• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

WebSocket połączenie 2 komputerów

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
151 wizyt
pytanie zadane 24 stycznia w JavaScript przez TOWaD Mądrala (6,420 p.)

Skoro już mowa o prawdziwym Janusz sofcie, czy znacie jakieś pozycje książkowe najlepiej po Polsku, by można było napisać własne https://www.mathwhiteboard.com/, bo praktyce Paint i Skype są dużo lepsze, tylko nie można rysować na jednym płótnie. I Paint nie ma svg, i gumka jest do niczego. Z dodaniem funkcjonalności do strony offline nie ma problemu.

Koncepcje mam i kod szkice strony offline mam. YouTube (po angielsku) przejrzałem(tylko jakiś wirus się wkradł) i wiem co nieco o WebSocket. MDN też odwiedziłem.

1) Norton lub Eset jako VPN i portable node.js. Czy to dobry pomysł.

2) Może https://firebase.google.com/, ale pewnie trzeba będzie podać kartę czy coś, a ja nie lubię takich rozwiązań.

3) Przesyłanie przez blob czy to dobry pomysł?

4) Ewentualnie inne rozwiązania.

komentarz 25 stycznia przez tkz Nałogowiec (42,020 p.)
Próbowałeś z OneNote? Jeżeli chcesz cokolwiek sam napisać na wczoraj, to będzie jeszcze gorsze rozwiazanie niż wczesnij wspomniany Paint i Skype.

A pytań tak szczerze nie rozumiem.
komentarz 25 stycznia przez TOWaD Mądrala (6,420 p.)
edycja 26 stycznia przez TOWaD

Mi się podoba ta aplikacja szczególnie ze mogę ustalić rozmiar gumki osobno(rośnie nieliniowo tylko w ^3 chyba ), i włączyć siatkę, i rysować linie proste i ortogonalne. Figury mam w innym pliku. Bym wrzucił kod, ale strasznie rozklepany (skrypty w oddzielnych plikach a gita nie mam) undo/redo działa bez zarzutu tablica/kolejka 30 elementów [też blob]. Mogę dodać skróty typu wciśniecie klawisza to i układ współrzędnych itd itp...

A co do pytań

1) Norton lub Eset jako VPN i portable node.js.

stworzyć prywatną siec i zamknąć niej serwer i klienta, ale serwer na pendrive lub dysku usb. Edit to AI wyprowadził mnie w pole. Nie da się, przynajmniej sposób jak myślałem. Jakieś DDNS inne pierdoły. Nie da się zdalnej prywatnej sieci zrobić, przynajmniej ja nie umiem.

2) Może https://firebase.google.com/, zamiast własnego serwera. A opłaty do 10GB za darmo, a później od przesyłu, jednak preferuję prepaid nie wiem czy dobre zakumałem. Edit: Bezsesu, coś nie doczytałem.

3) Przesyłanie przez blob czy to dobry pomysł? No właśnie przesłać ostatni element tablicy do klienta i dodać ostatni element tablicy by podmienić płótno. Z powyższych edit wynika, że to jest nie aktualne 

4) Ewentualnie inne rozwiązania. OneNote to chyba bardziej notatnik. I we dwójkę raczej się z niego nie skorzysta i jednak mi zależy na własnej app + Skype ewentualnie.

A książki lub ewentualnie kursy ewentualnie. jakaś pomoc.

Edit Ale pytanie nadal pozostaje aktualne. Jak połączyć dwie strony lokalne i wymieniać dane płótna w sposób bezpieczny i ukryty przed innymi użytkownikami i szybko. Bo mechanika przycisków i pisaka lepiej by zostala lokalna po co to przez sieć wysyłać. Tylko same rysunki i najlepiej dokładać bo canvas jest przezroczysty.

komentarz 25 stycznia przez TOWaD Mądrala (6,420 p.)
Raczej stos nie kolejka. A tak w ogóle to kod pisałem miesiąc temu do spółki z AI. A dlatego kod jest rozklepany, ja koncept AI kod i poprawki i później długie szukanie błędów, więc skrypty musiały być jak najkrótsze.

Al napisało by mi kod ale nie mam jak sprawdzić po to właśnie książka, by sprawdzić jakie babole są w kodzie. A czasami jakieś drobne błędy powodują, że kod nie działa albo działa całkowicie nie tak jak chciałem. A szukanie po ciemku, nie jest fajne.
komentarz 27 stycznia przez tkz Nałogowiec (42,020 p.)

4) Ewentualnie inne rozwiązania. OneNote to chyba bardziej notatnik. I we dwójkę raczej się z niego nie skorzysta i jednak mi zależy na własnej app + Skype ewentualnie.

