• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Linux mint, terminal nie przyjmuje hasła roota. Dlaczego ?

Cloud VPS
+3 głosów
567 wizyt
pytanie zadane 7 stycznia w Systemy operacyjne, programy przez Osse Dyskutant (9,970 p.)
Cześć

Mam dziwną sytuację na nowo postawionym linuxie mint. Kiedy wpisuję w termalu - su , a następnie hasło tego konta te hasło nie działa. Pojawia się komunikat o błędnym haśle, a jest ono na pewno dobre bo przez Synaptic mogę instalować programy jako root. Ten problem / kłopot występuje tylko w terminalu co może być przyczyną ?

Linux Mint 22
komentarz 7 stycznia przez Michał Kazula Pasjonat (19,540 p.)
Poczekaj, ale jak piszesz samo `su` to czyje hasło podajesz użytkownika zalogowanego czy root-a?

Bo samo `su` powinno Cię przelogować na tego samego usera co obecnie nim jesteś.
Jak zrobisz `su root` to wtedy loguje Cię na root-a z hasłem root-a.
Z tego co pamiętam ;-)
komentarz 7 stycznia przez Oscar Nałogowiec (29,360 p.)
edycja 7 stycznia przez Oscar

Chyba źle pamiętasz - samo su daje przelogowanie na root.

Ale trzeba podać hasło root - w przeciwieństwie do sudo, które wymaga podania hasła aktualnego usera. Tak więc pytanie o to czyje hasło podaje autor wątku jest jak najbardziej celne.

Bo np. jeśli ma skonfigurowane sudo to różne programy administracyjne (np. Synaptic) będą pytać o hasło użytkownika a nie roota.

komentarz 7 stycznia przez Osse Dyskutant (9,970 p.)

@Michał Kazula, Podaję hasło które podawałem w czasie instalacji Minta (przy tworzeniu konta użytkownika)

~$ su
Hasło: 
su: Uwierzytelnienie się nie powiodło

Takie coś mi się pojawia w terminalu, te samo hasło w Synapitic(u) jest dobre.

komentarz 7 stycznia przez Osse Dyskutant (9,970 p.)
Jak wspomniałem to hasło podawane w czasie instalacji, zawsze tak samo robiłem i było dobrze, coś teraz nie działa.
komentarz 7 stycznia przez xbartix1337 Początkujący (260 p.)

@Osse, korzystaj z sudo, sudo -i -> przelogowanie na sesje roota (odpowiednik polecenia su)

komentarz 7 stycznia przez Oscar Nałogowiec (29,360 p.)

@Osse,  Te nowoczesne Linuxy często w ogóle nie ustawiają hasła na root, tworzą użytkownika, który ma uprawnienia do sudo i to ma wystarczyć.

Zmienić hasło do roota możesz przechodząc na roota przy pomocy sudo (jak napisano w poprzednim komentarzu) i wydać polecenie passwd. Zmiana hasła na roocie nie wymaga podania starego hasła.

komentarz 12 stycznia przez TOWaD Mądrala (6,480 p.)
Dzięki @Oskar jak raz się przydało.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 10 stycznia przez quiet_delete Bywalec (2,160 p.)
edycja 11 stycznia przez quiet_delete

Najlepsza
Problem, który napotykasz, wynika z pewnego nieporozumienia dotyczącego działania roota i mechanizmu sudo w nowoczesnych systemach Linux, takich jak Mint. Odpowiedź podsumowująca odpowiedzi w komentarzach:

Zacznijmy od tego, że w takich systemach często w ogóle nie ustawia się hasła dla konta root. Zamiast tego tworzony jest pierwszy użytkownik z uprawnieniami do wykonywania komend jako root przy użyciu `sudo`. W efekcie nie musisz logować się bezpośrednio na konto roota – wystarczy, że masz swoje hasło użytkownika z uprawnieniami sudo.

**Dlaczego hasło roota nie działa?**  

Hasło które wpisujesz (i które działało z sudo) to najprawdopodobniej hasło twojego konta. Hasło roota jest inne, albo nawet nie istnieje. Jeśli chcesz przełączyć się na roota bez hasła możesz to zrobić z sudo:

;;;code;;;

sudo -i

;;;code;;;

To pozwoli Ci przełączyć się na konto roota. Kiedy już jesteś na koncie roota (rozpoznasz to po znaku zachęty `#` zamiast `$`), możesz ustawić hasło roota poleceniem:

;;;code;;;

passwd

;;;code;;;

Jeśli chcesz od razu ustawić hasło roota bez ręcznego przełączania się, możesz użyć jednej komendy:

;;;code;;;

sudo passwd root

;;;code;;;

Po wpisaniu swojego hasła użytkownika system poprosi Cię o nowe hasło dla konta root.

**Dlaczego używanie sudo jest zalecane?**  

Bezpośrednie logowanie na konto roota jest rzadko stosowane, bo niesie ze sobą pewne ryzyko. Oto główne zalety korzystania z `sudo`:

- **Bezpieczeństwo** – tylko autoryzowani użytkownicy mogą wykonywać operacje administracyjne.

- **Śledzenie działań** – każda komenda wykonana za pomocą `sudo` jest zapisywana w logach, dzięki czemu wiadomo, kto wykonał daną operację.

- **Wygoda** – możesz wykonać jednorazowo komendę z uprawnieniami roota bez potrzeby stałego przelogowania się.

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o używanych komendach, polecam użyć polecenia `man`, np.

;;;code;;;

man passwd

;;;code;;;

które wyświetli dokumentację dotyczącą konkretnej komendy.

