• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Profilowanie ludzi za pomocą Wi-Fi

+1 głos
721 wizyt
pytanie zadane 20 lutego 2025 w Urządzenia mobilne przez V&Johnny Nowicjusz (240 p.)
Dzień Dobry, mam pytanie, czy jest możliwe zrobienie aplikacji, która wykorzystując Wi-Fi może wyświetlić mi na telefonie dane osoby która obecnie korzysta z Wi-Fi. Czyli np. Ktoś korzysta z Wi-Fi, a ja używam tej aplikacji, i wyświetla mi się na telefonie wszystkie dane tej osoby, jak imię, nazwisko itd...

PS: Od razu mówię, pytam się tylko czy jest możliwe zrobienie tak działającej aplikacji, nie zamierzam nikogo prosić o to by zrobił to za mnie

4 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 20 lutego 2025 przez adrian17 Mentor (354,880 p.)
...co? Nie?

Nie żyjemy w świecie z Watch Dogs.
0 głosów
odpowiedź 21 lutego 2025 przez SzkolnyAdmin Szeryf (90,290 p.)
Teoretycznie ..., czemu nie? Łącząc się z routerem przedstawiasz się MAC-iem, jak masz w jakiejś bazie danych powiązanie MAC-a z personaliami, to je pobierasz.
komentarz 21 lutego 2025 przez adrian17 Mentor (354,880 p.)
W jakiej bazie? Ten krok to wciąż trochę "machnij różdżką" :P
komentarz 21 lutego 2025 przez tkz Nałogowiec (42,040 p.)
Bazy z MACiem nie znam, ale IMEI by mogło do tego służyć - teoretycznie. Ewentualnie trojan i dla Polski mObywatel(tak, to ten moment machnij róźdżką, ale możliwy, bo czemu nie?).
komentarz 21 lutego 2025 przez adrian17 Mentor (354,880 p.)

AFAIK IMEI ma zero związku z połączeniem wifi. Plus:

ale IMEI by mogło do tego służyć

Tylko gdybyś miał dostęp do bazy sieci komórkowej (zakładając że w ogóle to tam trzymają).

Ewentualnie trojan i dla Polski mObywatel

Jeśli masz bezpośrednie wejście na czyjeś urządzenie to są prostsze i bardziej oczywiste miejsca do sprawdzenia niż mObywatel : P

komentarz 21 lutego 2025 przez tkz Nałogowiec (42,040 p.)

AFAIK IMEI ma zero związku z połączeniem wifi. Plus

Prawda, ale ma związek z urządzeniem, a urządzenie z użytkownikiem.

Jeśli masz bezpośrednie wejście na czyjeś urządzenie to są prostsze i bardziej oczywiste miejsca do sprawdzenia niż mObywatel : P

Prawda, ale czy aż tak sprwadzone i tak szerokie? Masz nie tylko dowód osobisty, ale i inne dokumenty. 

Oczywiście to gdybanie, które mogę bronic w nieskończoność na nieskończone minusy(swoją drogą trafne). Ale fakt, faktem sama odpowiedz na pytanie OPa, to nie, nie da się w sposób bezinwazyjny. 

komentarz 21 lutego 2025 przez Oscar Nałogowiec (29,360 p.)
Krótko mówiąc w takiej randomowej, obcej sieci Wifi to raczej niemożliwe, ale możliwe jest stworzenie takiej sieci (np. tylko wcześniej zarejestrowanane adresy MAC mają dostęp) by takie powiązanie było możliwe. Przykładowo w firmie pracownik dostaje służbowego laptopa i adres MAC może zostać powiązany z danym pracownikiem.
komentarz 21 lutego 2025 przez SzkolnyAdmin Szeryf (90,290 p.)
Oto mi chodziło. W firmach są takie bazy, np. urządzeń dopuszczonych do połączeń z siecią firmową.
0 głosów
odpowiedź 21 lutego 2025 przez pr0way Nałogowiec (42,220 p.)
edycja 21 lutego 2025 przez pr0way
Do pewnego stopnia to możliwe - w typowo korporacyjnych warunkach zwykle WiFi można wdrożyć w taki sposób aby rozpoznawało klientów - np. Ubiquity radzi sobie z tym dość dobrze (niektóre platformy pozwalają wspomóc się informacjami np. z Active Directory dostarczając wszystkie dane).

Zresztą Wifi w wersji Enterprise co do zasady powinien być raczej oparty o Radius/TACACS+ a ten pod spodem może być zasilany właśnie jakąś bazą z użytkownikami.
Dużo zależy od dokładności danych zawartych w takim centralnym systemie.

Jeżeli dobrze to wdrożysz to na jakimś UTM możesz mieć cały ruch użytkowników wraz z ich ruchem wewnątrz sieci (między vlanami). Czasami nawet z rozbiciem ruchu na konkretne aplikacje.

Widziałem coś takiego w akcji ale mieliśmy osobno kontroler wifi (Cisco) i UTM - natomiast mając całość jednego producenta (np. Fortinet) możesz z dość dużą szczegółowością zaglądać w to co robią twoi użytkownicy (wraz z rozszywaniem ruchu SSL)

Informacje o tym można znaleźć w panelu urządzenia albo dostawiając (w przypadku Fortinetu -> FortiAnalyzer) ale być może dałoby się je też wyciągać po jakimś API do własnej aplikacji mobilnej. Chociaż widziałem parę aplikacji od nich więc może już coś takiego powstało?
0 głosów
odpowiedź 23 lutego 2025 przez whiteman808 Mądrala (5,560 p.)
A ja mam inne pytanie, czy mając do dyspozycji dane AP w okolicy można ustalić lokalizację samych AP i urządzeń podpiętych pod nie? Z jaką precyzją można uzyskać w ten sposób dane o lokalizacji podpiętych urządzeń, będzie widać jak się przemieszczają telefony?

Chodzi mi o zastosowanie rozwiązań podobnych do tych co używają programy typu airdump-ng itp.
komentarz 24 lutego 2025 przez Rzeskaa Nowicjusz (100 p.)
można śledzić AP i urządzenia przez narzędzia typu airodump-ng, analizując siłę sygnału. Precyzja lokalizacji zależy od liczby AP i warunków, ale zazwyczaj to kilkanaście metrów. Można też śledzić ruch, ale zmienne MAC adresy na telefonach mogą utrudnić sprawę.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 349 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 425 wizyt
pytanie zadane 21 kwietnia 2021 w Urządzenia mobilne przez Ola1009 Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,782 wizyt

93,692 zapytań

142,611 odpowiedzi

323,219 komentarzy

63,220 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...