• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pobieranie - najprawdopodbniej problem z dyskiem

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
0 głosów
99 wizyt
pytanie zadane 22 lutego w Sieci komputerowe, internet przez gazikk Nowicjusz (120 p.)

WItam mam dosyć rozbieżny problem z internetem i pobieraniem - internet działa co pokazuje sam speedtest https://www.speedtest.pl/wynik/433833918. Ale podczas pobierania na Steamie jakiejkolwiek gry dzieje się sytuacja że internet pobiera coś chwile i po sekundzie spada do 0b/s i tak co chwile w kółko. Na każdej sieci tak działa bo próbowałem też z innej. Gdy pobieram to w menadżerze zadań pokazuje mi że dysk D (bo na tym pobieram nie ale tak samo działa na C) ma 100% zużycia tylko w zakładce Wydajność natomiast w Procesy 50%. Najwięcej zużycia zjada Steam - wiadomo lecz troche system ale nie wydaje się to być problemem z tym że internet zwalnia do 0b/s co sekunde xD. Próbowałem w services.msc wyłączyć SysMain i WIndows Search - nic nie dało ustawianie DNS 8.8.8.8 w ipv4 w ethernecie tez nic nie dało. Przejście w Game mode nic nie dało dodam że korzystam z Windowsa 10 dysk HDD to TOSHIBA HDWD110. Niżej wysyłam screen z tego jak to wygląda (wiem że jest ograniczenie pobierania do 200mb/s ale to sie dzieje na jakichkolwiek mb/s. Dodam że dysk jest w stanie Dobrym według CrystalDiskInfo i nie ma uszkodzonych sektorów. Nie korzystam z żadnego antywirusa tylko Windows Defender i to w dosyć dużym stopniu wyłączony. Proszę o pomoc bo już nie mam pojęcia co moge zrobić 

1
komentarz 23 lutego przez quiet_delete Bywalec (2,140 p.)
Na takich forach to jak zadajesz pytanie ma duży wpływ na to jakiej jakości (i czy w ogóle) dostaniesz odpowiedzi.

Interpunkcja, podział na zdania. Podział na akapity. Użycie listy do wymienienia próbowanych rozwiązań. No i takie bazowe "wstęp, rozwinięcie, zakończenie". Większość ludzi kiedy zobaczy taki blok tekstu, (którego raczej nikt drugi raz nie przeczytał, żeby powyłapywać błędy) przejdzie dalej.

A szkoda, bo widać, że się napracowałeś z troubleshootingiem.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 23 lutego przez quiet_delete Bywalec (2,140 p.)
Dyski mogą się psuć bez żadnych oznak. Dobry wynik "health check" nie zawsze oznacza, że wszystko jest ok z dyskiem.

Spróbuj przetestować kwestie sieciowe i dysku oddzielnie. Jeżeli dysk nie działa, to pobieranie nie osiągnie maksimum, więc możesz zacząć od dysku.

Stwórz np. duży plik na jednym dysku i przekopiuj go na drugi albo na inne miejsce na tym samym. Tylko uważaj, bo system operacyjny może pójść na skróty przenosząć (nie kopiując) duży plik na tym samym dysku. Postaraj się, żeby ten duży (chociaż kilka GB) plik nie składał się z samych 0.

Jak będziesz wiedział, że dysk jest OK, możesz przetestować sieć. Skopiuj ten duży plik na sieci lokalnej, potem przez internet. Wtedy będziesz wiedział, czy nie masz problemu z twoim łączem internetowym oraz siecią w domu.

Na koniec zostaje kwestia obcinania łącza na gry przez operatora telekomunikacyjnego. Jak już przetestujesz te rzeczy, zrób raport z krótkim opisem tego co robiłeś. Popraw w nim błedy i formę i możesz napisać do ISP z prośbą o pomoc.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 688 wizyt
pytanie zadane 29 grudnia 2017 w Sprzęt komputerowy przez CzareQ1221 Nowicjusz (230 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 150 wizyt
pytanie zadane 24 kwietnia 2020 w Sprzęt komputerowy przez HEROS11FMXD Początkujący (340 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 239 wizyt

93,439 zapytań

142,431 odpowiedzi

322,677 komentarzy

62,802 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...