia mobilne przez MichaelM Bywalec (2,980 p.)

93,440 zapytań

142,432 odpowiedzi

322,679 komentarzy

62,802 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...