• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nazwy hostów w sieci lokalnej

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
0 głosów
121 wizyt
pytanie zadane 28 lutego w Sieci komputerowe, internet przez whiteman808 Gaduła (4,720 p.)
Czy istnieją jakieś rekomendacje jak nazywać komputery w sieci lokalnej? Powiedzmy że mam domenę example.com i w LAN-ie w domu mam następujące hosty: stacjonarka, laptop, laptop oraz kilka kontenerów i jakieś maszyny wirtualne na nich. Jak mam bardziej rozbudowany lan, z powiedzmy malinką i jednym kompem korzystające z publicznego ip za pośrednictwem wireguarda, to czy lepiej nazywać komputery i vm odpowiednio np. laptop.example.com, vm1.laptop.example.com, vm1.stacjonarka.example.com, vm1.proxmox.example.com, vm2.proxmox.example.com itd. czy lepiej dać vm1.example.com, vm2.example.com, lxc1.example.com itd. oraz zadbać o unikalne nazwy vmek na komputerach?

Czy nazywanie kompów w sieci lokalnej z tld należącym do mojej domeny zarejestrowanej w jakimś home.pl to dobra praktyka?

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 28 lutego przez AnimaVillis Stary wyjadacz (13,410 p.)
Dla samego swojego porządku dobrze jest mieć jakiś wzór nazewnictwa, ale do domowego użytku czy nawet komercyjnego nie słyszałem aby było to ustandaryzowane(mogę się mylić). U nas w firmie jest ponad 200 końcówek i teraz wyobraź sobie, że każdy ma jakąś nazwę np. laptop, ale który?

W firmach raczej stosuje się nazewnictwo chociażby po to aby admin zdalnie miał łatwiejsze połączenie.
+1 głos
odpowiedź 1 marca przez pr0way Nałogowiec (41,020 p.)
W domu to bez znaczenia, jedynie warto zachować unikalności żeby nie zdublować nazwy innego komputera.

W zastosowaniach firmowych spotkałem się z praktyką nazywania komputerów tak samo jak ich service tag (polecam przy większej skali). Raczej każdy producent stosuje inny unikalny numer a na dodatek wiesz czy sprzęt jest HP, Dell czy innego vendora. Tego czego zdecydowanie nie polecam to ustawiać ich nazwy po imieniu pracownika - przy dużej rotacji staje się to niemożliwe do utrzymania. Nazywanie pc1-kadry, pc2-kadry jest tak samo wygodne jak stosowanie całych tagów.

Różne firmy różnie do tego podchodzą - np. firma hostingową może numerować swoje serwery srvX.example.com gdzie X to kolejny numer serwera - ale to tylko nazwa domeny nie jest powiedziane, że musisz za nią mieć komputer który nazywa się dokładnie tak samo. Np. example.com może być serwerem www i nie ma znaczenia jak nazywa się serwer bo wpisanie example.com -> adres publiczny IPv4 (A) lub IPv6 (AAA) tego serwera. A to co wpiszesz jako subdomena to może być przekierowanie albo tzw. vhost czyli serwer WWW czyta twój request i z nagłówka Host wyciąga info o subdomenie tym do którego folderu na serwerze skierować użytkownika (w obrębie jednego serwer).

To o czym piszesz częściej ma miejsce jeżeli korzystasz z Active Directory - wtedy jest przełożenie 1:1 i nazwa kompa jest adresem domenowym ale raczej nie wystawia się go publicznie bo jest zbyt krytyczny.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 224 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 476 wizyt
pytanie zadane 19 sierpnia 2019 w Sieci komputerowe, internet przez pr0mil Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 384 wizyt
pytanie zadane 25 marca 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez arcanacra Początkujący (490 p.)

93,430 zapytań

142,427 odpowiedzi

322,652 komentarzy

62,792 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...