• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Szyfrowanie dysku - Windows 11 Home

0 głosów
270 wizyt
pytanie zadane 2 marca w Systemy operacyjne, programy przez Krzychu1 Użytkownik (560 p.)
Czy można dostać się do danych zapisanych na dysku z Windowsem 11 Home, bez znajomości hasła, bo widzę, że w jakiś sposób szyfruje dyski?

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 3 marca przez whiteman808 Gaduła (4,660 p.)
wybrane 3 marca przez Krzychu1

Najlepsza
Zależy przed kim chcesz się chronić. Przed złodziejaszkiem pewnie się uchronisz, za to organy ścigania mają swoje sposoby na dostanie się do Windowsa 11
komentarz 3 marca przez Krzychu1 Użytkownik (560 p.)
no o to chodziło
komentarz 3 marca przez AnimaVillis Stary wyjadacz (13,410 p.)

@whiteman808, co mają?

Pokaż udokumentowany przykład złamania przez "organy ścigania" szyfrowania bitlockera.

komentarz 3 marca przez whiteman808 Gaduła (4,660 p.)
Wystarczy mi że nie ma publicznie dostępnego kodu źródłowego bitlockera, to samo stawia go w złym świetle. Nie ma kodu czyli microsoft mógł tam wpakować cokolwiek co zechce
komentarz 4 marca przez AnimaVillis Stary wyjadacz (13,410 p.)
To nie jest odpowiedź na moje pytanie.
komentarz 4 marca przez whiteman808 Gaduła (4,660 p.)
Przychodzą mi jedynie do głowy takie źródła

https://www.reddit.com/r/privacytoolsIO/comments/o8ffzf/have_there_been_any_cases_of_microsoft_being/?rdt=62718
https://www.microsoft.com/en-us/corporate-responsibility/reports/government-requests/customer-data

Przypuszczam że pewnie chodzi o klucze trzymane (backupowane) w chmurze. Jak OP-owi zależy na ochronie przed kradzieżą to myślę że Bitlocker ładnie się sprawdzi. Znowu, wszystko zależy od threat model i od tego jakie kto ma potrzeby.

Jak OP potrzebuje chronić jakieś dane firmowe, uczelniane to Bitlocker będzie ok. Ja z kolei mam zupełnie inne potrzeby i zupełnie inne rozwiązania do mnie przemawiają. Rozmawiasz z człowiekiem, któremu do niczego Windows nie jest potrzebny.

Windows nawet by mnie ograniczał jeśli chodzi o możliwości tego co mogę na nim zrobić, w sensie że wiele rzeczy brakowałoby mi na nim po prostu.
0 głosów
odpowiedź 2 marca przez AnimaVillis Stary wyjadacz (13,410 p.)
Nie, po to jest szyfrowanie aby się do dysku nie dostać.
komentarz 2 marca przez Krzychu1 Użytkownik (560 p.)
Ale czy Windows 11 Home szyfruje te dyski, wystarczająco, bo Windows 11 Pro też ma szyfrowanie tylko jakieś mocniejszy chyba?
komentarz 2 marca przez AnimaVillis Stary wyjadacz (13,410 p.)

Jak podaje AI:

Windows 11 Pro oferuje bardziej zaawansowane opcje szyfrowania w porównaniu do Windows 11 Home. Oto kluczowe różnice:

1. BitLocker

• Windows 11 Pro: Posiada pełne wsparcie dla BitLocker – zaawansowanego szyfrowania całych dysków, które może zabezpieczać zarówno dyski systemowe, jak i zewnętrzne (BitLocker To Go). Użytkownik może szyfrować dysk z hasłem, kluczem USB lub modułem TPM.
  • Windows 11 Home: Nie obsługuje BitLockera.

2. Device Encryption (Podstawowe szyfrowanie urządzenia)

• Windows 11 Pro & Home: Obie edycje obsługują szyfrowanie urządzenia (Device Encryption), ale jest ono dostępne tylko na komputerach spełniających wymagania sprzętowe (moduł TPM 2.0, obsługa Secure Boot). Jest to uproszczona wersja BitLockera, mniej konfigurowalna.

3. Zarządzanie szyfrowaniem przez grupy i polityki (GPO, Intune)

• Windows 11 Pro: Administratorzy mogą zarządzać BitLockerem i szyfrowaniem za pomocą Group Policy (GPO) oraz Microsoft Intune, co jest istotne w środowiskach firmowych.
  • Windows 11 Home: Brak możliwości zarządzania szyfrowaniem przez GPO i Intune.

4. Wsparcie dla EFS (Encrypting File System)

• Windows 11 Pro: Obsługuje EFS (Encrypting File System), czyli szyfrowanie na poziomie plików i folderów.
  • Windows 11 Home: Brak wsparcia dla EFS.

Podsumowanie

Windows 11 Pro jest znacznie lepszym wyborem dla użytkowników, którzy potrzebują solidnego szyfrowania danych, szczególnie w firmach. Windows 11 Home oferuje jedynie podstawowe szyfrowanie urządzenia, jeśli sprzęt to obsługuje, ale brak mu pełnego BitLockera i EFS.

0 głosów
odpowiedź 5 marca przez Szampi Nowicjusz (140 p.)
Jeśli masz włączony BitLocker, to bez hasła czy klucza odzyskiwania raczej nie dostaniesz się do danych. Szyfruje to wszystko porządnie, więc bez tych informacji dostęp jest praktycznie niemożliwy.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 995 wizyt
pytanie zadane 25 stycznia 2019 w Systemy operacyjne, programy przez IXIXIXIXIXIXI Użytkownik (710 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 238 wizyt
+2 głosów
2 odpowiedzi 448 wizyt

93,426 zapytań

142,421 odpowiedzi

322,647 komentarzy

62,787 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...