• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Mata antystatyczna ESD - pytanie

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
171 wizyt
pytanie zadane 26 grudnia 2024 w Sprzęt komputerowy przez whiteman808 Gaduła (4,200 p.)
Czy mogę opaskę dostarczaną razem z matą ESD bezpiecznie podłączyć pod uziemienie w gniazdku w typowej domowej instalacji elektrycznej? Jeśli nie, to czy użycie uziemienienia z zasilacza laboratoryjnego lub podpięcie do kaloryfora będzie ok?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 26 grudnia 2024 przez WojAbuk Gaduła (3,140 p.)
Odpowiedz to zależy, uziemienie z gniazdka jest ok pod warunkiem że instalacja jest dobrze wykonana i spełnia normy obowiązujące w Polsce od 2002 roku, zasilacz laboratoryjny skąd bierze uziemienie? W kwestii grzejnika to też zależy z jakiego materiału są rury.
Najlepiej było by się zamknąć w klatce faradaja i podłączyć matę do klatki jako uziemienia.
komentarz 26 grudnia 2024 przez whiteman808 Gaduła (4,200 p.)
Mi zależy na poćwiczeniu napraw elektroniki w warunkach domowych. Instalacja czasem lubi wywalić korki jak zbyt dużo rzeczy się podepnie. Parę razy kopnął mnie prąd z obudowy komputera.
komentarz 26 grudnia 2024 przez WojAbuk Gaduła (3,140 p.)
Jak cię kopnął prąd z obudowy komputera to z to masz coś mocno skopane w instalacji, więc z gniazdka czy zasilacza uziemienie odpada.
komentarz 26 grudnia 2024 przez whiteman808 Gaduła (4,200 p.)
Czyli zostaje kaloryfer? Aluminiowe rury mogą być?
komentarz 26 grudnia 2024 przez WojAbuk Gaduła (3,140 p.)
Tak, jeśli faktycznie są aluminiowe na całej długość.
komentarz 27 grudnia 2024 przez tkz Nałogowiec (42,020 p.)
W starych blokach często była lekka fuszerka z zerem pod grzejniki czy innymi rurami. Dlatego też czasami iskrzy przy przyłączach gazowych w blokach gdy są wymieniane.

ESD to temat rzeka. Oprócz "uziemionego" bolca dochodzi jeszcze różnicówka. Czy cały zestaw do ESD. W pierwszej kolejności należy zbadać jaki masz układ sieci energetycznej.
komentarz 27 grudnia 2024 przez WojAbuk Gaduła (3,140 p.)
Co do rzeczy ma tu układ sieci energetycznej? On nie ma żadnego znaczenia w tym kontekście. Jego instalację należy doprowadzić do stanu zgodnego z normami, ale to powinien zrobić elektryk z uprawnieniami, ale obstawiam że może go być nie stać na to, a naprawdę bym się zdziwił gdyby było go stać na moje usługi. O ogólnie się dziwię że są ludzie gotowi zapłacić moje zawyżone stawki.
komentarz 27 grudnia 2024 przez tkz Nałogowiec (42,020 p.)

Co do rzeczy ma tu układ sieci energetycznej? On nie ma żadnego znaczenia w tym kontekście. 

Oczywiście, że ma. Bo to

Jego instalację należy doprowadzić do stanu zgodnego z normami

jest często zależne od instalacji. Nikt nie kuje ścian i nie rwie kabli by było zgodnie z normami. 

