• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

50W w IDLE ryzen 5 5600x / cpu_opt działa na maxa

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
138 wizyt
pytanie zadane 7 grudnia 2024 w Sprzęt komputerowy przez StokkSnes96 Nowicjusz (120 p.)
Witam serdecznie
Platforma:
Ryzen 5 5600x
Asus TUV gaming b550 plus
Gigabyte RTX 3060 12gb
Pamięć 4x8Gb(32) G.SKILL RipjawsV ddr4
BE QUIET system power 9 600w
Chłodzenie - Pute Rock 2 be quiet

Jest to świeżo zbudowany pc, zainstalowałem windows 11 i ku mojemu zdziwieniu procesor ma w idlu 42/55 stopni, pracuje na 30-50w - to wszystko idle, przy odpaleniu przeglądarki potrafi skoczyć do 75W, przesiadłem się z intela 13gen gdzie w idle wciągał 5/10w i miał temperatury na poziomie 25/30 stopni, nie jest to normalne zachowanie tego procesora jak mniemam.
Pasta nałożona prawidłowo w razie czego po zobaczeniu temperatur nałożyłem od nowa, dałem jeszcze więcej dla pewności, temperatury takie same.
Próbowałem włączyć PBO, włączyć c-states,cpu core voltage na offset mode, ustawianie trybów zasilania z poziomu windows, aktualizacja bios do najnowszego, aktualizacja windowsa do końca (bo świeży).
Karta graficzna działa prawidłowo zużywa 15w w idle i wentylatory wtedy nie pracują (chłodzenie półpasywne).

Jeśli chodzi o wyjście cpu_opt, na wcześniejszym pc mogłem ustawiać za pomocą pwm obroty tego wentylatora (4 pin) tutaj mimo tego, że widzę odczyt z tego wentylatora i jest on widziany w oprogramowaniu asusa i bios to gdy chce przejść do edycji nie ma tego wyjścia nawet pokazanego ani w oprogramowaniu asusa o nazwie " AI suite 3" ani w bios gdy wchodzę w krzywe wentylatorów, próbowałem podpiąć 3 pinowy wentylator i przełączyć na sterowanie dc lecz i to nie przynosi żadnych skutków, przepięcie wentylatorów również nie pomogło, obojętnie który tam podepnę działa na 100%, nie jest to kwestia tego, że cpu-opt może klonowac po cpu_fan ponieważ, cpu mogę ustawić normalnie i zmniejsza on swoje obroty lecz cpu_opt zostaje w 100%

Proszę o pomoc

Pozdrawiam
komentarz 8 grudnia 2024 przez quiet_delete Bywalec (2,020 p.)
To nie jest tak, że teraz masz dużo więcej RAM i komputer raportuje zużycie prądu na RAM jako zużycie CPU?
komentarz 14 grudnia 2024 przez StokkSnes96 Nowicjusz (120 p.)
Przy 13gen również miałem 32gb ramu, problem rozwiązany, procesor tyle zużywa, moje przewrażliwienie i to, że nigdy na to nie zwracałem uwagi w żadnym procesorze, zacząłem dopiero wraz z intelem 13gen a tam jest bardzo dobrze z zarządzaniem energii.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 7 grudnia 2024 przez adrian17 Mentor (352,580 p.)
edycja 7 grudnia 2024 przez adrian17

nie jest to normalne zachowanie tego procesora jak mniemam

Akurat mam 5600x i mi idluje około 25W. Z tego co wiem to 25-30W jest dość normalną mocą przy idlowaniu i podobno te nowsze Ryzeny z natury idlują trochę wyżej. Podobno można trochę obniżyć wyłączając XMP lub underclockując, ale... no nie warto.

(Jakiego wcześniej miałeś intela?)

A wyżej niż 75W skoczyć nie powinien. (z tego co czytam powinien sięgnąć 85W, ale u mnie przy wielowątkowym kompilowaniu HWInfo nie chce pokazać więcej niż 75W - ale kto wie czy to nawet mierzy tą samą liczbę.) Jeśli przy odpalaniu przeglądarki skacze tylko na ułamek sekundy to też nie widzę wielkiego problemu.

To że przy idlowaniu ma "42-55" stopni (skąd aż tak duża rozbieżność?) to już trochę dziwniejsze, u mnie jest około 38 stopni (tylko gdy dosłownie nic nie robię) i na pewno mógłby trochę niżej, tylko w BIOSie ustawiłem krzywe żeby wentylatory domyślnie były dość ciche. Sprawdzałeś jak bardzo domyślna prędkość wentylatorów wpływa na temperaturę?

