• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Odzyskiwanie danych utraconych w wyniku resetu - jak to z tym jest?

HackNation - ogólnopolski hackathon
0 głosów
675 wizyt
pytanie zadane 27 grudnia 2024 w Urządzenia mobilne przez TylerJestKreatywny Nowicjusz (130 p.)

Witam piszę w dość nietypowej sprawie

Otóż pod koniec listopada w wyniku przywrócenia ustawień fabrycznych w moim smartfonie (Oppo Reno 5G) utraciłem z tego telefonu wszystkie dane (a w szczególności zdjęcia i filmy video). Pytałem się w punktach telefonicznych i mówili mi, że nie da się, pisałem także do laboratoriów odzyskiwania danych i też potwierdzili to, że nie da się odzyskać zdjęć i filmików. Aczkolwiek pewnego dnia na jednej z grup Facebookowych poświęconych informatyce pytałem się o inne metody odzyskania zdjęć (z hostingów, gdyż tam swego czasu wrzucałem zdjęcia w celu ich oglądania, bez logowania się do konta na tymże portalu hostingowym) i odezwał się jeden użytkownik pisząc mi że "tak" i pisał żebym napisał mu w prywatnej wiadomości i w ten sposób trochę z nim popisałem i więcej znajdziecie w tych screenach mojej rozmowy

https://postimg.cc/kRcCJqDy

https://postimg.cc/F1gkdSLT

https://postimg.cc/3d84gwjY

Mam świadomość tego, że i tak ich nie odzyskam, tylko nurtuje mnie pytanie jak to z tym jest. No bo specjaliści od telefonów mówili, że nie da się, a tu jakiś random pisze mi, że niby da się. Aczkolwiek ciężko mi uwierzyć w to, że losowy facet z internetu ma większe możliwości od profesjonalnych usług, z góry uprzedzam że nie korzystałem z usług tego człowieka, gdyż chciał żebym mu wysłał pieniądze przez BLIKa a w zamian mi wyśle jakiś program, co wydało mi się podejrzane dlatego dałem sobie z nim spokój, gdyż prawdopodobnie rozmawiałem z oszustem, który i tak by mi nie odzyskał zdjęć a wyczyścił konto bankowe i w dodatku zainstalowałby złośliwego wirusa więc na całe szczęście nic mu nie wpłacałem i nie naraziłem się na potencjalne problemy.

Wiem, że to nie jest odpowiednie forum i że się rozpisałem sporo smiley, aczkolwiek wciąż się zastanawiam, czy faktycznie nic z tego czy może jest ten 1% szansy że dałoby się odzyskać te zdjęcia.

5
komentarz 27 grudnia 2024 przez tkz Nałogowiec (42,040 p.)

Otóż pod koniec listopada w wyniku przywrócenia ustawień fabrycznych w moim smartfonie (Oppo Reno 5G) utraciłem z tego telefonu wszystkie dane (a w szczególności zdjęcia i filmy video). 

Nie da się. Nowe telefony wszystko szyfrują. Factory reset, to usunięcie klucza szyfrującego. Więc jest za późno.

Nawet jeżeli coś zostało w pamięci, to jest zaszyfrowane. A tutaj wchodzą dwie kwestie złamanie klucza szyfrującego(nierealne z perspektywy randoma) i odczytanie bitów z pamięci, co również jest trudne, a bliższe niewykonalności w warunkach domowych.  

1
komentarz 27 grudnia 2024 przez mokrowski Mędrzec (158,940 p.)

@TylerJestKreatywny, Piszesz ze scammerem. Jeśli chcesz się przekonać, dyskutuj dalej. Za chwilę poprosi Cię o wpłatę na dostęp do oprogramowania lub klucza lub czegokolwiek. Naprawi Ci z pewnością portfel, kasując z niego trochę gotówki :/

komentarz 30 grudnia 2024 przez TylerJestKreatywny Nowicjusz (130 p.)

@tkz, ciekawa sprawa z tym resetem, a co do łamania klucza szyfrującego i odczytania bitów to pozostaje pytanie u kogo można byłoby to spróbować? Do kogo z tym iść?

