nie jest to normalne zachowanie tego procesora jak mniemam
Akurat mam 5600x i mi idluje około 25W. Z tego co wiem to 25-30W jest dość normalną mocą przy idlowaniu i podobno te nowsze Ryzeny z natury idlują trochę wyżej. Podobno można trochę obniżyć wyłączając XMP lub underclockując, ale... no nie warto.
(Jakiego wcześniej miałeś intela?)
A wyżej niż 75W skoczyć nie powinien. (z tego co czytam powinien sięgnąć 85W, ale u mnie przy wielowątkowym kompilowaniu HWInfo nie chce pokazać więcej niż 75W - ale kto wie czy to nawet mierzy tą samą liczbę.) Jeśli przy odpalaniu przeglądarki skacze tylko na ułamek sekundy to też nie widzę wielkiego problemu.
To że przy idlowaniu ma "42-55" stopni (skąd aż tak duża rozbieżność?) to już trochę dziwniejsze, u mnie jest około 38 stopni (tylko gdy dosłownie nic nie robię) i na pewno mógłby trochę niżej, tylko w BIOSie ustawiłem krzywe żeby wentylatory domyślnie były dość ciche. Sprawdzałeś jak bardzo domyślna prędkość wentylatorów wpływa na temperaturę?
I do końca nie rozumiem co mówisz o cpu_opt, to chłodzenie nie ma aby tylko jednego połączenia? To powinno iść tylko pod cpu_fan.