Na koniec, pamiętaj, że tabulator w konsoli może automatycznie uzupełniać nazwy komend i plików, co ułatwia pracę.
komentarz 11 stycznia przez quiet_delete Bywalec (2,160 p.)

@Comandeer,  tego i innych ważnych rzeczy na temat nauki nauczyłem się z Głowa do liczb (mind for numbers) Barbary Oakley. Jeżeli chcesz szybko poznać główne tematy książki, to tu jest darmowy i krótki kurs online: https://www.coursera.org/learn/learning-how-to-learn

Jest w top kursów na Courserze, chociaż ma już kilka lat. Książka jest jednak dokładniejsza i ma więcej kontekstu. Jest też nowa, Learning like a Pro, która porusza te same tematy (chunking, focused\diffused thinking, short\long term memory, prokrastrynacja). Może w 2024 lepiej przeczytać tylko tę nową. Szkoda spędzać czas na nauce nie znając tych informacji, bo znacznie zwiększają to ile się nauczysz w jednostce czasu ucząc się.

komentarz 11 stycznia przez quiet_delete Bywalec (2,160 p.)
Dobrze, że ten temat został omówiony. Cieszę się, że zwrócono mi uwagę, bo nie powinienem wrzucać posta bez przeczytania go w całości. Jakość jest bardzo ważna i dawanie z siebie 30% ściągnie w dół poziom forum.

Sam temat sposobu użycia LLM też jest ważny. Wrzucanie pierwszej lepszej odpowiedzi z LLMa jest głupie, często daje zły wynik jeśli się takiej odpowiedzi nie zweryfikuje.

Ale nie każdy ma dostęp do modeli premium, czy też takich z funkcją szukaj (gdzie możemy po odpowiedzi kazać botowi w 10 sekund przeszukać 20 stron w celu zweryfikowania informacji). Tak jak z wyszukiwarką, nie każdy umie jej w równym stopniu używać. Złapałem się na tym, że polecałem mamie sprawdzić coś na ChatGPT, do którego płatnej wersji ma moje passy, ale z uwagi na drobne różnice w moim i jej promptcie, to co jej odpisał było bezużyteczne.

Często nawet małe zwiększenie poziomu naszej wiedzy (odzwierciedlone w tym jakich słów użyjemy do promptowania) daje dostęp do zupełnie nowych i dużo przydatniejszych konwersacji. Miałem tak ostatnio po obejrzeniu podcastu o rekrutacji w IT "jak wygrywać rozmowy kwalifikacyjne" z serii Porozmawiajmy o IT. Dzięki poznaniu kilku nowych słów\zwrotów model był w stanie pomóc mi zrozumieć dlaczego wszystkie moje wysłane CV były zghostowane. Pół roku wcześniej nie było nic użytecznego.

Jednak użycie LLMa do napisania dobrej odpowiedzi nie będzie się tak rzucać w oczy, bo dobrze użytego LLMa nie widać, tak jak nie widać pracy dobrego chirurga plastycznego.
edycja 12 stycznia przez TOWaD

Ja, ze swojej strony mogę Tobie,@Osse i @Oskarowi bardzo podziękować. Zaoszczędziło mi to dużo nerwów. Ale nie ja jestem administratorem na forum i nie ja ustalam zasady.

Ps. Jednak skomentuję, przepraszam.

Jakby było takie forum, oczywiście oddzielne, byłoby super.

forum po API z GPT i pytający będą mieli natychmiastowe odpowiedzi.

Taki jawny/publiczny chat AI, by można było skomentować wypowiedź czata, ktoś  kto ma doświadczenie i zaznaczyć, że np czat wygaduje bzdury, lub nie do końca to jest poprawne, było by całkiem OK. A doświadczone osoby może mogły by coś wynieść dla Siebie. Tak tylko twórcy czata mają feetbeck.

I np żółte same odpowiedzi czata z kłódka /lub bez -> uzyskałem odpowiedz /nie uzyskałem i moża bybyło prześledzić te bez kłódki. A pozostałe kolory bez zmian.

Panie @Adranie17 porównanie do samochodu chyba nie na miejscu.

gdybyś podszedł do współczesnego samochodu z guzikiem start/stop, zapytał "ale gdzie tutaj się wkłada kluczyk?

Mimo, że otwieram z pilota, to kluczyk leży bezpiecznie w domu by uczciwy człowiek nie ukradł (złodziej zawsze sobie poradzi).

komentarz 12 stycznia przez adrian17 Mentor (354,120 p.)
(w porównaniu miałem na myśli hipotetyczną sytuację gdzie kluczyk i stacyjka fizycznie w tym samochodzie nie istnieją ;D )
edycja 13 stycznia przez TOWaD

Ok :).

Czy jednak na miejscu to porównanie ;).

Ps. Dalszy ciąg poprzedniego komentarza.

Jako je dyskusje z czatem bywają zasobożerne, to taki wątek np wisiał by np tydzień, a później automatycznie usuwany, chyba że ekipa Ninja postanowi inaczej.

Edit: Nie zaczjilem, podobny efekt można uzyskać przez share. Może dlatego że nie mam konta i się nie loguje do AI.

Ale jednak nie da się w czasie rzeczywistym pisać wiele osób z AI.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 972 wizyt
pytanie zadane 28 sierpnia 2020 w Systemy operacyjne, programy przez klikweeb Obywatel (1,480 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 1,479 wizyt
pytanie zadane 5 lutego 2020 w Systemy operacyjne, programy przez NeeqRR Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,448 wizyt
pytanie zadane 23 stycznia 2020 w Systemy operacyjne, programy przez Piotr Sosnowski Początkujący (250 p.)

93,453 zapytań

142,448 odpowiedzi

322,718 komentarzy

62,831 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...