W OneNote masz możliwość współdzielenia w czasie rzeczywistym. Dodatkowo jest możliwość dodania linii czy kratki.

Ewentualnie Teamsy i jest możliwość udostępniania okna razem z możliwością by druga osoba mogła wykonywać ruchy na Twoim pulpicie. 

Edit Ale pytanie nadal pozostaje aktualne. Jak połączyć dwie strony lokalne i wymieniać dane płótna w sposób bezpieczny i ukryty przed innymi użytkownikami i szybko. Bo mechanika przycisków i pisaka lepiej by zostala lokalna po co to przez sieć wysyłać. Tylko same rysunki i najlepiej dokładać bo canvas jest przezroczysty.

Chcąc albo nie, musisz ogarnąć koncept klient-serwer. Jedna ze stron musi pełnić rolę serwera, druga klienta.

Dane z arkusza muszą być w łatwy i stosunkowo lekki sposób możliwe do wyeksportowania. Tak jak pozycja obiektów, kolor, kształt itd. Przy tego typu zabiegach przydałaby się też synchronizacja. Druga strona odbiera te dane i importuje u siebie. 

komentarz 27 stycznia przez TOWaD Mądrala (6,420 p.)
No bez dostępu do zdalnego kompa, jednak nie sprawdzę OneNote, bo dziś nie pykło. Nie wiem, czy email, nie taki czy co. Jedna program wygląda obiecująco jak się uda połączyć to się wypowiem, bo diabeł tkwi w szczegółach. Ma prawie wszystko to co potrzebuję. No i rysowanie svg, w sumie też zastanawiałem się, nad podmianą z canvas do svg(w ogóle bez canvas, anie svg+canvas), ale obawiam się, że wektorowa grafika będzie spowalniać. Ale rysować na svg i a przesyłać obrazek może być ok. Chyba mam taką próbę w plikach.

Z Terms też poczekam na fizyczny dostęp do zdalnego kompa. W tedy zobaczę jak będzie działać, ten zdalny pulpit. Ale obawiam się, że będzie tragedia (własna strona za wolna).

No i mój własny projekt, trochę przestał być taki fajny, bo zauważyłem że zanim coś narysuje to ma opóźnienie nie wiem, skąd to się wzięło chyba za dużo warunków na początku, trzeba wrócić wcześniejszych wersji.

A co do klient serwer, no mam teraz nie wiele czasu na naukę programowania. Więc myślałem o pozycji w punkt. A nie np Sekulaka gdzie jest co poczytać i co rozkminiać.
komentarz 28 stycznia przez tkz Nałogowiec (42,020 p.)
Niestety bez poczytania i rozkmin nic tutaj nie zrobisz. Dodanie do własnego programu takiej funkcji będzie kosztowne. I to raczej w tygodniach, a nie w godzinach. Może jak rzucisz kod na githuba, to będzie łatwiej doradzić.
komentarz 28 stycznia przez TOWaD Mądrala (6,420 p.)
edycja 28 stycznia przez TOWaD

Myślałem, że to problem na 1-2h, no na tygodnie, to niestety nie stać mnie.

Ale teraz, i tak mie strasznie drażni to opóźnienie, 40ms jest ok, ale jak już więcej, to widać i przeszkadza, a zdarza się i 120ms, wtedy to już tragedia, zamiast pisanego "c", "i"  :(.

Dopóki tego nie poprawię, to nie warto sobie i komuś głowy zawracać.

Edit:

Offline(jak nie jestem podłączony do internetu) jest ok wg mnie:

-----------------------------------
pointer  canvas#canvas  32 ms
Phase Local duration (ms)
Input delay 2
Processing duration 0
Presentation delay 30
----------------------------------------
pointer canvas#canvas 40 ms
Input delay 1
Processing duration 40
Presentation delay 0

A dlaczego jak jestem w sieci jest nie ok to nie mam pojęcia.

Edit: A to już jest zauważalne i niekomfortowe

pointer canvas#canvas 96 ms
Input delay 6
Processing duration 63
Presentation delay 28

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,002 wizyt
pytanie zadane 21 lutego 2017 w JavaScript przez Zainteresowany Nowicjusz (240 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 876 wizyt
pytanie zadane 18 maja 2015 w JavaScript przez marianexyx Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 225 wizyt
pytanie zadane 25 marca 2016 w C# przez mje Nowicjusz (120 p.)

93,336 zapytań

142,331 odpowiedzi

322,415 komentarzy

62,670 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...