• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Usuwanie zamazania z zrzutu ekranu

Cloud VPS
0 głosów
245 wizyt
pytanie zadane 15 marca w Grafika i multimedia przez damiantyszka Nowicjusz (130 p.)
Cześć, jak usunąć czarnie zamazanie z zrzutu ekranu żeby cały tekst był widoczny?
komentarz 15 marca przez tkz Nałogowiec (42,040 p.)
Jeżeli dostałeś obraz(nie wchodząc w formaty) to się nie da.
komentarz 15 marca przez SzkolnyAdmin Szeryf (90,110 p.)
Zrzut to zwykle JPG/PNG, zatem jest jak piszesz. Jak natomiast na zrzut dostało się zamazanie? Ktoś przerabia screenshota?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 16 marca przez jankustosz1 Nałogowiec (37,000 p.)
Nie wiem czy robiłeś coś takiego, ale pewnie widziałeś kiedyś w jakimś filmie jak ktoś coś napisał w notesie, a potem wyrwał kartkę lub to zamazał. Śledczy lekko mazali ołówkiem na kolejnej stronie i pokazywał się napis. Ta metoda o dziwo działa także w informatyce. Warto pamiętać, że w informatyce żadna informacja nie ginie i wszystko da się odzyskać.

Otwórz program Paint na Windowsie (inne programy są bardziej wysokopoziomowe i mogą nie działać z tą metodą). Następnie kliknij na przycisk ołówka i wybierz kolor szary (domyślny szary z palety, jak wybierzesz zły odcień może nie zadziałać). Następnie zacznij kreślić po czarnym zamazanym obszarze. Jak się wpatrzysz dokładniej powinieneś zobaczyć napis.

Mi kilka razy ta metoda bardzo pomogła jak ktoś zamazał istotne informacje na OLX i chciał mnie oszukać. Polecam ufać, ale sprawdzać.
1
komentarz 16 marca przez overcq Pasjonat (22,630 p.)
Ciekawe, jak ta metoda działa. Przypuszczam, że programy do zakreślania malują tylko po tle, zostawiając czarny tekst o innym kolorze. A program do odsłaniania też musiałby malować tylko po tym samym kolorze. Niestety nie mam Painta, by to sprawdzić, ale na przykład w GIMP‐ie to nie działa.

Jednak mam pomysł: w programie z warstwami (takim jak GIMP) domyślnie jest warstwa tła oraz nad nią warstwa tekstu. Jeśli zakreślać bez utworzenia nowej warstwy nad warstwą tekstu (czyli zakreślać na warstwie tła), to tekst będzie zawsze na wierzchu, a zakreślający ma tylko złudzenie zamazania. Może ludzie nieumiejętnie tak robią albo używają innych programów do zakreślania, które tak robią. Pozostaje kwestia tego, jak zakreśla Paint, by odsłonić tekst.

Może jednak zakreślanie wykonywane jest nad warstwą tekstu, ale przy ustawieniach narzędzia, które na brzegach tylko rozmywa kolor, a nie zakreśla, i zakreślając wykonują kreski równolegle, nie zakrywając kolejnymi tekstu rozmytego na brzegach poprzedniej kreski. Do odtworzenia tekstu w GIMP‐ie można by próbować funkcji “Select by color”. Może ołówek Painta też rozmywa kolor i przy odpowiednim kolorze zakreślania pozostałe po poprzednim zakreślaniu ciemnoszare fragmenty tekstu przechodzą w białe na szarym tle albo czarne – w szare.
1
komentarz 18 marca przez jankustosz1 Nałogowiec (37,000 p.)

XD

Nie no, baitowałem was. Przyznać się kto painta otworzył laugh

komentarz 18 marca przez Distracted_bez_hasła Początkujący (330 p.)
Ja.
komentarz 18 marca przez Wiciorny Ekspert (281,530 p.)

@jankustosz1, ta metoda z ołówkiem  i pismem czasami działa na kartce, gdyż cieniując ołówkiem, można czasami wydobyć wgniecenia od pisma, zależnie od tego jak ktoś piszę i czy faktycznie mocno przyciska przedmiotem np do kartki . 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 296 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 1,004 wizyt
pytanie zadane 22 marca 2018 w Sprzęt komputerowy przez ThePatrykOOO Dyskutant (8,400 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 263 wizyt
pytanie zadane 2 lutego 2016 w Systemy operacyjne, programy przez bartek14 Początkujący (250 p.)

93,487 zapytań

142,420 odpowiedzi

322,772 komentarzy

62,903 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...