Ukończyłem studia informatyczne I stopnia na MIMUW, a teraz robię tam matematykę I stopnia. Niestety nie mam porównania do tego jak wygląda poziom na innych uczelniach, natomiast mogę powiedzieć, że ludzie na MIMie są całkiem ogarnięci a mimo to średni wynik kolokwiów/egzaminów nigdy nie jest zbyt wysoki (rzadko jest to > 70%, a przeważnie do ok. 60%). W zależności od trudności przedmiotu, w pierwszym terminie nie zdaje od 20 do 50 osób. Natomiast wcale nie trzeba być olimpijczykiem, żeby studiować tu matematykę. Ja sam uważam się bardziej za informatyka niż matematyka, a mimo to daję radę, choć idzie mi dużo gorzej niż na studiach informatycznych, a z matury z matmy rozszerzonej miałem jakieś 88%. Jeśli ktoś chce po prostu zdać przedmiot na 3, to da się to zrobić jakimś nie dużym wysiłkiem, robiąc wszystkie prace domowe i kolokwia/egzaminy na 50%.
Ogólnie nie powiedziałbym, żeby te studia były proste i na pewno wymagają dużego wkładu czasowego, ale nie jest to wkład rzędu 24/7. Jeśli ktoś regularnie chodzi na wykłady, czyta skrypty, robi zadania to powinno dać się zdać bez dużych problemów.