• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Praca jako wyznacznik umiejętności IT

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
+2 głosów
265 wizyt
pytanie zadane 26 grudnia 2024 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez whiteman808 Gaduła (3,430 p.)
WIele zanosi się na to że pewnie skończę na wykształceniu wyższym a robotę będę miał jaką mam. Nie jest to praca w McDonaldzie, nie jest to też super płatna praca jako programista.

Czy tak w ogóle praca jest wyznacznikiem umiejętności? Mogę być dobrym z programowania czy dobrym sysadminem nie pracując jednocześnie w IT? Póki co swoją przyszłość jeśli chodzi o IT bardziej wiążę z kontrybuowaniem do open source a pracę traktuję jako źródło dochodu żeby mieć za co opłacić rachunki, czynsz itd.

Pytam bo nie chce mi się zmieniać nie zmieniać pracy nie związanej z IT chociażby z tego względu że panuje w niej miła atmosfera, nie ma wyścigu szczurów jak to jest w dużych firmach i jestem w stanie się z niej utrzymać.
2
komentarz 26 grudnia 2024 przez Oscar Nałogowiec (29,340 p.)
Jesteś w stanie utrzymać się teraz - a jak będzie w przyszłości? Masz jakieś możliwości awansu? Masz rodzinę? Mieszkanie?

Na takie pytania musisz sobie odpowiedzieć i na tej podstawie zaplanować "ścieżkę kariery".

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 26 grudnia 2024 przez Wiciorny Ekspert (280,130 p.)

Z jednej strony napisał bym, że praca w IT - jako programista, ma istotne przełożenie na umiejętności, to niestety, brutalnie życie pokazuje, że "praca nie jest wyznacznikiem", a przynajmniej nie u każdego.
Znam wiele osób, które mają +5 lat doświadczenia w IT, a ich poziom wiedzy jest mizerny i marny, nie rozwijają się, generalnie ograniczają się do robienia minimum, a ich zdolność to głównie rozwiązywanie prostych zadań w oparciu o Google i stackoverflow.

Z drugiej strony, w opozycji, znam wiele osób, które obok branży IT, którą się pasjonują, robią całkowicie inne rzeczy, a są świetne w programowaniu, nawet znajomy mój, który zajmuje się schroniskiem dla zwierząt - jako źródło utrzymania, tworzy własne gry, jest świetnym programistą C++ i robił niejedne fajne projekty, wszystko jako samouk domowy. 

Mogę być dobrym z programowania czy dobrym sysadminem nie pracując jednocześnie w IT? 

Ależ oczywiście, że tak. Jednak jest tutaj "duże ale"... jest to znacznie trudniejsze, wymaga zwykle więcej pracy, gdyż mniej jesteś obyty w tym świecie, też niestety nie zawsze praca w domu, praca samouka - to realna praca w zespole (a praca zespołowa w IT to bardzo, ale to bardzo istotna sprawa), też problemy biznesowe takiej pracy są turdno dostępne, pewne jakby umiejętności pracy nad złożonymi projektami, złożonym flow code-review itp

Na koniec jeszcze niestety jest jedna brutalna prawda rynku, o ile sama praca w sobie, nie musi być wyznacznikiem umiejętności, to niestety trudniej jest dostać pracę w IT, bez doświadczenia w IT, gdyż "algorytmy filtrowania CV", czy też ogólnie rekrutrzy, mają pewne kryteria, więc bardzo ciężko przez to się przebić, aby np. dostać się na rozmowe, w której faktycznie wykazałbyś już "solidny backup wiedzy i umiejętności' 

komentarz 27 grudnia 2024 przez tkz Nałogowiec (42,020 p.)

Na koniec jeszcze niestety jest jedna brutalna prawda rynku, o ile sama praca w sobie, nie musi być wyznacznikiem umiejętności, to niestety trudniej jest dostać pracę w IT, bez doświadczenia w IT, gdyż "algorytmy filtrowania CV", czy też ogólnie rekrutrzy, mają pewne kryteria, więc bardzo ciężko przez to się przebić, aby np. dostać się na rozmowe, w której faktycznie wykazałbyś już "solidny backup wiedzy i umiejętności' 

Jest też druga strona medalu. I z dużym doświadczeniem też nie jest łatwo, bo często jesteś określany jako "overqualification".

+1 głos
odpowiedź 26 grudnia 2024 przez Benek Szeryf (93,070 p.)
Po pierwsze, praca w IT nie jest super płatna. Owszem, jest powyżej średniej, ale średnie zarobki to są nawet mniejsze niż jakiegoś drobnego przedsiębiorcy, np. kosmetyczki, która ma swój salon z paznokciami. Po drugie, praca nie jest wyznacznikiem umiejętności, ale jest niejako skorelowana.

