• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

GOOGLE Page Speed

0 głosów
572 wizyt
pytanie zadane 12 marca 2025 w HTML i CSS przez EmilB Obywatel (1,060 p.)

Cześć,

siedze, kombinuje, chatgpt też nie ogarnia. Mam problem, że google mi pokazuje, że div sie długo renderuje...

Wstawiam screenshoty o co chodzi w google. Będę wdzięczny za pomoc.

<section id="title">
    <div class="title-text">
      <div class="h1">Cześć! Jestem <span class="lighter">Emil</span>.</div>
      <h1>Tworzę nowoczesne strony internetowe.</h1>
      <span class="title-text-text">Specjalizuję się w tworzeniu stron internetowych, które pomagają wyróżnić się w sieci. </span><h2>Oferuję nowoczesne i responsywne rozwiązania dopasowane do Ciebie. </h2><span class="title-text-text">Dzięki temu zbudujesz silną obecność online i skutecznie przyciągniesz nowych klientów.</span>
    </div>
  </section>

komentarz 12 marca 2025 przez adrian17 Mentor (354,880 p.)
Wrzuć link do strony.

Z tego samego co pokazałeś, to nie ma żadnego sensu żeby trwało tak długo dla kogokolwiek.
komentarz 12 marca 2025 przez EmilB Obywatel (1,060 p.)
https://rejuweb.pl
Zmieniałem html, zmieniłem css, dałem defaultowe czcionki i dalej to samo.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 12 marca 2025 przez Comandeer Guru (607,980 p.)

Hm, nie tyle, że div się długo renderuje, tyle że jest po prostu największym wyrenderowanym elementem. Problemem jest tutaj opóźnienie renderowania, które trwa ponad 3 sekundy – tak jakby serwer zwracał długo dane albo przeglądarka długo mieliła, zanim zaczęła wyświetlać cokolwiek.

Jeśli puszczasz te testy w przeglądarce, to polecam spróbować w trybie incognito, bez żadnych rozszerzeń – jest szansa, że to któreś z nich spowalnia. Albo serwer z jakiegoś powodu jest "niestabilny" i zwraca wyniki w różnym czasie. Zwłaszcza że wersja online PageSpeed Insights potrafi pokazać wynik 99, żeby tuż po tym – spaść do 81.

Sprawdziłem na innej przeglądarce, dalej to jest, ale minimalnie szybciej ładuje. :/
Wszedłem w incognito na 2 przeglądarkach i o dziwo jest cały czas 99.
A jednak teraz na nie incognito też jest 99, nie wiem o co chodzi, nic nie zmieniałem.
komentarz 12 marca 2025 przez Comandeer Guru (607,980 p.)
Jeśli wyniki tak skaczą, to obstawiałbym problem po stronie serwera.
Rozumiem, sprawdziłem na drugiej stronie i też jest taki błąd.

https://tobex.com.pl/
+1 głos
odpowiedź 12 marca 2025 przez rafal.budzis Szeryf (86,000 p.)

Ciekawy problem. Wychodzi na to że coś bardzo długo się wczytuje. Dodał bym CDNa tu oferują nawet darmowe progi ;) Może to kwestia stabilności serwera.

https://www.cloudflare.com/pl-pl/application-services/products/cdn/

Dodatkowo warto zrównoleglić wczytywanie czcionek oraz obrazów. obecnie aby wczytać czcionki przeglądarka musi wczytać CSSy więc robisz niepotrzebne zależności. Przy tak małym CSS i pliku HTML śmiało połączył bym pliki i CSSa całego wrzuciłbym inline do HTMLa.

Jeśli nie chcesz łączyć HTMLa z CSSem inline możesz też skorzystać z font preload aby wczytywać czcionki zanim wczytasz CSSa

https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/HTML/Attributes/rel/preload

Podobne pytania

+1 głos
4 odpowiedzi 963 wizyt
pytanie zadane 23 czerwca 2016 w HTML i CSS przez niezalogowany
0 głosów
2 odpowiedzi 1,315 wizyt
pytanie zadane 21 lutego 2016 w HTML i CSS przez makoso Mądrala (7,380 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 591 wizyt
pytanie zadane 9 czerwca 2020 w HTML i CSS przez Mirek Błażejewski Początkujący (280 p.)

93,691 zapytań

142,610 odpowiedzi

323,216 komentarzy

63,218 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...