• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Studia informatyczne bez rozszerzonej matmy

0 głosów
532 wizyt
pytanie zadane 14 marca 2025 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez oguser Nowicjusz (220 p.)
Yo, chodze do 2 klasy technikum informatycznego i o ile podstawy matmy ogarniam na tyle ze z 60% z matury podstawowej moge miec to z rozszerzonej sie obawiam ze na 30% nawet nie zdam. Chciałbym studiować albo informatykę albo cybersecurity. i tu moje pytanie - czy da rade dostac sie na srednia, przecietna uczelnie bez rozszerzonej matury z matmy, czy jest z tym ciężko żeby się dostać czy jest to całkiem możliwe

Slyszalem tez cos ze studia niestacjonarne maja mniejszy prog punktowy, czy wtedy  latwiej bedzie sie dostac bez rozszerzonej majcy? Choc nie ukrywam ze wolalbym isc na stacjonarne (+ do tego pewnie zaoczne bo prace tez bede mial jakas)

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 15 marca 2025 przez marcin99b Szeryf (86,310 p.)

Sprawdź jak liczą punkty na uczelni którą planujesz, u mnie było tak że biorą pod uwagę tylko najkorzystniejszy wynik z grupy przedmiotów ścisłych.

Slyszalem tez cos ze studia niestacjonarne maja mniejszy prog punktowy

Tu nie chodzi o próg punktowy... chociaż może istnieją uczelnie z czymś takim, tylko o sortowanie kandydatów po ilości punktów. Na studia dzienne zazwyczaj chce iść więcej osób, więc trudniej się dostać.

Choc nie ukrywam ze wolalbym isc na stacjonarne (+ do tego pewnie zaoczne

Zaoczne to potoczna nazwa niestacjonarnych (mało intuicyjna nazwa, ale ma sens, bo zaoczne nie zmuszają do układania codzienności wokół studiów).

Co do matmy, zastanów się dlaczego jesteś z niej słaby, bo ludzie nie radzą sobie z różnych powodów i niektóre z nich mogą sie negatywnie odbijać na informatyce. Ja byłem słaby z nauki na pamięć pod testy, zawsze ogarniałem co liczymy i dlaczego, ale miałem słabe oceny bo jak przychodziło do testów, to nie pamiętałem który wzór jak wygląda. Jak zaczęliśmy korzystać z tablic maturalnych na lekcjach, nagle okazało się, że z ucznia który ledwo zdaje, zmieniłem się w takiego dostającego 4 i 5. Znałem też ludzi którzy po prostu nie rozumieli co się dzieje, umieli się nauczyć wszystkiego na pamięć, mogli mieć nawet dostęp do internetu, a i tak nie potrafili tego przełożyć na obliczenia - często to ci sami ludzie, którym brakuje intuicji do ułatwiania sobie codziennego życia matmą... i ci sami, którzy mają problem z rozumieniem zależności między mechanizmami/wydarzeniami/itp.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,220 wizyt
0 głosów
4 odpowiedzi 1,279 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 1,220 wizyt

93,729 zapytań

142,668 odpowiedzi

323,283 komentarzy

63,288 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...