• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Linux Mint i problemy z nowym monitorem

0 głosów
292 wizyt
pytanie zadane 19 stycznia 2025 w Systemy operacyjne, programy przez Panelinio Stary wyjadacz (10,680 p.)

Cześć wszystkim.

Ostatnio zakupiłem nowy monitor - ASUS VG248 24". Podłączyłem go do swojego komputera z Linuxem przez HDMI, dzięki czemu mam teraz dwa monitory (stary monitor jest podłączony przez VGA, 22").
Wszystko byłoby cudnie, gdyby nie fakt, że na nowym monitorze przy jakimkolwiek ruchu za obrazem zostaje ślad. Najlepiej to widać podczas przewijania w wyszukiwarce (pod tytułami zostaje taka ciemniejsza smuga gdy ruszam scrollem) bądź podczas gry Minecraft gdy ruszam myszką (teren "miga" na biało).
Zmieniłem ustawienia, ograniczyłem FPS'y, przeinstalowałem starsze sterowniki, grzebałem po ustawieniach NVIDIA gdzie ustawiałem konfigurację X Screen 0.
Nie wiem czy to wina już starszej karty graficznej czy konfiguracji, ale oczy już mnie bolą od tego migania i proszę o pomoc.

Mój system:

A tutaj konfiguracja monitorów:
https://imgur.com/a/GTbHoR6

3
komentarz 19 stycznia 2025 przez Velta Maniak (52,910 p.)

Monitory ASUS zawierają funkcjonalność Trace Free, regulującą czas reakcji monitora w zależności od ruchu. Czy cokolwiek się zmieni, kiedy w jego ustawieniach zmienisz wartość na 0?

Fragment instrukcji serii monitorów

komentarz 19 stycznia 2025 przez Panelinio Stary wyjadacz (10,680 p.)
Było na 100, zmieniłem na 0 i smugi zniknęły - dziękuję bardzo ^^

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

+3 głosów
1 odpowiedź 594 wizyt
–1 głos
1 odpowiedź 270 wizyt
pytanie zadane 14 kwietnia 2017 w C i C++ przez Tomcio2000 Użytkownik (900 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 267 wizyt
pytanie zadane 7 kwietnia 2017 w C i C++ przez Tomcio2000 Użytkownik (900 p.)

93,731 zapytań

142,668 odpowiedzi

323,286 komentarzy

63,291 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...