Uważam, że niezależnie co robisz, możesz mieć z tego dobre pieniądze. Kluczem do sukcesu jest to, że robisz coś dobrze, patrzysz jak robią inni i jak możesz ich pracę usprawnić. W ten sposób się wyróżniasz (tu nie chodzi o wyścig szczurów, tylko o mądre wykorzystanie wiedzy). A pieniądze to jest efekt uboczny i wtedy zaczynasz się orientować, że zarabiasz znacznie lepiej niż inni.
komentarz 27 grudnia 2024 przez marcin99b Szeryf (84,170 p.)
Ile to te średnie zarobki?
komentarz 28 grudnia 2024 przez Wiciorny Ekspert (280,130 p.)
Warto dodać, że Benek napisał " praca w IT", a programowanie to tylko jedna z wielu gałęzi pracy w IT, dlatego w pełni się zgadzam, że te zarobki mogą być bardzo różne, wiele osób pracujących w IT, może nawet zarabiać minimalną krajową - albo nieco ponad.
komentarz 28 grudnia 2024 przez Benek Szeryf (93,070 p.)

@marcin99b, pisząc o średnich zarobkach w IT miałem na myśli 8-15k brutto PLN będąc na UoP. To są wciąż lepsze zarobki niż średnia krajowa na ten moment. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że dominanta, którą zgarnia większość Polaków, to nie przekracza 4k brutto PLN, więc 2-4x więcej może być szokiem. Jednak z moich obserwacji, jak ktoś ma swój biznes z dowolnej brażny, to też 10k brutto to takie minimum. Poniżej to się rzadko opłaca zakładać działalność (ryzyko utraty majątku, opłaty typu ZUS 1.5 brutto miesięcznie itp.).

komentarz 29 grudnia 2024 przez marcin99b Szeryf (84,170 p.)

nie przekracza 4k brutto PLN

Przecież teraz minimalna krajowa jest wyższa 

komentarz 2 stycznia przez Benek Szeryf (93,070 p.)
Ale dominanta to nie to samo, co minimalna.
0 głosów
odpowiedź 26 grudnia 2024 przez marcin99b Szeryf (84,170 p.)

Czy tak w ogóle praca jest wyznacznikiem umiejętności

Praca jest dowodem na to że doszedłeś do wystarczającego poziomu żeby gdzieś pracować i nie spadłeś poniżej tego. Jeśli jeden bank zatrudnił cię do projektu wokół ich infrastruktury... i płacił ci za pracę przez kilka lat, to inny bank może być prawie pewny, że u nich też byś sobie poradził i opłacałoby ci się płacić.

W teorii tak to działa, bo w praktyce są też ludzie którzy ledwo ogarniają podstawy  ale jakimś cudem się prześlizgują, nabijają wiele lat do cv i budują swoją kariere na "byciu tym który spędził X czasu przy".

Tak samo jak szkoła/studia - teoretycznie zaliczenie ich jest dowodem że ileś lat tam siedziałeś, nie wywalili cie, a na koniec udało ci się zaliczyć egzamin... ale każdy z nas zna osoby które powinny odpaść w pierwszym miesiącu, a przetrwali wiele lat.

bardziej wiążę z kontrybuowaniem do open source

Myślę że to da ci dużo więcej umiejętności. Po sobie widzę że miesiąc grzebania wieczorami przy czymś co uważam za wartościowe, potrafi mi dać podobną ilość doświadczenia co rok przesiedziany "na etacie" - bo na etacie robie to co według menadżera się opłaca, prywatnie sam sobie buduje ścieżke rozwoju i mogę ułożyć ją tak żeby każdego dnia uczyć się czegoś nowego.

nie ma wyścigu szczurów jak to jest w dużych firmach 

Mam wrażenie że jest odwrotnie. W małych firmach zauważyłem dużo walki, bo ciągle jest jakiś projekt wokół którego słychać argument "jak się nie uda to firma upadnie". Duże firmy do tego nie dopuszczają, robią tyle projektów jednocześnie i mają tyle źródeł dochodu, że są dość stabilne finansowo. Ludzie o tym wiedzą i praca przypomina bardziej kombinowanie jak wypaść lepiej w excelu jakiegoś menadżera, niż rzeczywistą walkę o przetrwanie.

Niektórzy zawsze rywalizują dla samej rywalizacji, zazwyczaj ludzie z mentalnością sportowca, ale ci ludzie są wszędzie i mam wrażenie że stanowią mniejszość, przynajmniej w korpo to mały % ludzi (ale się wyróżniają więc trudno ich nie zauważyć).

Podobne pytania

+3 głosów
1 odpowiedź 205 wizyt
pytanie zadane 23 listopada 2024 w Offtop przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 353 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 803 wizyt
pytanie zadane 13 grudnia 2022 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Volter11 Początkujący (270 p.)

93,323 zapytań

142,322 odpowiedzi

322,389 komentarzy

62,652 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...