• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy AI to tylko zabawka? - prof. Piotr Durka

+1 głos
817 wizyt
pytanie zadane 15 stycznia 2025 w Offtop przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)

Czy AI to tylko zabawka? - prof. Piotr Durka

https://www.youtube.com/watch?v=k4sLtiE5QPk

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 15 stycznia 2025 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
Trochę więcej polskich filmów o AI... Szczególnie przypadły mi do gustu te z prof. Włodzisławem Duchem.

Ciekawe spojrzenie ma też Prof. Andrzej Dragan (zgadzam się z nim w większości kwestii).

[ Czy biologiczny mózg wciąż wygrywa? - Rozmowa z prof. Włodzisławem Duchem - YouTube ]
--> https://www.youtube.com/watch?v=gRN6CRuCxlY

[ Jak w inteligentny sposób wykorzystać sztuczną inteligencję? Wykład prof. Włodzisława Ducha - YouTube ]
--> https://www.youtube.com/watch?v=wEY3C_JjLqU&t=7s

[ Czy AI to tylko skok na kasę? - Rozmowa z prof. Jarosławem Arabasem - YouTube ]
--> https://www.youtube.com/watch?v=RrLEQEVJAuQ

[ Prof. Andrzej Dragan o sztucznej inteligencji. "Tempo zmian jest niewiarygodne" - YouTube ]
--> https://www.youtube.com/watch?v=-p0kRrioFWA

[ Na drodze bez odwrotu. Dokąd prowadzi nas rewolucja AI? | Dragan, Duch, Gawron, Tuszkiewicz - YouTube ]
--> https://www.youtube.com/watch?v=MxBVLggPUmM

[ Co psycholog myśli o sztucznej inteligencji? - dr Paweł Fortuna - YouTube ]
--> https://www.youtube.com/watch?v=fghm9U_o_N8
komentarz 16 stycznia 2025 przez tkz Nałogowiec (42,040 p.)
Czy realnie to eksperci w tej dziedzinie? Nie ukrywam, że momentami chce mi się wymiotować jak kolejny "ekspert" dorzuca swoje 5 groszy, bo to chwytliwy temat. A tym bardziej Dragan, specjalista od wszystkiego.
1
komentarz 16 stycznia 2025 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
Wszyscy przedstawiają swoje zdanie, każdy ma (nieco) inne - wiadomo. To oczywiście nie są specjaliści od AI, choć Pan Prof. Wodzisław Duch jest najbliżej tej działki (neuroinformatyka). Przydałoby się zaprosić tutaj profesora Ryszarda Tadeusiewicza (specjalistę od Biomedycyny, ale też AI) z AGH.

Prof. Dragan ma wiele racji, z prawie wszystkim się zgadzam. Tylko jego opinie nieco wyprzedzają trochę czasy, on mówi co może się wydarzyć za n lat. Dzisiejsza AI nie zagrozi ludzkości (dopóki można odłączyć "wtyczkę z kontaktu" :) ), więc scenariusze z Terminatora czy innych filmów sci-fi nam na razie nie grożą. Ale za ileś tam lat... Wielu ekspertów AI, łącznie z współtwórcą AI, G. Hintonem ma podobne obawy!

Wojsko już wykorzystuje AI (drony autonomiczne, czołgi, roboty i wiele innych), więc może to się źle skończyć. Niedługo przykładowo Chiny które intensywnie przygotowują się do wojny (bardzo szybko rozbudowując armię!) mogą wykorzystując AI na polu walki i  zgotować ludzkości niezły los.
komentarz 16 stycznia 2025 przez tkz Nałogowiec (42,040 p.)
Nie chcę im umniejszać w ich działce, ale nie oszukujmy się, wszystko to gdybanie. Nikt nie ma szklanej kuli. Też mogę powiedzieć co będzie za X lat z prawdopodobieństwem 50%.
1
komentarz 16 stycznia 2025 przez mokrowski Mędrzec (158,960 p.)
Żaden z wymienionych tu specjalistów nie zwrócił uwagi, w jaki sposób rozkradziono dorobek twórców oraz podeptano prawo autorskie (chyba że coś przeoczyłem). Kurz opadnie a w licencjach oraz ruchach społecznych, pojawią się zjawiska anty-AI. Zadać trzeba sobie pytanie czy już repozytoria opisów patentów zostały skonsumowane?

