• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

rozległy problem z migotaniem ekranu

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
47 wizyt
pytanie zadane 31 grudnia 2024 w Sprzęt komputerowy przez matiry Nowicjusz (120 p.)
  1. witam szukam eksperta bądź osobę która jest w stanie jak kolwiek pomóc mi z komputerem problem jest na tyle rozległy że już nie mam pojęcia co może być przyczyną więc w skrócie: od pewnego czasu pojawiały mi się black screeny na komputerze trwały one około 1-2s i nie wpływały jak kolwiek na optymalizacje gier lub wywalanie komputera pojawia się w losowych momentach i tak samo szybko znikał średnio raz max 2 razy dziennie czasami nie pojawiał się przez kilka dni po kilku tygodniach pojawił się czarny ekran i komputer kompletnie nie widział obrazu po dwuch godniach odpoczynku i kilku restartach wkońcu odpalił bez problemu był pewny że to wina karyt graficznej więc wymieniłem starego gtx980 na nowego rx6600 jednak po zamontowaniu okazało się że jest tak samo a nawet gorzej gdyż kiedy karta zagrzała się od temperatury około 38 stopni pojawiało się migotanie ekranu i bardzo częste czarne ekrany z obawy przed spaleniem karty nie testowałem co stanie się przy większej temperatuże a więc zaczołęm grzebać jak że mój posiada również komputer to żeczy które sprawdziłem to zasilacz, monitor, kabel HDMI, a tagrze wrzuciłem kartę do innego komputera gdzie tam pomimo problemów z odpaleniem z powodu zbyt małej mocy zasilacza (przynajmniej tak sądze gdyż minimalna moc to 500W a owy zasilacz miał 500W ale również był leciwy i jeden z taszych) pojawił sie również małe problemy z doczytywaniem 3D ale to tylko w jednej grze więc zaliczam to jako błąd gry więc koniec koncu drogą dedukcji doszłem do wniosku że winę ponosi płyta główna ( niestety nie sprawdziłem kości RAM) kiedy czekałem na przyjście nowej płyty w komputerze siedzia najpierw karta GTX 980 a potem GTX 750 TI obie działy bez żadnego problemu wczoraj przyszła mi nowa pyta głowna zamontowałem ją i jak się okazało na daremno dalej był ten sam problem więc wymieniłem kość RAM na identyczną tej samej marki i odziwo karta zaczeła dobrze funkcjonować jednak że pomimo wymianu kości RAM wciąż delikatnie miga ekran a FPS dalej skaczą

2. nie mam pojęcia co może być przyczyną tak jak mówiłem ekran delikatnie miga fps odczuwalnie skaczą a w grze snowrunner mam bardzo mocne i nienaturalne ściny i fps na poziomie 50 które są nie zależne od ustawień graficznych żeczy których nie sprawdziłem to dyski oraz monitor czy wiecie może co jest tego przyczyną system jest świeżutki po hard resecie tak samo jak i sterowniki karty pasta w procesorze jest świeżo po wymianie jeżeli ktoś chce wyrazić swoją opinię lub ma jakieś przemyślenie odnośnie tej "rozprawki" to każda pomoc jest mile widziania podam jeszcze aktualną specyfikację komputera I5 10400F , AsRock RX6600, AsRock H510M-HDV/M.2 SE, 16 GB ramu DDR 4 2400hz , zasilacz 600W Zalman ZM600-GSII (stara wersja) z góry dziękuje i przepraszam za brak interpunkcji składności zdania i tragiczną ortografię

3. przypis: nie wykluczam uszkodzenia kart graficznej

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 518 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 236 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 128 wizyt

93,327 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,396 komentarzy

62,657 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...