@mokrowski, spokojnie, spokojnie smiley ta rozmowa z nim to już przeszłość, gdyż odbyła się ona przed świętami i tak się składa, że chciał mi za kasę wciskać jakiś kod do programu ale postanowiłem go zablokować, gdyż miałem świadomość, że to żadna autentyczna pomoc a próba wyczyszczenia konta pod przykrywką "przywrócenia" zdjęć.

komentarz 30 grudnia 2024 przez tkz Nałogowiec (42,040 p.)

@TylerJestKreatywny, jedyne co mi przychodzi do głowy na ten moment, to służby wywiadowcze. Realnie przechodziłem to w tym roku. Niby wiedziałem, że nic z tego, ale naiwnie dzwoniłem po różnych serwisach i żaden nie chce się tego podjąć. Były pojedyncze jednostki, które podchodziły na zasadzie, że spróbują, ale bez żadnej obietnicy, że cokolwiek się uda odzyskać. Cena na tyle zaporowa, że nawet nie ryzykowałem. Pamiętaj również, że nawet jeżeli znajdzie się chętny spróbować, to z każdą minutą używania telefonu szanse maleją, bo wykorzystujesz pamięć, więc dane są nadpisywane.

komentarz 27 lutego przez tkz Nałogowiec (42,040 p.)

Kluczy szyfrujących się nie łamie, tylko odnajduje miejsca ich przechowywania lub analizuje oprogramowanie w celu znalezienia sposobu na nieautoryzowane wymuszenie ich użycia

Same hasła można próbować łamać, bo zwykle są dużo krótsze, mają ograniczony alfabet symboli, a poza tym często są podatne na ataki słownikowe.

To drugie, jest równe temu pierwszemu. Przeczytanie jednej książki czy artykułu nie zrobi z Ciebie specjalisty. Również ofensywne formułowanie treści nie jest wyznacznikiem, że masz racje. 

Co do odczytywania bitów, co samo w sobie jest bzdurą, bo najmniej, co możesz przeczytać z układu, to strona - nawet, jeśli coś odczytasz, będzie to zaszyfrowane, a nawet ze znajomością klucza odszyfrowywane losowych, nieuporządkowanych fragmentów danych nie jest proste. Poczytaj sobie FIPSa 197.

I dokładnie to napisałem. Rozumiem, że prucie się masz opanowane na wyższym poziomie, niż czytanie ze zrozumieniem. 

Po za tematem. Mam wrażenie, że jesteś tym samym botem, co jakiś czas temu tutaj zagościł.

1 odpowiedź

+5 głosów
odpowiedź 27 grudnia 2024 przez Jager_ Początkujący (360 p.)
Piszesz z osobą o bardzo wschodnim stylu pisma.

Jeśli chodzi o odzyskiwanie danych z nowszych telefonów to z tego co wiem nie jest to możliwe ze względu na implementację TRIM która służy do informowania kontrolera w pamięci o nieużywanych blokach danych i praktycznie usuwaniu ich.

Wątek jest bardziej rozbudowany i skomplikowany, polecam poczytać na forach typu XDA

https://xdaforums.com/t/guide-internal-memory-data-recovery-yes-we-can.1994705/

Trzeba się przyznać, że to dość interesujące że przez jeden TRIM można dosłownie wszystko stracić cool co do XDA to z czasem poczytam tam i być może samemu spróbuję, ewentualnie poszukam specjalisty od tego (chociaż to i tak nie ma sensu).

93,626 zapytań

142,551 odpowiedzi

323,046 komentarzy

63,130 pasjonatów

Advent of Code 2025

Top 15 użytkowników

1. 1452p. - dia-Chann
  2. 1437p. - DziarnowskiJ
  3. 1411p. - Łukasz Piwowar
  4. 1409p. - CC PL
  5. 1388p. - Maurycy W
  6. 1371p. - raydeal
  7. 1369p. - Adrian Wieprzkowicz
  8. 1360p. - Tomasz Bielak
  9. 1335p. - robwarsz
  10. 1296p. - Michal Drewniak
  11. 1269p. - Rafał Trójniak
  12. 1141p. - ssynowiec
  13. 1116p. - rucin93
  14. 1102p. - Dominik Łempicki (kapitan)
  15. 1100p. - Mariusz Fornal
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...