• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Doświadczenia z serwerami firmy Hetzner

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
+1 głos
157 wizyt
pytanie zadane 4 grudnia 2024 w Hostingi, domeny, usługi przez whiteman808 Gaduła (3,430 p.)
Hejka,

Trzymam swoją stronkę na vpsie firmy hetzner cloud, jak na razie działa dobrze. Ciekawi mnie jakie macie z doświadczenia z tą firmą, supportem, ich usługami, bezawaryjnością. Jakbym planował coś większego można śmiało brać dedykowane cpu czy dedyka? Zdarzały się wam awarie?

Czy ich serwery nadają się pod stawianie stron firmowych, sklepów, dużych stron WWW itd.?

Dziękuję i Pozdrawiam
komentarz 4 grudnia 2024 przez adrian17 Mentor (352,540 p.)
Tylko zaznaczę że słyszałem że hetzner dopiero co znacząco zmienił pricing i jest trochę niezadowolenia:

https://news.ycombinator.com/item?id=42264427

https://x.com/alexellisuk/status/1862083571231424701
komentarz 4 grudnia 2024 przez whiteman808 Gaduła (3,430 p.)
Najbardziej z tego wszystkiego interesuje mnie ile poistnieje ta firma, i czy nie poleci sobie w chuja kiedyś. Niby nie powinna ale lubię mieć pewność w tych dwóch kwestiach. Po prostu nie chcę żeby pewnego dnia moja strona znikła nagle z sieci, nie po to stawiałem Gentoo na serwerze żeby zmarnować jego potencjał.
1
komentarz 4 grudnia 2024 przez whiteman808 Gaduła (3,430 p.)
Co do pricingu to wedle mojej opinii mają lepszy niż ovh.
komentarz 6 grudnia 2024 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
edycja 6 grudnia 2024 przez reaktywny
Ceny poszły w górę, bo mają wyższe koszty energii. W całej UE rośnie szybko koszt energii - to następstwo idiotycznej, chorej polityki Brukseli i wszystko co związane z eko-szwindlem / zielonym ładem.

U nas władza ludowa nie podnosi energii, bo jeszcze przed wyborami się boją. Podniosą zaraz po wyborach :) Wzrosty mają być na poziomie od kilkudziesięciu do stu-kilkudziesięciu procent :D :D

W Szwecji są ograniczenia i kary za zbyt duże obciążenie sieci energetycznej! Samochodów elektrycznych nie wolno ładować w dzień :)

Tu szerszy artykuł:

https://filarybiznesu.pl/gospodarka/energetyka/czy-europe-czeka-nowy-kryzys-energetyczny/a26161

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 4 grudnia 2024 przez Ehlert Ekspert (214,940 p.)
Firma w której pracowała stawiała na dedykach Hetznera landing i projekty wielkich brandów znanych na całą Polskę. Poczytaj o SLA.
komentarz 13 grudnia 2024 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)

No właśnie słyszałem, że sporo polskich firm orzysta z ich oferty.

Jestem ciekaw czy wybierają jedną z dwóch serwerowni w Niemczech czy w Finlandii ( Hetzner Data Center Park Helsinki, Huurrekuja 10 in Tuusula, Finland )?

Odległości to jedno, ale nie wiem jak jesteśmy połączeni siecią z Niemcami i Finlandią.

0 głosów
odpowiedź 4 grudnia 2024 przez reaktywny Nałogowiec (46,230 p.)
Nadają się na duże strony, ich oferta jest b. szeroka, nawet na portale pokroju od dorzeczy.pl czy  niezalezna.pl po interia.pl lub wp.pl. Czyli pokrywają potrzeby każdej firmy.

O niezawodności sporo mówi uptime serwera, jakie jest kilka 9-tek po kropce to nie jest źle ;) To nie jedyny parametr, ale ten jest podawany jawnie.

Co do parametrów serwerów to mają dobre (można wziąć na próbę). Hetzner ma dobre serwery, nie przez wszystkich jest lubiany, bowiem ma niższe ceny niż wiele firm w Polsce :) I stanowi dla naszych firm poważną konkurencję.

Jak szukasz alternatywy dla Hetzner, to tanie VPSy mają też Vultr i DigitalOcean - mają też serwerownie niedaleko nas (Niemcy, Finlandia, Czechy). Także ArubaCloud ma sporo zwolenników i dość przyjemne ceny.

Podobne pytania

+2 głosów
3 odpowiedzi 878 wizyt
pytanie zadane 11 maja 2024 w Hostingi, domeny, usługi przez su7890 Początkujący (450 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 716 wizyt
pytanie zadane 26 maja 2022 w Hostingi, domeny, usługi przez doskanoness Obywatel (1,240 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 405 wizyt
pytanie zadane 1 października 2017 w Sieci komputerowe, internet przez mtk3d Nałogowiec (46,690 p.)

93,323 zapytań

142,322 odpowiedzi

322,389 komentarzy

62,652 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...