• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Image component w NextJS 14

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
104 wizyt
pytanie zadane 11 lutego w JavaScript przez Jcob2222 Użytkownik (590 p.)
Witam, miał ktoś może problem z nextowym komponentem Image, który nie ładował wybiórczych zdjęć dostępnych z api? Mam ExpressAPI na osobnym porcie adresu, które służy do uploadu i downloadu zdjęć, generalnie to działa. Informacje o fotkach mam na mongodb atlas. Problem pojawia się gdy chcę wyświetlić wszystkie zdjęcia z danego albumu. Jak się okazuje optymalizacja obrazów nexta coś świruje i wybiórcze fotki wywalają błąd 404 (zawsze te same - i nie, raczej nie jest to wina uszkodzonych plików ponieważ jak wrzucę samą jedną fotkę, która wcześniej się nie pojawiała to nagle magicznie działa) - pomimo tego że są dostępne jak wkleję w przeglądarkę zoptymalizowany link.
Gdy wyłączą optymalizację obrazów nexta no to śmiga, natomiast zależy mi żeby ją zachować.

Spotkał się ktoś kiedyś z podobnym problemem?

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 15 lutego przez rafal.budzis Szeryf (85,700 p.)
Trudno zgadywać co nie działa nie znając aplikacji. Aplikacja zachowuje się tam samo na środowisku lokalnym jak na serwerze? Masz to w kontenerze? Leci jakiś błąd/warning w konsoli? (Pamiętam że kiedyś w next.js instalowało się opcjonalna bibliotekę do obrazków może jej brakuje?) Sprawdzałeś czy nagłówki mówią że to obrazek (te z twojego BE i te z next.js)? Być może nie masz ustawionych nagłówków dla cache i next za każdym razem generuje miniatury na nowo? Może powód jest bardziej prozaiczny i dostępna przestrzeń dyskowa dla kontenera po prostu Ci się skończyła?
Może masz jakiś pośredni serwis hostujący next.js? Jeśli tak to nie ustawiłeś przypadkiek dziwnych limitów na wielkość pliku lub ilość jednoczesnych połączeń? A może w drugą stronę zabijasz pamięć RAM zbyt dużą liczbą jednoczesnego przetwarzania obrazków. Ta 404 którą dostajesz to leci z next.js czy z innej warstwy?

Podsumowując ja bym szukał problemu na warstwie devops ;)

Podobne pytania

+1 głos
0 odpowiedzi 430 wizyt
+1 głos
0 odpowiedzi 623 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 224 wizyt
pytanie zadane 16 stycznia 2022 w JavaScript przez Bakkit Dyskutant (7,600 p.)

93,380 zapytań

142,380 odpowiedzi

322,535 komentarzy

62,737 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...