• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak przydzielić więcej RAM-U do gier.

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
155 wizyt
pytanie zadane 30 listopada 2024 w Systemy operacyjne, programy przez Marcinson Nowicjusz (140 p.)
Witam, mam problem, ponieważ posiadam 16gb ram a w menadżerze zadań widzę, że do aplikacji mam przydzielone tylko 8gb ram, problem zauwazylem grajac w ea fc 25, jeszcze w pazdzierniku tego problemu nie mialem, po dluzszej przerwie od komputera gra strasznie sie zacina.
komentarz 30 listopada 2024 przez adrian17 Mentor (352,580 p.)

a w menadżerze zadań widzę, że do aplikacji mam przydzielone tylko 8gb ram

Ale gdzie to widzisz?

Jak gra używa 8GB, to znaczy że nie chce więcej. Gdyby chciała więcej, to by zaalokowała więcej.

komentarz 30 listopada 2024 przez Marcinson Nowicjusz (140 p.)
Widzę, że jest 95% pamięci fizycznej w użyciu, nie znam się ale wydaje mi się, że przez to tak zacina.
komentarz 1 grudnia 2024 przez Mihoteo Bywalec (2,940 p.)

@Marcinson, w wymaganiach minimalnych podane jest 8GB A zalecane 12GB więc ta 8 prawdopodobnie jej powinna starczyć. A ciężko powiedzieć dlaczego tnie nie znając reszty specyfikacji sprzętu

komentarz 1 grudnia 2024 przez TOWaD Mądrala (6,420 p.)
edycja 1 grudnia 2024 przez TOWaD

Nie chciałem spamować, dlatego ukryłem posta, ale przywracam cokolwiek to jest. To może ReadyBoost:

ReadyBoost, o którym wcześniej wspomniałem, pozwala na wykorzystanie SSD (lub innego nośnika) jako dodatkowej pamięci podręcznej, co może pomóc w poprawie wydajności systemu, zwłaszcza gdy ilość RAM jest niewystarczająca. Mimo że nie zastępuje to pełnej funkcjonalności pamięci RAM, może znacznie przyspieszyć działanie komputera.

przywracam skoro jest zgłoszenie. Na Wikipedii mowa też o pendrive.

1
komentarz 4 grudnia 2024 przez quiet_delete Bywalec (2,020 p.)

@Marcinson, system operacyjny raczej przydziela pamięć samodzielnie, nie da się na to za bardzo wpływać.

Poszukałbym źródła problemu gdzie indziej. Może zmieniły się ustawienie grafiki? Może bardzo się grzeje laptop?

1
komentarz 4 grudnia 2024 przez adrian17 Mentor (352,580 p.)

To może ReadyBoost:

Readyboost jest technologią sprzed ponad 15 lat, to był w zamierzeniu dodatkowy cache dla dysków talerzowych (nie SSD) z czasów gdy pecety miały z 0.5-1GB ramu.

Szanse że w 2024 to akurat wolne seeki z dysku twardego są powodem dla którego gra wolno chodzi, są raczej znikome.

komentarz 7 grudnia 2024 przez Marcinson Nowicjusz (140 p.)
Naprawilem problem, zamienilem ulozenie kosci ram ze slotow 1 3 na 1 2 i teraz dla systemu nie jest zarezerwowane 8gb, tylko 50mb. Dziekuje za wszystkie odpowiedzi
komentarz 7 grudnia 2024 przez adrian17 Mentor (352,580 p.)
To brzmi... trochę dziwnie.

W zależności od dokumentacji płyty głównej, właśnie straciłeś (lub zyskałeś) dual channel a tym samym połowę wydajności RAMu.

Co to za płyta główna?

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 776 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 301 wizyt
pytanie zadane 28 listopada 2020 w Sprzęt komputerowy przez patrrykkkkkkkk Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 155 wizyt
pytanie zadane 21 listopada 2020 w Sprzęt komputerowy przez GH Nowicjusz (140 p.)

93,327 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,396 komentarzy

62,657 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...