Poza tym, warto zdawać sobie sprawę z ograniczenia "czarnego konia" GAI czyli transformera. Często stawiany znak równości pomiędzy tym modelem a AI jako całością, jest błędem który zaczyna się powoli mścić. Interesujące są także zjawiska na rynku (gdzie występują elementy bańki), a także krzywej hype Gartnera.

Nie chodzi tu o jakieś czarnowidztwo z mojej strony. Raczej o zwrócenie uwagi na pochodne zachłyśnięcia się zjawiskiem technologicznym choćby w obszarze pracy, twórczości, społecznym czy intelektualnym. Z założenia bowiem, technologia ma służyć ludziom a nie odwrotnie. W jakim stopniu tak jest?
komentarz 16 stycznia 2025 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
Tak, dokładnie. Zwróciłeś uwagę na bardzo ważne rzeczy! Szczególnie na łamane prawa autorskie milionów artykułów "pożyczonych" do uczenia z setek tysięcy portali. Tyle się gada na temat etyki w AI (ale to są rzucane puste frazesy), itp. a praktycznie wszyscy przemilczają temat praw autorskich.
1
komentarz 16 stycznia 2025 przez TOWaD Mądrala (6,770 p.)
edycja 17 stycznia 2025 przez TOWaD
A Google to nie łamie praw autorskich. A jak czytam książki techniczne to w nich jest to samo tylko inaczej napisane, nie łamią praw autorskich? Ps. Kiedyś chciałem znaleźć jakiś nie typowy problem i karzda urywała się w tym momencie.

Szanuję własność prywatna i intelektualną. Ale o ile dobrze pamiętam były próby zastrzegania, no emotikonów i praw autorskich do nich. Jak by to poszło w tym kierunku, to by nie można było splunąć, bo byłby to gest zastrzeżony.

Był taki film MZ, skąd wziąłem wiedzę, ukradłem. Cała nasza nauka w szkole jest kradzieżą intelektualną.

Całe szczęście, że za korzystanie z surowej wiedzy się nie płaci. I są tacy ludzie którzy napisali Linuxa i inne otwarte oprogramowanie. W budownictwie takie oprogramowanie nie bardzo się nadaje do profesjonalnej pracy, ale dorywczo jak najbardziej, ale dużym nakładem pracy własnej i wiedzy.

Z innej strony pracownicy naukowi dostają granty. To chyba nie z kosmosu tylko z podatków, więc to tak jakby płacic dwa razy za to samo.

Platne oprogramowanie jest z reguły bardzo dopracowane, z testowe można używać za darmo. Dopracowane programy tworzą z reguły firmy i próżno szukać tego w internecie tym bardziej AI nic na ten temat nie wie. Chyba że może właśnie gdzieś z nie legalnych źródeł.

Dlaczego cywilizacja poszła do przodu, bo wiedza stała się powszechna, a nie dla wybranych.

I wracąc do meritum. Moim zadaniem jak nie masz wiedzy i zapału do nauki. To AI Ci nie pomoże. Dobrze przygotowany kurs płatny, czy książka da dużo więcej.

A co to technologii to miała pomagać, ale jak będzie produkowana przez osoby nie douczone. To coraz więcej prący będzie, a nie mniej. Tylko to może być problem np w samochodach jak się zaczną pojawiać bugi w centralnym komputerze.

Trzeba coś naprawdę wartościowego wymyśleć by to było oryginalne. A tak, na to samo wpadają ludzie na całym świecie i tylko najsprytniejszy sobie zastrzeże prawo autorskie. I to jest sprawiedliwe?

Ps. Nie wspominając że całe pokolenie lat 90tych uczyło się na pirackim oprogramowaniu.

Własność prywatna jak najbardziej. Ale nie kopia czyjeś wiedzy i od dziś jest moja własnością intelektualną bo dodałem dwukropek na końcu. Nie wiem w jakiej licencji czytałem, że można korzystać z oprogramowania i zarabiać na nim, ale trzeba się zżec praw autorskich do własnej pracy. Jak się będzie dochodzić praw to będzie trzeba zapłacić kozystanie w całości czy coś w tym stylu.

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 777 wizyt
pytanie zadane 31 grudnia 2024 w Offtop przez TOWaD Mądrala (6,770 p.)
+7 głosów
4 odpowiedzi 1,457 wizyt
pytanie zadane 13 marca 2024 w Offtop przez Wiciorny Ekspert (282,600 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 1,626 wizyt

93,692 zapytań

142,611 odpowiedzi

323,217 komentarzy

63,220 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...