• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ocena strony WWW po zmianach

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
+6 głosów
246 wizyt
pytanie zadane 19 grudnia 2024 w Nasze projekty przez piotr_domanski Bywalec (2,450 p.)

Witam,

Jak oceniacie tą stronę WWW. Jakie macie doświadczenia? Strona przeszłą sporą metamorfozę.

Web Nest

Krytyka mile widziana :)

Pozdrawiam

Piotr

2
komentarz 20 grudnia 2024 przez VBService Ekspert (256,600 p.)

Proponuje jeszcze użyć np. Lighthouse

- DevTools (Chromie) >> Lighthouse

- online: https://lighthouse-metrics.com

2 ostatnie wynik, BRAWOyes

5 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 20 grudnia 2024 przez Comandeer Guru (606,510 p.)
  • Zmiana kursora na niestandardowy może obniżać dostępność strony – zwłaszcza, że ten się nie zmienia po najechaniu na elementy klikalne. Łapka jest jednym z elementów informujących o tym, że coś można kliknąć.
  • Z powodu animacji pojawiania się elementów na stronie nie da się po niej sensownie nawigować przy pomocy klawiatury (i najprawdopodobniej czytników ekranu). Widoczne są tylko elementy widoczne na ekranie, reszta dopiero wjedzie. O wiele dostępniej byłoby pokazywać wszystko i ukrywać resztę dopiero, gdy user zacznie scrollować – wówczas można ukryć element i następnie go pokazać przy doscrollowaniu do niego.
  • Akordeon i linki do poszczególnych usług nie są focusowalne, przez co nie da się ich obsługiwać z poziomu klawiatury. W3C pokazuje przykład dostępnego akordeonu, ostatnio też details dostał taką możliwość. A co do linków – cóż, wystarczy, żeby faktycznie były linkami.
  • Formularz wyceny jest niedostępny. Ma źle podpięte etykiety do checkboxów, natomiast w przypadku pól tekstowych używa [placeholder]ów.
+2 głosów
odpowiedź 20 grudnia 2024 przez rafal.budzis Szeryf (85,460 p.)
Warto zmienić kolor czcionki z białego #fff na nieco ciemniejszy np #ddd który dalej zapewnia bardzo wysoki kontrast, jednak nie razi po oczach. Na stronach z białym tłem też unika się stosowania czarnego jako koloru czcionki ;) Może masz monitor z małym kontrastem ?? ale mając duży kontrast trudno się na to patrzy.

Pod kątem użyteczności skończmy centrować tekst :P Wycentrowany tekst ładnie wygląda i nie nadaje się do czytania. Łatwiej się czyta tekst wyrównany do lewej ;)

Strona nie oddycha moim zdaniem jest za mało przestrzeni miedzy elementami np w sekcji specjalizacji ;)

Brak primary buttona. Wyceń projekt to najważniejszy element na stronie ja bym go wyróżnił np dodał taki styl jaki teraz jest na hover przez cały czas ;)
+1 głos
odpowiedź 19 grudnia 2024 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
Zmiany na PLUS duże !!! Naprawdę podoba się :)

Trochę za duże przerwy są, szczególnie nie rozumiem po co tak duży wolny obszar przed:

"Chcesz porozmawiać o Twoim projekcie?"

Ale ogólnie fajna.

Nie wiem czy nie jest trochę za bardzo przeładowana treścią (??). Może na głównej stronie powinny być zajawki tematów, a dokładniejszy opis i szczegóły po kliknięciu " więcej >> "

Jest dobrze!
1
komentarz 19 grudnia 2024 przez piotr_domanski Bywalec (2,450 p.)
Naprawdę dziękuję za tak miłe słowa, lecimy dalej, dzięki za wsparcie i feedback :).

Pozdrawiam,

Piotr Domański
komentarz 20 grudnia 2024 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
Pamiętam jak strona wyglądała poprzednio - więc jest DUŻO lepiej (oceniałem tylko design , jak odbieram layout - więcej dopowiedzieli koledzy). Wiele zmian na plus!

Jeszcze jakbym miał się do czegoś przyczepić, to preferuje jednolity styl (tj. kolorystyka, typografia, rozmiary zdjęć, odstępy, pozycje różnych elementów) - tu  jest trochę do poprawienia.
+1 głos
odpowiedź 20 grudnia 2024 przez Panelinio Stary wyjadacz (10,530 p.)
Wow, aż się nie chce wzroku odrywać. Super robota :D

Co prawda można jeszcze pomyśleć nad UX - guzik "Pracuj z nami" dał mi do zrozumienia, że chodzi o dołączenie do zespołu. No i blog kurcze - przewijany pasek troszkę się tnie (Chrome) i rzeczywiście jest gdzieniegdzie przesyt.

Tak to nic poza tym co kolega Reaktywny napisał sam nie dopiszę.

Trzymam kciuki i życzę powodzenia :D
1
komentarz 20 grudnia 2024 przez piotr_domanski Bywalec (2,450 p.)
Dzięki bardzo za tak miłe słowa .

Naprawdę doceniam, ale wiem że może być lepiej.

Dzięki z feedback.

Pozdrawiam,

Piotr Domański
0 głosów
odpowiedź 20 grudnia 2024 przez Osse Dyskutant (9,820 p.)
Strona jak dla mnie bajka :) nie powiem Ci niczego ze strony technicznej bo eksperci forum ocenią to lepiej, jednak z perspektywy użytkownika sieci - Git Pozdrawiam.

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 210 wizyt
pytanie zadane 17 listopada 2024 w Nasze projekty przez piotr_domanski Bywalec (2,450 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 600 wizyt
pytanie zadane 2 lipca 2020 w Nasze projekty przez x_000 Obywatel (1,460 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 702 wizyt
pytanie zadane 12 listopada 2016 w Nasze projekty przez xSvilen Mądrala (5,740 p.)

93,326 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,391 komentarzy

62,655 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...