• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wireshark: Dziwne ruchy na 127.0.0.1 - czy ktoś próbuje złamać moje hasło WiFi?

0 głosów
312 wizyt
pytanie zadane 9 grudnia 2024 w Sieci komputerowe, internet przez GlobusFX Nowicjusz (120 p.)

Witam wszystkich, mam problem.. tzn: moim zdasniem tak nie powinno być, zrobiłe4m mały research i niestety nie pomogło dlatego jesteście moją ostatnią nadzieją, Odpalam Wireshark'a jeżeli skanuje ethernet to wszystko ok , ale jak klikam tą opcje nizej i mi skanuje 127.0.0.1 to zobaczcie co się tam dzieje.. to jest niepojęte.. czy ktoś próbuje złamac moje hasło do wifi i ja go wlasnie przypaliłem czy jest inaczej a najważniejsze jak się tego pozbyć, co mam robic.. z ghórty dziękuje

wszystko nagrałem i na yt wrzuciłem filmik 1 minute trwa, z góry dziękuje za pośiwecony czas i serio proszę o pomoc

https://www.youtube.com/watch?v=7T95XDki99s

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 9 grudnia 2024 przez adrian17 Mentor (354,880 p.)
Nie, jak filtrujesz tylko do ruchu z i do 127.0.0.1, to to jest ruch na Twoim własnym komputerze, nic z zewnątrz.

Zgaduję że jakiś program z miliona które masz używa sockety do lokalnej komunikacji w obrębie Twojego komputera, ale który i po co - nie da się zgadnąć. No i to nie jest automatycznie podejrzane.

(i naucz się nagrywania ekranu ;) Z tego co wiem to W11 ma to wbudowane z game barem, ale też są inne popularne rozwiązania - w każdym razie no, nie nagrywaj telefonem...)
komentarz 9 grudnia 2024 przez GlobusFX Nowicjusz (120 p.)

wiesz co zauważyłem.. ze nawet jak odłączę od prądu całkowicie router i wszystko z nim związane to i tak cały czas kilka razy na sekunde wysyła pakiety i odbiera a system mam nowo postawiony i to jedyne programy jakie mam zainstalowane, ktoś wie może co mam zrobić aby to rozwiązać?

a to lista programów jakie mam zainstalowane, system jest swiezy ma około miesiąca po formacie 

https://obrazki.elektroda.pl/7092902300_1733760188.png

komentarz 9 grudnia 2024 przez adrian17 Mentor (354,880 p.)
Powtórzę jeszcze raz, to jest komunikacja wewnętrzna między programami w Twoim własnym komputerze. To zupełnie nie ma związku z tym, czy komputer jest podłączony do jakiejkolwiek sieci.

Naprawdę po liście programów nie jestem w stanie powiedzieć czy to jest normalne czy nie - ale osobiście bym nie zakładał z góry, że to jest coś podejrzanego, jeśli to jest jedyna rzecz która Ciebie zaniepokoiła.
komentarz 9 grudnia 2024 przez Oscar Nałogowiec (29,360 p.)

@GlobusFX, Program netstat z jakimś flagami (pod windą chyba -b) wyświetli ci informacje, jaki program używa jakiego portu.

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 471 wizyt
+3 głosów
2 odpowiedzi 488 wizyt
pytanie zadane 17 kwietnia 2015 w Nasze projekty przez SyntaxError Pasjonat (17,170 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 435 wizyt

93,720 zapytań

142,646 odpowiedzi

323,267 komentarzy

63,270 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...