I do końca nie rozumiem co mówisz o cpu_opt, to chłodzenie nie ma aby tylko jednego połączenia? To powinno iść tylko pod cpu_fan.

komentarz 7 grudnia 2024 przez StokkSnes96 Nowicjusz (120 p.)
Po wyłączeniu xmp nic się nie zmieniło, przed chwilą to zrobiłem gdy przeczytałem Twoją odpowiedź, pracowały kości na 2133, tak było domyślnie, teraz z powrotem 3600, nie ma różnicy, przy otworzeniu przeglądarki chwilowy wzrost do 75W jest dla mnie dziwny ale faktycznie, chwilowy skok nie jest tragedią, przy włączonym visual studio + wirtualizacja na pixelu jest 78w (chyba max dla TDP 65W w amd to 88W z tego co pamietam), wydaje mi się to być za dużo ? na intelu miałem stałę 25/35, tak mi się wydaje(pomyłka rzeczą ludzką), niestety aż tak na to nie patrzyłem i nie pamiętam, różnica kolosalna, jak ma mi wciągać 78w przez 4/5h, a jeszcze monitor + grafika, dziennie to chyba najlepszym wyjściem dla mnie będzie jak po prostu zrobię zwrot bo w piątek odebrałem nowe części.

Przy włączonej samej przeglądarce jest od 35 do 40W a tylko odpisuje właśnie na Twoją odpowiedź.

Skąd taka rozbieżność ? nie mam zielonego pojęcia, w tym momencie jest stałe 42-44 w idlu, na tamtą chwilę mimo, że sprawdzałem procesy i nic nie było włączonego (aktualizacji czy coś) takie były temperatury, podałem co uzyskałem.
OCCT max temp 69 stopni w stresie, w grach nie mam pojęcia jak się zachowuje bo słaby internet mam i nie zdążyłem nic pobrać.

Jeśli chodzi o najniższą to różnica 1 stopń pomiędzy standard a silence (idle), z tym, że cpu_opt jest cały czas na max(1 wentylator)

Miałem i5 13400f a teraz i3 13100f, ogromny problem miałem zarówno z tymi procesorami jak i płytą główną z chipem b660 i b760 od gigabyte, komputer miał jakieś 20 miesięcy około a 9/10 miesięcy ? tak mi się zdaje, nie chce mi się tego sprawdzać, bez zanczenia teraz, ogółem komp na gwarancji, piszczące cewki (tak, ze w idle, ze słuchawkami i muzyką to słyszałem), brak jakiejkolwiek stabilności - tragedia, stąd też decyzja o przesiadce na czerwonych i Asusa.
komentarz 7 grudnia 2024 przez adrian17 Mentor (352,580 p.)

Włączony VS:

komentarz 7 grudnia 2024 przez adrian17 Mentor (352,580 p.)

Natomiast no, intele 13* są 2+ lata nowsze od 5600X, więc nie dziwi mnie szczególnie że mogą być trochę wydajniejsze prądowo (plus to co wcześniej mówiłem, że intele ogólnie mają trochę niższą moc przy idlu, pewnie też w jakimś stopniu przez E-cores; za to turbo TDP mają kilkadziesiąt W wyższe) - ale też dziwi czemu kupiłeś starszy sprzęt jako "upgrade".

Inna sprawa że większość ludzi idlem rzędu 30W się zupełnie nie przejmuje.

I nie wiem co tam może Twój komputer robić żeby mieć bez przerwy maksymalną moc, ale to nie brzmi jak w 100% wina procesora - jakie masz zużycie cpu gdy masz "tylko VS i wirtualizację" włączoną?

Jeśli chodzi o najniższą to różnica 1 stopń pomiędzy standard a silence (idle)

Nie wiem co to znaczy. Pytam co się dzieje gdy podciągniesz RPMy wentylatora mocno w górę. Jeśli różnicy praktycznie nie ma i jest >40 stopni to wina może być gdziekolwiek między procesorem, pastą, chłodzeniem, ruchem powietrza etc (albo masz komputer tuż obok kaloryfera ;) ).

komentarz 14 grudnia 2024 przez StokkSnes96 Nowicjusz (120 p.)
Dziękuję Ci za odpowiedź, procesor powinien tyle zużywać, wszystko było dobrze jeśli chodzi o zużycie energii, problem był gdzieś indziej ale został rozwiązany i nie miał związku z poborem mocy.

Pozdrawiam

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 784 wizyt
pytanie zadane 4 listopada 2020 w Sprzęt komputerowy przez Swiecznik Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 501 wizyt
pytanie zadane 24 lutego 2023 w Sprzęt komputerowy przez Zeti_5211 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 704 wizyt
pytanie zadane 9 października 2017 w Sprzęt komputerowy przez Aleksander Kowalski Obywatel (1,510 p.)

93,327 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,396 komentarzy

62,657 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...