• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z nauką C++ poprzez zadania

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
150 wizyt
pytanie zadane 24 grudnia 2024 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Pomze Nowicjusz (120 p.)
Cześć, uczę się od paru miesięcy C++ czysto hobbystycznie kiedy akurat jest czas. Napotykam problem z utrwalaniem wiedzy.

Zauważyłem że robiąc różne zadania utrwalam w ten sposób jedynie te zagadnienia które już całkowicie zrozumiałem, natomiast nie jestem w stanie przez praktykę lepiej zrozumieć tych z którymi jest mi ciężej. Na przykład jeśli nie jestem w stanie napisać kodu mam często jedynie opcję zobaczenia całej odpowiedzi do zadania czyli kompletnego kodu co potrafi być zniechęcające i dużo lepiej nie rozumiem tego co się zadziało.

Przez to czuję jakbym robił minimalne postępy w nauce. Tym bardziej boję się, że tak samo utknę jeśli będę chciał pobawić się z nauką innego języka programowania.

Spotkaliście się z tym osobiście? Znacie może bazy zadań jakie byłyby tutaj pomocne? Albo i same materiały pomocnicze jak filmiki czy strony o C++ do przejrzenia, które pomogą mi jeszcze lepiej zrozumieć język na tyle żebym mógł radzić sobie z zadaniami.

1 odpowiedź

+3 głosów
odpowiedź 24 grudnia 2024 przez adrian17 Mentor (352,580 p.)
edycja 24 grudnia 2024 przez adrian17

mam często jedynie opcję zobaczenia całej odpowiedzi do zadania czyli kompletnego kodu co potrafi być zniechęcające i dużo lepiej nie rozumiem tego co się zadziało.

IMO problemu nie rozwiąże „inna baza zadań”, tylko zatrzymanie się nad obecnymi zadaniami. Jak już się poddałeś i znalazłeś gotowca to zatrzymaj się nad nim, przepisz kod po swojemu. Jak nie wiesz co robi to przeanalizuj, odpal w debuggerze lub dodaj tysiąc ‚cout’ów żeby widzieć krok po kroku co się dzieje. Poeksperymentuj z tym nowym kodem.

komentarz 24 grudnia 2024 przez Pomze Nowicjusz (120 p.)
Wydaje mi się że to faktycznie najlepsze co mogę zrobić, wykonam tak parę zadań, podłubię w nich dłużej i zobaczę różnicę.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 285 wizyt
pytanie zadane 20 stycznia 2023 w C i C++ przez polandonion Dyskutant (7,630 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 578 wizyt
pytanie zadane 30 lipca 2019 w C i C++ przez ocur99 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 337 wizyt
pytanie zadane 14 stycznia 2019 w Inne języki przez niezalogowany

93,327 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,397 komentarzy

62,658 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...