• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Propozycja na sprawną sieć Ethernet/WiFi w niemałym domu

0 głosów
556 wizyt
pytanie zadane 3 stycznia 2025 w Sieci komputerowe, internet przez hubertdaczkus Nowicjusz (160 p.)
Witajcie

Przyszedł czas na porządny internet/WiFi w domu.
Niestety z hardwarem zawsze byłem na bakier dlatego prosiłbym Was o pomoc w setup'ie

Dane wejściowe:
- dom parter i piętro po ok 130m2 na kondygnację
- piętra oddzielone grubym żelbetowym stropem
- światłowód INEA w garażu
- z garażu na strych UTP CAT 6 ok. 30mb
- na strychu schodzą się UTP na cały dom

Dane wyjściowe:
- sieć WiFi najlepiej 3 AP (parter, piętro, na zewnątrz ale pod daszkiem) PoE
- chciałbym żeby sieci przełączały się automatycznie i dosyć sprawnie
- chciałbym mieć możliwość 2-3 SSID (użytkowa, sprzętowa, dla 3-party np. Fotowoltaika)
- chciałbym żeby była możliwość konfigurowania tych sieci pod względem dostępności wg. harmonogramu najlepiej per MAC
- dodatkowo po UTP muszę podpiąć co najmniej 11 wejść licząc w tym 3PoE (licząc już z AP)
- dodatkowo w przyszłości chciałbym mieć możliwość podpięcia rejestratora na max 8 kamer

Zerkałem już na jakieś Ubiquiti i Asusy ale chciałbym to pożenić możliwie tanio ale też żeby się nie gryzło :)

Ktoś coś ?

Z góry dziękuję za radę :)

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 18 stycznia 2025 przez pr0way Nałogowiec (42,200 p.)
Cześć,

W podobnej konfiguracji mam to u siebie zrobione na Ubiquity:

2x U6 Pro - 1 per piętro

1x U6 Mesh - na tarasie (na skraju budynku od wewnętrznej strony)

1x Switch 8 USW-Lite, Kontroler na Rpi

Wcześniej miałem pojedynczy router od operatora umieszczony między piętrami i działało to przyzwoicie ale po zmianach doszła nam metalowa konstrukcja między piętrami więc nie wiem czy dalej dawałby radę tam gdzie był. Zamieniłem ten zestaw na Ubi bo chciałem poeksperymentować. Przełączanie pomiędzy punktami działa aczkolwiek są urządzenia które lepiej sobie z tym radzą (zwykle nowsze - przykład Iphone) i gorzej (przykład Samsung). Mam ręcznie ustawione kanały zgodnie z sztuką ale to niewiele pomaga. Jeżeli jesteś podłączony do jednego punktu i idziesz na drugie piętro to urządzenia mają to do siebie, że będą za wszelką cenę próbowały utrzymywać połączenie (nawet z bardziej odległym) punktem - efektem czego po dłuższej chwili jak się telefon skapnie, że jest dostępny lepszy AP o tym samym SSID - rozłączy cię, żeby przepiąć się do tego drugiego. Nie pomaga Fast Roaming - dzieje się to tylko częściej i szybciej. Najbardziej jestem zadowolony z punktu zewnętrznego, jeżeli jest zamontowany w dobrym odpowiednio wysuniętym punkcie - telefon łapie zasięg prawie ulicę dalej więc spokojnie można na to zrobić sterowanie bramą.

Jeżeli planujesz kamery to też zostaw sobie dodatkowe POE no chyba, że chcesz się bawić w ciąganie zasilania w każde miejsce z osobna, talerzyki od Ubiquity czasami wymagają POE+ (zwróć na to uwagę przy zakupie/wyborze switcha). Dużo zależy od tego jak nowe urządzenia w domu posiadasz - można przykładowo wybrać sobie coś z pasmem 6Ghz bardziej przyszłościowo (choć AP z serii 7 potrafią się nieźle zagotować) - choć IoT i tak lata na 2,4 więc trzeba to wypośrodkować.

Jeżeli chcesz tanio to Mikrotik, chociaż jego oferta WiFi jest raczej uboga. O Asusie się nie wypowiem bo nie miałem i nie mam. Jeszcze ciekawą alternatywą jest Cisco Meraki ale tam chyba płacisz za kontroler w chmurze choć nie jestem pewien. Z innych systemów wartych rozważenia jest jeszcze Aruba i Tp-Link.
komentarz 20 stycznia 2025 przez hubertdaczkus Nowicjusz (160 p.)
Aktualnie rozważam setup:

- 2x TP-Link DECO X50- PoE 751,69 zł
- 1x TP-Link DECO X50 outdoor 366,62 zł
- TP-Link SG2016P Omada (8xPoE+) 828,95 zł
RAZEM: 1947,26 zł
komentarz 21 stycznia 2025 przez pr0way Nałogowiec (42,200 p.)
Nie wiem jak to się sprawdzi przy tplinku - choć wygląda ciekawie. Miałem dostęp do kilku switchy zarządzalnych więc mogę powiedzieć że od strony zarządzania są to stosunkowo proste urządzenia.

Jedynie nie mam przekonania do sieci mesh choć punkt na zewnątrz który posiadam niby takim właśnie jest. Niemniej jak na domowy użytek wygląda sensownie i nie kosztuje milionów.
0 głosów
odpowiedź 20 stycznia 2025 przez hubertdaczkus Nowicjusz (160 p.)
Aktualnie rozważam setup:

- 2x TP-Link DECO X50- PoE 751,69 zł
- 1x TP-Link DECO X50 outdoor 366,62 zł
- TP-Link SG2016P Omada (8xPoE+) 828,95 zł
RAZEM: 1947,26 zł

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 414 wizyt
+1 głos
0 odpowiedzi 1,746 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 403 wizyt
pytanie zadane 7 października 2018 w Sprzęt komputerowy przez luna22 Obywatel (1,420 p.)

93,771 zapytań

142,731 odpowiedzi

323,383 komentarzy

63,372 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...