• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy profil mat-fiz-inf to dobry wybór na przyszłość?

0 głosów
1,247 wizyt
pytanie zadane 15 stycznia 2025 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Wojcuech Nowicjusz (120 p.)
Cześć wszystkim!

Rozważam wybór profilu mat-fiz-inf w liceum i zastanawiam się, co o nim sądzicie. Czy taki profil jest przyszłościowy? Jakie perspektywy otwiera na rynku pracy i w późniejszych studiach?
Interesuję się informatyką i matematycznym podejściem do problemów. Znam podstawy html, css, javascript, react. Czy warto wybrać ten profil, jeśli planuję karierę w IT? Może macie jakieś doświadczenia lub porady? Rozważam też technikum o profilu programistycznym.

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi i życzę miłego dnia.
2
komentarz 15 stycznia 2025 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
To jest dobra specjalizacja.
komentarz 17 stycznia 2025 przez polandonion Dyskutant (7,710 p.)
Jeżeli jest taka opcja, rozważ również profil mat-inf-ang. Jest to w mojej opinii równie dobry kierunek, który sam skończyłem.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 15 stycznia 2025 przez Programol Początkujący (490 p.)
Mat-fiz to złoty standard jak się idzie na informatykę na studia. Czy to uniwersytecką (gdzie miewa się fizykę z obliczeniami opartymi na pochodnych i całkowaniu, programowanie symulacji fizyki, czy wymaga się znajomości zagadnień typu kondensatory, opór, napięcie, prawo Kirhoffa na zajęciach około elektronicznych) czy politechniczną.

Matematyka to notoryczna "zmora" studentów pierwszego/drugiego roku, więc wypada do niej porządnie podejść na etapie licealnym by nie wykoleić się na pierwszym semestrze analizy bo ma się braki z liceum.

Co do technikum, to osoby które po nich były raczej pluły sobie w brodę na roku gdy sam byłem studentem.

Na ile mi wiadomo nawet najbardziej renomowane uczelnie w kraju i w wielu krajach Europy nie zakładają, że student przychodzi z wiedzą o programowaniu czy o tym jak działa komputer. Chyba, że coś się w tej materii bardzo ale to bardzo niedawno zmieniło.
1
komentarz 16 stycznia 2025 przez Wiciorny Ekspert (283,300 p.)
Uczelnie nawet teraz nie zakładają, że uczeń ma wiedze z fizyk ii matmy, ja studiowałem z ludzmi co chodzili na Humana, Biol-Chem, etc. to jest bez znaczenia, ważne co sam się nauczysz
komentarz 16 stycznia 2025 przez Programol Początkujący (490 p.)
Nie wszystkie.
+1 głos
odpowiedź 16 stycznia 2025 przez SzkolnyAdmin Szeryf (90,290 p.)
Programowania/algorytmiki i tak się będziesz musiał nauczyć sam. Ważne, czy masz to "coś", co sprawia, że jedni mogą zostać programistami, a inni - jakby się nie starali - nie. I dotyczy to również innych dziedzin, np. baletu czy malarstwa. Krótko, czy masz algorytmiczny sposób rozumowania oparty na logice. Z tego co napisałeś, to tak. Zatem wybór wydaje się trafny.

Plusy mat-fizu: dużo matematyki i fizyki, co jest przydatne w późniejszej karierze programisty/inżyniera. Masz także szansę na rozszerzoną informatykę (algorytmy), ewentualnie angielski. Choć dużo zależy od kadry nauczającej.

Minusy mat-fizu i w ogóle liceum: dużo czasu spędzisz na nauce rzeczy, które nie będą akurat kluczowe w twojej planowanej karierze.

Powodzenia!
1
komentarz 16 stycznia 2025 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)

Minusy mat-fizu i w ogóle liceum: dużo czasu spędzisz na nauce rzeczy, które nie będą akurat kluczowe w twojej planowanej karierze.

Wszędzie tak jest, nawet na wydziałach typowo informatycznych.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 5,913 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 1,503 wizyt
+1 głos
3 odpowiedzi 1,877 wizyt

93,729 zapytań

142,668 odpowiedzi

323,283 komentarzy

63,288 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...