Cześć,
W podobnej konfiguracji mam to u siebie zrobione na Ubiquity:
2x U6 Pro - 1 per piętro
1x U6 Mesh - na tarasie (na skraju budynku od wewnętrznej strony)
1x Switch 8 USW-Lite, Kontroler na Rpi
Wcześniej miałem pojedynczy router od operatora umieszczony między piętrami i działało to przyzwoicie ale po zmianach doszła nam metalowa konstrukcja między piętrami więc nie wiem czy dalej dawałby radę tam gdzie był. Zamieniłem ten zestaw na Ubi bo chciałem poeksperymentować. Przełączanie pomiędzy punktami działa aczkolwiek są urządzenia które lepiej sobie z tym radzą (zwykle nowsze - przykład Iphone) i gorzej (przykład Samsung). Mam ręcznie ustawione kanały zgodnie z sztuką ale to niewiele pomaga. Jeżeli jesteś podłączony do jednego punktu i idziesz na drugie piętro to urządzenia mają to do siebie, że będą za wszelką cenę próbowały utrzymywać połączenie (nawet z bardziej odległym) punktem - efektem czego po dłuższej chwili jak się telefon skapnie, że jest dostępny lepszy AP o tym samym SSID - rozłączy cię, żeby przepiąć się do tego drugiego. Nie pomaga Fast Roaming - dzieje się to tylko częściej i szybciej. Najbardziej jestem zadowolony z punktu zewnętrznego, jeżeli jest zamontowany w dobrym odpowiednio wysuniętym punkcie - telefon łapie zasięg prawie ulicę dalej więc spokojnie można na to zrobić sterowanie bramą.
Jeżeli planujesz kamery to też zostaw sobie dodatkowe POE no chyba, że chcesz się bawić w ciąganie zasilania w każde miejsce z osobna, talerzyki od Ubiquity czasami wymagają POE+ (zwróć na to uwagę przy zakupie/wyborze switcha). Dużo zależy od tego jak nowe urządzenia w domu posiadasz - można przykładowo wybrać sobie coś z pasmem 6Ghz bardziej przyszłościowo (choć AP z serii 7 potrafią się nieźle zagotować) - choć IoT i tak lata na 2,4 więc trzeba to wypośrodkować.
Jeżeli chcesz tanio to Mikrotik, chociaż jego oferta WiFi jest raczej uboga. O Asusie się nie wypowiem bo nie miałem i nie mam. Jeszcze ciekawą alternatywą jest Cisco Meraki ale tam chyba płacisz za kontroler w chmurze choć nie jestem pewien. Z innych systemów wartych rozważenia jest jeszcze Aruba i Tp-Link.