• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Tailwind / image grid / cards

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
88 wizyt
pytanie zadane 11 stycznia w HTML i CSS przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
edycja 11 stycznia przez reaktywny
 <div class="grid grid-cols-12 gap-4">
      <div class="col-span-12 md:col-span-6 bg-teal-400">

[ Tu jest pojedynczy CARD ]

</div>
  </div>

Mam grid, jak powyżej i wrzucam do niego 6 "kart" CARD ( zdjęcie z dwoma tekstami na nim )

Przykład zaczerpnąłem z:

https://tailwindflex.com/@ip-leroy/tailwind-image-card-with-text-above-it

Ale nie wiem jak powiększyć zdjęcie, tak by rosło/malało po zmianie rozmiaru przeglądarki (RWD). Jak zachować aspect ratio i żeby zdjęcie było w całości (w sensie nie wycinek) i wycentrowane (zwględem kontenera w którym się znajduje).

Mając same zdjęcia wszystko działało dobrze, dopiero próba zmiany zdjecia na kartę spowodowała, że coś się chrzani, nie znam dobrze Tailwinda więc ....utknąłem :)

Chciałbym, żeby zdjęcia w zależności od rozmiaru przeglądarki wypełniały całość div-a przynajmniej w jednym kierunku.

Z góry dzięki za podpowiedzi!

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 27 stycznia przez pr0way Nałogowiec (40,540 p.)

Ok, więc tak:

Skalowanie obrazka wykonasz przy pomocy scale, a aspekt ratio odpowiednio aspect-ratio.

Choć moim zdaniem bardziej chodzi o efekt w którym zdjęcie jest tłem całego kontenera w ramach grida - w przeciwnym razie żeby skalować trzeba byłoby dodać np. hover:scale-120.

Wycentrowanie uzyskasz bg-center, skoro to tło to warto dodać bg-no-repeat żeby nie zdublowało obrazka i bg-cover żeby pokryło cały kontener. Przykład który pokazuje jak to można zrobić: https://play.tailwindcss.com/4wuGz42NW5

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 395 wizyt
pytanie zadane 23 kwietnia 2021 w HTML i CSS przez Bakkit Dyskutant (7,600 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 840 wizyt
pytanie zadane 14 lutego 2022 w Nasze projekty przez Mundek Początkujący (330 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 206 wizyt
pytanie zadane 22 września 2023 w HTML i CSS przez troian1337 Użytkownik (720 p.)

93,336 zapytań

142,331 odpowiedzi

322,415 komentarzy

62,670 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...