• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wybór kierunku studiów związanego z informatyką po klasie humanistycznej

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
231 wizyt
pytanie zadane 8 grudnia 2024 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez matowy07 Nowicjusz (120 p.)
Hej, poszukuje paru odpowiedzi na pytania dotyczące mojej obecnej sytuacji. Jestem obecnie w 4 klasie liceum na kierunku humanistycznym pol-wos-his, nie wiem co tu robię oraz żałuję swojej decyzji wyboru tego kierunku dlatego na maturze planowałem pisać rozszerzenie jedynie z polskiego oraz angielskiego. Ostatnio jednak pisałem maturę próbną z matematyki i zdałem sobie sprawę że od zawsze ciągnęło mnie do informatyki, byłem tym zainteresowany od dziecka i wiem że to chciałbym robić w przyszłości. Teraz pojawia się pierwsze pytanie - czy uważacie że mógłbym przygotować się do matury rozszerzonej z matematyki (lub nawet dobrze napisanej podstawy +80%) do maja (gdy teraz z próbnej miałem 43%)? Domyślam się że prawdopodobnie dobre studia informatyczne nie obejdą się bez wiedzy w dziedzinie matematyki. Moje drugie pytanie brzmi czy jeśli byłbym w stanie napisać dobrze sama podstawę matematyki oraz rozszerzenie angielskiego i polskiego to mógłbym liczyć na jakieś studia związane z informatyką? Uprzedzam że nie chce iść na kierunki humanistyczne bo wiem że będę niezadowolony ze swojego wyboru, a nie chce tak. Liczę na waszą pomoc bo nurtuje mnie to już trochę czasu a naprawdę chciałbym móc dostać się na studia związane z informatyką. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi
komentarz 8 grudnia 2024 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
Ja bym uderzył w AI - to jest teraz na topie IMO.
1
komentarz 10 grudnia 2024 przez tkz Nałogowiec (42,020 p.)
Na topie w mediach, niekoniecznie w branży.
1
komentarz 10 grudnia 2024 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
Może tak być, ale kierunek i tak bardzo przyszłościowy. AI już chyba nic nie zatrzyma, no może brak energii elektrycznej :)

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 10 grudnia 2024 przez Jacek0325 Obywatel (1,200 p.)

Cześć

Ja nie odpowiem bezpośrednio na Twoje pytania. Myślę jednak, że to pozytywne, że odkrywasz to, co jest Twoim dużym zainteresowaniem czy pasją. Nie znalazłeś tego na obecnym profilu, ale nie załamuj się, z pewnością dużo ludzi przechodzi przez to samo.

Druga rzecz, że warto wziąć pod uwagę pesymistyczny scenariusz, że nie dostaniesz się na studia informatyczne, przynajmniej na razie. Wówczas jest na pewno opcja szkoły policealnej - technik informatyk. Ja sam byłem w takiej szkole smiley Akurat trafiłem na średni poziom nauczania niektórych nauczycieli, ale umówmy się - w każdej szkole czy uczelni można trafić na coś takiego.

Powodzenia! Pozdrawiam.

0 głosów
odpowiedź 19 grudnia 2024 przez senegu Obywatel (1,280 p.)

Czy uważacie że mógłbym przygotować się do matury rozszerzonej z matematyki (lub nawet dobrze napisanej podstawy +80%) do maja (gdy teraz z próbnej miałem 43%)? Domyślam się że prawdopodobnie dobre studia informatyczne nie obejdą się bez wiedzy w dziedzinie matematyki.

Matematyki na pewno warto się uczyć, nawet jeśli nie uda się zdać jej na <80%. - tak jak mówisz, na studiach informatycznych na pewno znajomość matematyki się przyda. Więc sama matura to już dobry motywator do ekspresowego nadrabiania braków. Uda się - super. Nie uda się - trudno, przynajmniej próbowałeś wink

Czy jeśli byłbym w stanie napisać dobrze sama podstawę matematyki oraz rozszerzenie angielskiego i polskiego to mógłbym liczyć na jakieś studia związane z informatyką?

Pewnie, że tak! Nie samymi publicznymi uczelniami stoi Polska - tutaj masz do wyboru cały wachlarz szkół wyższych, akademii i uniwersytetów, które oferują studia informatyczne zarówno w trybie zaocznym, jak i dziennym. I przyjmują wszystkich, niezależnie od wyniku matury.

Ja podobnie jak i Ty kończyłem liceum o kierunku humanistycznym. Niestety, obudziłem się dużo później od Ciebie i na maturze zdawałem polski rozszerzony i historię ;) Jednak obecnie jestem na trzecim roku studiów informatycznych w trybie zaocznym. Mało tego: tak się zaparłem z nauką, że nawet wywalczyłem już dwa razy stypendium za wysoką średnią. Więc nawet tacy "humaniści" mogą dać sobie całkiem nieźle radę :)

Polecam więc zebrać sobie uczelnie prywatne z informatyką w swojej okolicy i zrobić research, gdzie jest najlepszy poziom. No i oczywiście warto zastanowić się nad finansowaniem ich, czy rodzice pomogą, etc. bo jednak za prywatne studia kilka stów miesięcznie się płaci. Ale przynajmniej da się studiować informatykę, nawet po humanie :)

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 319 wizyt
pytanie zadane 29 listopada 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Janko Początkujący (420 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 577 wizyt

93,327 zapytań

142,325 odpowiedzi

322,396 komentarzy

62,657 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...