Siemka, jakiś rok temu kupiłem sobie komputer poleasingowy z amso wiem że możę być to nie za dobry wybór ale noo ktoś mnie przekonał i dałem się skusić.
Jest to komputer HP EliteDesk 800 G2 Tower i7-6700 3.4GHz z 16gb ramu(4 kosci po 4gb jakies totalnie zwykle) i gtx 1650 do tego jest 1 dysk ssd 480gb.
Myślę nad upgradem grafiki i dokupieniem dodatkowego dysku bo noo choc gry dzialaja spoko to jest na nie mega mało miejsca. (każda gra dzis waży praktycznie około 70gb-120gb wiec miesci sie jakies 4gierki)
Nie chcę zmieniać procka odrazu mówie bo jakbym miał zmieniać procka to już cały nowy pc bym budował sobie na innym sockecie i napewno nie wziąłbym wtedy intela tylko bym celował w Ryzen no ale to już przewyższa wartośc tego co posiadam mniejsza o wieksze chce zmienić tego GTX'a i teraz mam mały dylemat wiadomo że pod ten procek nie ma co szaleć i wymyśliłem dwie możliwości niskobudżetowe mające według mnie sens teraz pytanie co będzie miało większy sens i tutaj oczekuje odpowiedzi od kogoś kto ma poprostu jakieś doświadczenie.
RX6600 bądź też RX6600 XT ewentualnie RTX 2060.
Niby w testach wypada lepiej ten RX 6600 ale gdzie niegdzie ludzie piszą że na "sucho" amd RX jest lepszy ale nvidia RTX ma lepsze "technologie". Nie wiem nie znam się więc pytam państwa.
Prócz karty graficznej tak jak pisałem chciałbym dołożyć dysk i teraz tak zastanawiam się no bo na płycie nie ma złącza m2 i dylemat mam taki bo widze na necie są adaptery na pci żeby takiego dyska na m2 sobie zamontować czy to ma sens i taki dysk będzie wtedy smigał z pełną prędkością czy lepiej po prostu kupić kolejny dysk ssd na złącze sata.
No i ostatnie pytanie ten komputer docelowo z tymi podzespołami czyli i7 6700 16gbram gtx1650 480gbssd jest zasilany zasilaczem 280w (dla mnie od początku sie to wydawało mega abstrakcja no ale działa) policzyłem sobie jakimiś tam power supply calculatorami i w kazdym mi wychodzi co innego bo w jednym mi wyszlo ze w sumie ten moj aktualny zestaw bierze około 220-240w wtedy przy upgradzie karty by akurat wychodziło koło 270 no i pytanie czy jak już kupilbym karte i dodatkowy dysk to też brać odrazu jakiś zasilacz nowy? Mam okrojony budżet najchetniej bym wolał poczekać chwile i kupić w przyszłym miesiacu ten zasilacz tylko nie wiem czy to czasem wszystko kurcze nie spłonie do tego czasu. Proszę o jakąś rzetelną poradę.