• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Linux dualboot

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
139 wizyt
pytanie zadane 22 stycznia w Systemy operacyjne, programy przez Kelob Nowicjusz (120 p.)

Witam mam problem z dualbootem totalnie się nie znam na tym a chciałem popróbować Linuxa bez usuwania windowsa i napotkałem taki problem ze Linux w grubie odpala się bez problemu ale windows wywala blue screena najpierw był bs z inaccessible Device czy cos takiego i teraz jest critical error Device i nie mogę w ogóle nic zrobić na windowsie ani sformatować ani nic próbowałem wszystkiego co znalazłem w internecie i nic nie działa czy jest jakaś opcja usunięcia Linuxa bez większych problemów z góry dziękuję za pomoc 

smiley

komentarz 22 stycznia przez adrian17 Mentor (352,580 p.)

Raczej na ślepo nikt nie będzie w stanie powiedzieć co zrobiłeś :/

Wydaje mi się że instalator windowsa mógłby wszystko na czysto zrobić po prostu.

A na przyszłość:

a chciałem popróbować Linuxa bez usuwania windowsa

Prościej, szybciej i bezpieczniej postawić wirtualkę ;)

komentarz 22 stycznia przez Kelob Nowicjusz (120 p.)
A ten instalator mam pobrać na pendrive i zainstalować ?
komentarz 22 stycznia przez D35CART35 Obywatel (1,140 p.)
Prawdopodobnie musisz pobrać iso i utworzyć bootowalnego pendrive.
komentarz 23 stycznia przez wizarddos Nałogowiec (27,550 p.)

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 28 stycznia przez Osse Dyskutant (9,820 p.)

Odbuduj Bootrec Windowsa FixMbr, jak już przywrócisz i uruchomi się windows poprzez zarządzanie dyskami (PPM na Mój komputer - zarządzanie dyskami) Usuń partycje Linuxa które utworzyłeś. Ujrzysz partycje Windowsa oraz nieprzydzielone miejsce. Zrestartuj komp windows powinien się uruchomić normalnie. Przygotuj płytę / Pendriva z obrazem Linuxa. Umieść linuxa w komputerze (płyta lub napęd USB w zależności co przygotowałeś) i uruchom komputer ponownie. W czasie uruchamiania wciśnij F12 i wybierz start z nośnika na którym masz linuxa. Zacznij instalację, z nieprzydzielonego miejsca utwórz partycje : 900 Boot , np 10 GB - / , resztę miejsca ustaw na Home. Linuxa zainstaluj na wydzielonej partycji : / Wszystko powinno zakończyć się powodzeniem.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 734 wizyt
pytanie zadane 7 lipca 2021 w Systemy operacyjne, programy przez Martin134.5 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 257 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 116 wizyt
pytanie zadane 23 września 2024 w Systemy operacyjne, programy przez Osse Dyskutant (9,820 p.)

93,336 zapytań

142,331 odpowiedzi

322,415 komentarzy

62,670 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...