Po za tym mamy kilka rodzajów uziemień. OPowi chodzi o uziemienie funkcjonalne, ale żeby to zrobić uziemienie ochronne musi istnieć. Co w starym budownictwie często nie występuje z racji sieci energetycznej opartej o TN-C gdzie należy wydzielić z przewodu zerowego neutralny i ochronny. 

ale obstawiam że może go być nie stać na to

Jeżeli potrzeba jest wydziału ochronnego na jeden punkt kwota nie powinna być ogromna. A przy instalacji w stanie chociażby w średnim czas pracy to max 5 minut nie licząc pomiarów. 

komentarz 27 grudnia 2024 przez WojAbuk Gaduła (3,140 p.)
Ja przy mojej dysleksji widzę błędy ortograficzne w twojej wypowiedzi, a interpunkcja u ciebie boli.
Rozumiem że mając na myśli rodzaje uziemienia masz: TT, TN-S i TN-C-S i TN-TT, a wewnątrz budynku wszystkie te układy traktujemy tak samo.
Już widzę twoje 5 min roboty DEBILU to co chcesz zrobić to zerowanie gniazdka, czego nie wolno robić. To jest ***** niebezpieczne! Żeby przewód mógł pełnić jednocześnie rolę przewodu neutralnego i ochronnego musi mieć co najmniej 10 mm² dla przewodów miedzianych i 16 mm² dla aluminiowych.
Nie rodzaj ludziom w tych kwestiach, bo się na tym nie znasz i jeszcze kogoś zabijesz!
komentarz 28 grudnia 2024 przez tkz Nałogowiec (42,020 p.)

Ja przy mojej dysleksji widzę błędy ortograficzne w twojej wypowiedzi

Jest jeden błąd ortograficzny. Możesz wymienić ich więcej? 

, a interpunkcja u ciebie boli.

Wiesz, czym jest hipokryzja? Rozumiem, że nigdy nie byłeś najostrzejszym ołówkiem w piórniku, ale bez przesady.

Rozumiem że mając na myśli rodzaje uziemienia masz: TT, TN-S i TN-C-S i TN-TT, a wewnątrz budynku wszystkie te układy traktujemy tak samo.

Czyli już wiemy, że z elektryką masz tyle wspólnego co z kulturą, czyli nic. 

Już widzę twoje 5 min roboty DEBILU to co chcesz zrobić to zerowanie gniazdka, czego nie wolno robić. 

Jeżeli matka tak wołała Cię na obiad, to zostaw to dla siebie, ewentualnie psychologa. 

Żeby przewód mógł pełnić jednocześnie rolę przewodu neutralnego i ochronnego musi mieć co najmniej 10 mm² dla przewodów miedzianych i 16 mm² dla aluminiowych.

Widzę, że rozum długo Cię gonił, ale byłeś za każdym razem szybszy. Szanowny, upuszczony wielokrotnie z kołyski kolego, przekrój przewodu, a jego rola, to dwie inne rzeczy. Co zaznaczyłem w pierwszej części swojego poprzedniego wpisu. 

Nie rodzaj ludziom w tych kwestiach, bo się na tym nie znasz i jeszcze kogoś zabijesz!

Ja przy mojej dysleksji widzę błędy ortograficzne w twojej wypowiedzi, a interpunkcja u ciebie boli.

Wybierz jedno. Dysleksja czy jakiekolwiek inne kalectwo umysłowe, które reprezentujesz, nie upoważnia Cię do bycia hipokrytą. 

Ale wracając do merytorycznej części rozmowy. Drogi OPie zgodnie z normą PN 60364-5-54 "Przewód PEN powinien mieć przekrój nie mniejszy niż 10 mm2 dla żył miedzianych 16 mm2 dla żył aluminiowych." Wynika z niego jasno iż przewód PEN powinien mieć przekrój minimum tyle co powyżej. Jednak ktoś zinterpretował to, jako że przewód o mniejszym przekroju nie jest przewodem PEN – definitywnie ten zapis tak nie twierdzi – o ile przeczyta się go uważnie i ze zrozumieniem(czego nie zrobił WojAbuk, ale nie winiłbym go z widocznych wyżej przyczyn). Dlatego też wspomniałem wcześniej o pomiarach, które należy wykonać. 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,003 wizyt
pytanie zadane 18 września 2019 w Sprzęt komputerowy przez Mateo13 Bywalec (2,360 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 733 wizyt
+3 głosów
2 odpowiedzi 499 wizyt

93,379 zapytań

142,380 odpowiedzi

322,533 komentarzy

62,734 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...