• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Studia Informatyka Stosowana na WFAiIS na UJ

0 głosów
1,032 wizyt
pytanie zadane 4 marca 2025 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez iamyachix Nowicjusz (120 p.)
Mam pytanie do osób studiujących Informatykę stosowaną na WFAiIS na UJ, myślę nad tym kierunkiem ponieważ słyszałem ze jest lżej z matematyką oraz podoba mi się Sylabus, szczególnie to ze jest dużo fakultetów więc teoretycznie można sobie naukę ułożyć całkowicie pod siebie. Proszę absolwentów/studentów tego kierunku o opinie o nim, o wykładowcach oraz o tych fakultetach, czy rzeczywiście to wygląda tak ze można sobie ustawić kierunek nauki pod siebie, oraz ważna kwestia to czy można znaleźć czas na prace co najmniej na pół etatu ponieważ jest to dla mnie ważne. Z góry dzięki, Pozdro

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 4 marca 2025 przez Wiciorny Ekspert (283,300 p.)
Hej, jako absolwent powiem tak: Jest lżej z matmą, ale w zamian masz dużo więcej fizyki, algebry i również niestety jest duży nacisk na analitykę stosowaną, rachunki prawdopodobieństwa i teorię automatów, więc logika matematyczna, matematyka/ fizyka, to tak naprawdę pierwsze 3 semestry, półtora roku, potem już tego trochę mniej.

Wątpię, żebyś dał radę ułożyć naukę pod siebie, bo rozkład jazdy XD jest szalony i zazwyczaj spędza się na uczelni cały dzień, mając pochrzanione okienka, z tego co wiem od 5 lat nic się nie zmienia.

Czas na pracę nie ma szans, tylko weekendowo, chyba, że dopiero od 2-3 roku, ale większość moich znajomych, zrezygnowała z kierunku i zdecydowałą się na pracę, chyba, że pracujesz "wieczorowo", to wtedy jest opcja.

na pewno na pierwsze dwa lata nie ma na to szans, potem myślę, ze spokojnie po licencjacie. Jest tam tyle niepotrzebnych przedmiotów, zapychaczy ECTS, też te przedmioty same w sobie i laborki są wymagające, że ja ledwo miałem czas na programowanie we własnym zakresie (bo na to nie ma co liczyć na zjęciach etc, a samo podejście do języków programowani jest bardzo techniczne, numeryczne i algebraiczne).

Drugie studia robiłem na AGH i to polecam :)
komentarz 4 marca 2025 przez iamyachix Nowicjusz (120 p.)
Dzięki za odpowiedź, a masz może informacje jak to wygląda na AGH? Chodzi mi o informatykę techniczna lub inżynierię obliczeniową, na te "wyższe" informatyki nie mam szans się dostać, może też wiesz coś na temat informatyki na PK, każda informacja będzie dla mnie cenna.
komentarz 10 marca 2025 przez Wiciorny Ekspert (283,300 p.)
hej, nie mam pojęcia jak to wygląda na takich kierunkach na AGH, jedno wiem na pewno, dużo zajęć i bardzo dużo pracy, AGH akurat ma znacznie więcej do zaoferowania i tej roboty na studiach jest mnóstwo, ale za to robią to dobrze i naprawdę po takich studiach jesteś nawet dobrze przygotowany do tego, co planujesz robić.

Jeśli wybierasz się na kierunki techniczne, nie licz na możliwość pracy, przynajmniej w początkowych semestrach, czasem dłużej. Rozmawiamy o studiach dziennych, gdzie zazwyczaj spędzasz całe dnie na uczelni, wybierz zaoczne studia wtedy szanse na prace masz.

Podobne pytania

+1 głos
5 odpowiedzi 6,343 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 3,041 wizyt
pytanie zadane 1 sierpnia 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Norbit Początkujący (270 p.)

93,729 zapytań

142,668 odpowiedzi

323,283 komentarzy

63,288 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...