• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Szukam sposoby realizacji zadania oraz niezbędne do tego technologii

Konkurs Mistrz Programowania
0 głosów
290 wizyt
pytanie zadane 13 stycznia 2025 w Egzaminy zawodowe przez LIIK0 Nowicjusz (140 p.)

Dzień dobry, mam pytanie odnośnie 6-go odcinku (PHP/MySQL) z serii filmików "Technologie tworzenia witryn. Technik informatyk. Egzamin INF.03 / EE.09 / E.14".

Mamy do zrobienia po tym odcinku 4 zadania do wykonania:

https://pasja-informatyki.pl/programowanie-webowe/php-mysqli-zadania-do-wykonania/

Zadanie 1

Skorzystaj z bazy danych "szkola" przedstawionej w odcinku. Dodaj do tabeli z ocenami klasy pierwszą kolumnę zawierającą "liczbą porządkową" (nazwa kolumny: L.p.). Rekordy mają być numerowane od wartości 1 - zobacz przykład poniżej dla klasy 2a:

Zadanie 2

Zmień interfejs formularza witryny zrealizowanej w odcinku w taki sposób, aby nazwę klasy można było wybrać z rozwijanej listy (znacznik <select></select>), zamiast wpisywać ją ręcznie w polu tekstowym. Oczywiście lista ma być uzupełniona nazwami klas wyjętymi z bazy danych - gdyby w bazie "szkola" pojawiła się nowa klasa, to ma ona pojawić się także na liście wyboru klas w naszej witrynie.

Zadanie 3

Ponad tabelą z uzyskanymi przez daną klasę ocenami powinna się pojawić także informacja (wyjęta z bazy danych) kto jest jej wychowawcą w szkole. Uwaga: ta informacja ma się pojawić tylko jeden raz, wypisana ponad tabelą, w akapicie <p></p>. Przykład wykonania skryptu dla klasy 2a:

Zadanie 4

Stwórz nowy skrypt o nazwie insert.php, którego zadaniem będzie dodawanie nowego ucznia do tabeli "uczen". Interfejs formularza powinien składać się z inputów do wprowadzenia imienia, nazwiska i średniej ocen oraz z listy wyboru, która określi do której klasy przypisano ucznia. Oczywiście także tym razem lista ma być uzupełniona nazwami klas wyjętymi z bazy danych - gdyby w bazie "szkola" pojawiła się nowa klasa, to ma ona pojawić się także na tej liście wyboru.

Skrypt dodawania ucznia do bazy danych powinien także sprawdzać, czy poprawnie uzupełniono pola formularza - imię i nazwisko powinno mieć przynajmniej po 2 znaki, zaś średnia powinna być liczbą z zakresu 0-6. W razie podania błędnych danych formularz nie musi pamiętać wprowadzonych do niego wartości (nie trzeba używać mechanizmu sesji do ich zapamiętania).

Dalem radę zrobić pierwsze oraz trzecie zadanie, lecz utknąlem na drugim oraz czwartym. Chodzi o to że nie wiem jak mam wlożyć do pola selection dane z baz danych bez zatwierdzienia najpierw formularza, że by wykonać zapytanie do bazy. W necie nie mia żadnych przykladów realizacji tego zadania, a już recę mi opadają. Możliwe jest użycie AJAX, ale wątpie że powinno się go użyć. Czy da się te zadania zrealizować w podstawowym PHP oraz MySQL? Jeżeli tak, proszę o podpowiedź co mam zrobićwink

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 13 stycznia 2025 przez adrian17 Mentor (354,880 p.)
Co do zadania 2, domyślam się że chodzi o to, żeby wykonać zapytanie wyciągające listę klas w momencie tworzenia formularza.

Czyli w PHPie w index.php wykonujesz zapytanie i tworzysz <select> od razu, bez żadnego JSa.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 514 wizyt
pytanie zadane 29 marca 2024 w HTML i CSS przez LIIK0 Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 8,100 wizyt
pytanie zadane 16 stycznia 2017 w Egzaminy zawodowe przez hiper007 Stary wyjadacz (11,270 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,075 wizyt

93,656 zapytań

142,577 odpowiedzi

323,100 komentarzy

63,174 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...