• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Umieszczanie div'ow obok siebie.

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
120 wizyt
pytanie zadane 14 lutego w HTML i CSS przez Jacek Drożdżeński Początkujący (260 p.)
Proszę o pomoc lub wskazówki.
Na stronie mają być tylko dwa div'y obok siebie z zawartością a pod nimi jeden div "pusty". W każdym z div'ow leżących obok siebie znajduje się plik graficzny *.svg, w lewym o wielkości 10474 x 7290 px, a w prawym o wielkości 10743 x 4842 px. Obydwa te div'y mają w sekcji <style> wpisy "float:left" a div leżący pod nimi ma wpis "clear:both". Spodziewałem się zatem, że dwa górne div'y będą leżeć koło siebie w poziomie, a tu lipa, drugi jest pod pierwszym. Kod jest prawidłowy, bo jak wstawię zamiast tych plików *.svg dowolne małe pliki np. *.jpg, to leżą tak jak chcę w poziomie. Dlaczego tak się dzieje, czy chodzi o wielkość plików, czy o ich format ? Ktoś może zapytać, co za durny pomysł umieszczania tak dużych plików obok siebie i po co. Pomysł mam taki, że za pomocą suwaków przeglądarki zawartość lewego div'a można będzie oglądać tylko do jego prawej krawędzi (czyli prawy div będzie niewidoczny), a potem po jakiejś akcji na stronie, np. button, prawy div zacznie się powoli nasuwać na div lewy spoza prawej krawędzi ekranu dotąd, aż zasłoni ten lewy całkowicie i będzie widać tylko ten prawy a potem po innej akcji odwrotnie.
Jacek Drożdżeński

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 14 lutego przez Comandeer Guru (607,060 p.)
wybrane 14 lutego przez Arkadiusz Waluk

Najlepsza

Raczej zastosowałbym tutaj flexboxa z wyłączonym wrapem: https://jsfiddle.net/Comandeer/uwL0drah/

Obydwa divy znajdują się w kontenerze, który ma display: flex oraz overflow: auto hidden. Ta pierwsza własność tworzy nam flexboxa a druga – powoduje pojawienie się poziomego paska przewijania. Dla samych divów z kolei trzeba dodać flex-shrink: 0, żeby wyłączyć ich zmniejszanie (domyślnie będą "ściśnięte", żeby zmieścić się w oknie przeglądarki).

komentarz 14 lutego przez Jacek Drożdżeński Początkujący (260 p.)
Dziękuję koledze za szybką odpowiedź i za przykład, doceniam jak najbardziej. Temat flexboxa jest mi niestety obcy, będę go zgłębiał. Ale czy można prosić o odpowiedź na pytania, które zawarłem poprzednio. Dlaczego mnie to nie wychodzi ?

Pozdrawiam

JD
komentarz 14 lutego przez Comandeer Guru (607,060 p.)

Bo float umieszcza rzeczy obok siebie tylko wówczas, gdy jest miejsce. Jeśli tego miejsca nie ma, to elementy lądują jeden pod drugim. Jeśli nie ma żadnego kontenera, który miałby odpowiednią długość, to wówczas float nie wyjdzie poza szerokość viewportu (ekranu)

komentarz 14 lutego przez Jacek Drożdżeński Początkujący (260 p.)
Szanowny kolego

Tą prostą odpowiedzią rozwiązałeś mój problem. Wystarczyło ustalić wymiary kontenera, że ja na to kurczę nie wpadłem. Dziękuję bardzo i pozdrawiam. Resztę problemów rozwiązuję sam.

JD

Podobne pytania

–2 głosów
1 odpowiedź 601 wizyt
pytanie zadane 21 kwietnia 2016 w HTML i CSS przez Ziuziek Mądrala (5,140 p.)
+4 głosów
2 odpowiedzi 732 wizyt
pytanie zadane 20 sierpnia 2022 w HTML i CSS przez jasper93 Obywatel (1,310 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 479 wizyt

93,395 zapytań

142,388 odpowiedzi

322,566 komentarzy

62,753 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...